Rijksuniversiteit Groningen

Life after liver transplantation. Studies on medication nonadherence, symptom experience and long-term health-related quality of life

Datum: 11 november 2009

Promotie: mw. G. Drent,13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Life after liver transplantation. Studies on medication nonadherence, symptom experience and long-term health-related quality of life

Promotor(s): prof.dr. J.H. Kleibeuker, prof.dr. S. de Geest

Faculteit: Medische Wetenschappen

Na levertransplantatie: patiënten tevreden over kwaliteit van leven

Mensen die een levertransplantatie hebben ondergaan, blijken hun medicijnen tegen afstoting van het donororgaan heel trouw in te nemen, maar hebben moeite om hun medicijnen iedere dag op het juiste tijdstip in te nemen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Gerda Drent.

Patiënten die in het eindstadium van een leverziekte zitten of die lijden aan erfelijke afwijkingen in de stofwisseling, kunnen in Nederland sinds 1979 een levertransplantatie ondergaan. Tot nu toe was nauwelijks bekend hoe patiënten de bijwerkingen van medicijnen tegen afstoting van de donorlever ervaren, en hoe hun kwaliteit van leven is.

De meest voorkomende bijwerking van het gebruik van medicijnen tegen afstoting bij mannen en vrouwen is toegenomen haargroei, zo blijkt uit het onderzoek. Over het algemeen hebben vrouwen meer last van bijwerkingen dan mannen. De helft van de patiënten die al vijftien jaar een donorlever hebben, ervaart beperkingen op het gebied van bewegen en dagelijkse activiteiten. Desondanks geven de patiënten gemiddeld het cijfer 7 aan de gezondheidsgerelateerde kwaliteit van hun leven. Dit is goed te noemen, en kan door aanpassingen in de medicatie bovendien verder verbeterd worden.

Een uitzondering op deze behoorlijke kwaliteit van leven na de transplantatie vormt de kleine groep patiënten met Familiaire Amyloidotische Polyneuropathie (FAP), wier eigen lever een afwijkend eiwit produceert. Hun gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven is de eerste vier jaar na de transplantatie stabiel, maar op langere termijn verslechtert hun gezondheid op bijna alle fronten.

Gerda Drent (Bellingwedde, 1956) studeerde verplegingswetenschap te Groningen. Ze verrichte haar onderzoek aan de afdeling Maag-Darm- en Leverziekten van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) . Ze werkt als verpleegkundig consulent levertransplantatie in het UMCG.

Laatst gewijzigd: 29 oktober 2009 10:27