Academisch ziekenhuis Maastricht

Beppie Kraft Ambassadeur Health Foundation Limburg Publicatiedatum: 09-11-2009 Bron: Persbericht Auteur: Health Foundation Limburg Datum: 09-11-2009

Tijdens de opening van het `Vastelaovendseizoen' op 11 november zal de koningin van het Limburgse Lied zich voor het eerst presenteren als ambassadeur van het fonds HFL Geestelijke Gezondheidszorg. Het fonds dat zich regionaal inzet voor medisch-wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken van psychoses en dementie op jonge leeftijd. Als ambassadeur van dit fonds wil ze het taboe doorbreken rond geestelijke gezondheidszorg.

Zo op het eerste gezicht lijkt de combinatie tussen geestelijke gezondheidszorg , Beppie en carnaval een beetje vreemd, maar dat is niet zo. Beppie: "Carnaval is van oorsprong een feest waarbij de grenzen tussen rangen en standen vervagen. Mensen die normaal gesproken niet met elkaar omgaan, vieren dan samen feest. En bij dit feest is iedereen welkom. Ook mensen die in het dagelijks leven vaak als `anders' worden gezien. Een paar dagen ontsnappen aan de realiteit, samen feest vieren. Daar gaat het om." En juist omdat de grenzen vervagen, is het carnavalsseizoen volgens Beppie een ideale periode om `ogen te openen'. "Carnaval geeft me de kans om in een ontspannen sfeer begrip te kweken voor mensen met psychiatrische ziekten zoals depressie, psychose of dementie. Mensen die we vaak niet zien staan. Die we stigmatiseren. Ik vind dat niet kunnen. Ik wil als ambassadeur het taboe rond psychose en dementie doorbreken."

Beppie wil haar bekendheid op een positieve manier inzetten voor het fonds HFL Geestelijke Gezondheidszorg. "Aan het feit dat ik bekend ben, heeft eigenlijk niemand wat. Maar als ik mijn naam aan HFL verbindt, kunnen anderen wél van mijn bekendheid profiteren. Ik kan mensen met een psychische stoornis helpen om geaccepteerd te worden." Beppie hoopt dat andere Limburgers haar voorbeeld volgen en net als zij wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak van psychose en dementie gaan steunen. "Er is namelijk nooit genoeg geld voor onderzoek. Als wetenschapper krijg je steun van de overheid, maar met die middelen alleen redt je het niet. Je hebt hulp nodig om je onderzoek naar een hoger plan te tillen en zo wat voor anderen te betekenen!"

Health Foundation Limburg kijkt uit naar de samenwerking met Beppie Kraft. Tijdens de opening van het Limburgse carnavalsseizoen op het Vrijthof zal het fonds HFL Geestelijke Gezondheidszorg diverse malen zichtbaar zijn. Daarnaast zal Beppie ook aanwezig zijn bij een benefietvoorstelling ten behoeve van het fonds op 6 december in het Parkstad Limburg Theater.