Kunstsector op weg naar economische volwassenheid?

05/11/2009 13:59

de Maatschappij

Onder de titel 'Grenzeloos Ondernemen' organiseert ondernemersnetwerk "De Maatschappij" (voorheen de Nederlandse Maatschappij voor Handel en Nijverheid) een debat over creativiteit en ondernemerschap in de culturele sector. Het debat vindt plaats op woensdag 11 november in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam en wordt georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse Museumvereniging. Culturele instellingen en (potentiële) cultureel ondernemers zijn van harte welkom om aan het debat deel te nemen. Gastspreker is Wim Pijbes, Directeur van het Rijksmuseum. De voorzitter van "De Maatschappij", Dick Berlijn leidt de bijeenkomst in. Het debat start om 17:30 en duurt tot ongeveer 20:00 uur. Kaarten zijn te verkrijgen via www.de-maatschappij.nl

Nederland staat internationaal hoog aangeschreven als het gaat over design en architectuur. Zelf spreken we in dit opzicht al over een 'creatieve industrie'. Je kunt je afvragen hoe creatief en marktgericht de rest van de culturele sector is. Hoe goed lukt het de kunstsector om economisch volwassen te worden? Hoe benutten zij hun potentie? Voor een sector die voor meer dan 70% afhankelijk is van subsidie is deze vraag meer dan ooit relevant.

Wim Pijbes

Gastspreker Wim Pijbes was directeur van de Rotterdamse Kunsthal. Sinds juli vorig jaar is hij directeur van het Rijksmuseum. Pijbes is onder andere lid van de Raad van Advies van de Tiger Busines Lounge van het International Filmfestival Rotterdam en van de Raad van Toezicht van de Stichting Droog Design. Hij geldt als een energiek cultureel ondernemer.

De Nederlandse Museumvereniging is de landelijke belangenbehartiger voor de museumbranche. Ze verleent onder andere diensten die bijdragen aan de ontwikkeling van de branche op weg naar meer professionaliteit en kwaliteit.

Over de organisatie

De Maatschappij (voorheen de Nederlandse Maatschappij voor Nijverheid en Handel) is een onafhankelijk netwerk van mensen uit het bedrijfsleven, de overheid en kennisinstellingen. De Maatschappij (1777) is met 5000 leden een van de grootste ondernemersnetwerken van Nederland. De organisatie streeft naar een meer ondernemende samenleving. Tot de bekendste initiatieven van de De Maatschappij behoren De Koninklijke Nederlandse Jaarbeurs, De Universiteit Nyenrode en TELEAC.





http://www.de-maatschappij.nl