Help, mijn iglo smelt! Kinderen van ver over klimaatverandering

06/11/2009 14:04

Stichting Uitvoering Klimaatprogramma

Wat: lancering van het boek Help, mijn iglo smelt!

Waar: Pakietschool, Parkietlaan 1, 2566 XT Den Haag.

Tijd: 11 november van 11.00-12.00 uur

Op woensdag 11 november wordt om 11.00 op de Parkietschool in Den Haag het boek Help, mijn iglo smelt! gepresenteerd, door middel van een klimaatquiz, waarbij kamerlid Liesbeth Spies van het CDA een van de teamcaptains is. Daarnaast geeft Natalie Righton, schrijfster van het boek een interactieve fotopresentatie over de in het boek geportretteerde kinderen die de directe gevolgen van klimaatverandering aan den lijve ondervinden.

Help, mijn iglo smelt

Dat de temperatuur van de aarde steeds sneller stijgt en dat deze klimaatverandering zorgt voor problemen, is voor kinderen geen onbekend verhaal meer. Maar als je in ons natte, koude kikkerlandje een paar dagen vaker naar het strand kunt, ben je eerder blij dan bezorgd.

Voor Halima, Toei, Jemery en Tepkatsie komen de klimaatproblemen een stuk dichterbij. Halima, een nomadendochter in Ethiopië moet tegenwoordig vijf uur lopen in plaats van een half uur voordat ze gras en water voor haar geiten heeft gevonden. En Jemery maakt zich zorgen of er de toekomst nog wel genoeg ijsberen zijn om op te jagen als al het ijs in Gjoa Haven smelt.

Natalie Righton en Ton Koene reisden naar plaatsen, verspreid over de hele wereld, waar de klimaatveranderingen het beste zichtbaar zijn. Jemery uit Gjoa Haven op de Noordpool, Halima uit de woestijn in Ethiopië, Toei uit het eiland Funafala in de Stille Zuidzee en Tepkatsie uit de regenwoud in Brazilië vertelden aan hen hoe hun leven eruit ziet. In de uitgebreide verhalen en op de kleurrijke foto's lees en zie je niet alleen hun dagelijkse leven, maar ook hoe de kinderen en hun familie zich moeten aanpassen aan het veranderende klimaat.

Samenwerking

Dit boek kwam tot stand in samenwerking met het Nederlandse Rode Kruis, AMREF Flying Doctors, FairClimate/ICCO en de HIER-klimaatcampagne. Deze organisaties zetten zich in om de leefsituatie van volwassenen en kinderen in ontwikkelingslanden zoals Halima, Toei, Jemery en Tepkatsie te verbeteren.

Klimaattop Kopenhagen en Daarbenik

Op de dag van de lancering van het boek is het precies 25 dagen voor Internationale Klimaatdag. De dag daarna, 7 december, begint in Kopenhagen de vijftiende klimaattop van de Verenigde Naties, die tot en met 18 december duurt. In de aanloop worden veel acties georganiseerd om aandacht te vragen voor de klimaatproblemen in ontwikkelinglanden.

Eén van deze initiatieven is de campagne 'Daar ben ik' van de NCDO en de HIER Klimaatcampagne.

Veel informatie over de ernstige gevolgen van klimaatverandering in ontwikkelingslanden is te vinden op de website www.daarbenik.nl. Deze website is gekoppeld aan het eerste virtuele pop-up boekje, waarin Kofi Annan middels een nieuwe techniek, Augmented Reality, het verhaal van Halima uit 'Help, mijn iglo smelt!' vertelt. Het boekje wordt verspreid via Selexyz en meerdere tijdschriften.

De schrijver

Natalie Righton (1976) studeerde journalistiek en werkte zes jaar lang als persvoorlichter voor hulporganisaties, waaronder Artsen zonder Grenzen en Icco. Voor dit werk was ze regelmatig te vinden in landen als Kongo, India, Oezbekistan en Zambia. Ze schreef erover in tijdschriften en kranten. In 2006 vestigde zij zich als freelance journaliste en begon met het publiceren van reportages voor kinderen. Natalie Righton schrijft sinds 2008 voor de buitenlandredactie van de Volkskrant. Voor Lemniscaat maakte zij samen met Ton Koene de twee beroepenboeken 50 Stoere Beroepen en Stoere Beroepen 2, en Gevlucht uit Tibet.

De fotograaf

Ton Koene (1963) volgde humanitaire ontwikkelingsstudies in Oxford en leerde zichzelf fotograferen. Hij werkte zestien jaar lang bij Artsen zonder Grenzen als landencoördinator in crisisgebieden, waaronder Rwanda, Soedan, Afghanistan en Oeganda. Sinds 2006 richt hij zich volledig op de fotojournalistiek. Zijn reportages variëren van indringende humanitaire onderwerpen tot spannende reportages voor kinderen. Hij publiceerde in tijdschriften en kranten in binnen- en buitenland.

Natalie Righton en Ton Koene - Help, mijn iglo smelt! - prijs: 19,95 euro - leeftijd 8+ - gebonden -

ISBN: 978 90 477 0227 6 - 160 pagina's

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl