Gemeente Wijdemeren




J. Visser: Prinsjesdag in Wijdemeren

Huishoudknip Aanbieding van de begroting
Op de derde dinsdag in september biedt de regering de begroting voor het volgende jaar en verder aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal aan. Bij gemeenten gebeurt iets soortgelijks, maar dan in de eerste helft van november en natuurlijk zonder dat er een gouden koets het terrein van het gemeentehuis oprijdt. Bij ons gaat het er wat prozaïscher aan toe. De begroting wordt met een foto waarop vele herfstbladeren staan aan de gemeenteraad toegestuurd.

Politiek hoogtepunt van het jaar
De begrotingsvergadering van 11 en 12 november a.s. vormt het politieke hoogtepunt van het jaar. Het is een belangrijke vergadering omdat de raad voor het komende jaar, op hoofdlijnen, de beschikbare gelden verdeeld over de verschillende begrotingsposten. Dat doet de raad aan de hand van de reeds door het college in concept voorbereide begroting. Naar aanleiding van de begroting vinden ook de algemene beschouwingen plaats en dat betekent dat er altijd wel wat politiek vuurwerk wordt afgeschoten. Partijen geven bij de algemene beschouwingen hun visie op het gevoerde beleid weer en die visie wil onderling nogal eens verschillen.

Keuzen maken
In essentie is politiek bedrijven het maken van keuzen. Kiezen tussen geld voor het onderhoud van wegen, voor het bouwen van woningen of voor bijvoorbeeld sociale en culturele voorzieningen. Nu is zon keuzeproces niet altijd alleen een zakelijke aangelegenheid. Er komen ook emoties aan te pas. Emotie hoort bij de politiek. Ook in de huiskamers wordt soms emotioneel gediscussieerd over de vraag waar het gezinsinkomen dit jaar aan wordt besteed. In de huiskamer van een gemeente, dus de raadzaal, gaat het er niet anders aan toe. politiek is de emotionele uitdrukking van de volkswil is een gezegde dat daar goed bij past en die ik vaak gebruik om buitenstaanders uit te leggen waar het om gaat.

Vaak moet daarbij ook worden gekozen tussen twee kwaden, zoals dat in de volksmond heet. Politici hebben daarbij de nogal ondankbare taak om het volk uit te leggen dat iets niet kan, omdat er geen geld voor is.

Sympathie
Ik zie in discussies in de media vaak weinig sympathie voor de politici die de moeilijke keuzen moeten maken. Nederland kent vele stuurlui die aan wal staan en die de dilemmas waar tussen moet worden gekozen niet willen zien of simpelweg ontkennen. Daarom heb ik een natuurlijke sympathie voor mensen die hun nek uitsteken en die bereid zijn soms ook onpopulaire beslissingen te nemen. Een waardering die ik hierbij maar eens wil hebben overgebracht.

Jan Visser
gemeentesecretaris

Zie ook