Gemeente Heiloo


Gemeente Heiloo zoekt 100 AED-vrijwilligers

> Burgemeester Romeyn geeft aftrap campagne âU bent onmisbaarâ op weekmarkt

Op woensdag 11 november geeft burgemeester Hans Romeyn het startsein voor de campagne U bent onmisbaar van de gemeente Heiloo. Op de weekmarkt werft hij samen met de wethouders de eerste vrijwilligers om in Heiloo als burgerhulpverlener AED-apparaten te bedienen. Dit project moet er voor zorgen dat er in Heiloo voldoende AED-apparaten en voldoende vrijwilligers zijn om te helpen bij een hartstilstand.

Hulpverlening bij een hartstilstand wordt steeds vaker verleend met een AED. Uit onderzoek is gebleken dat als er binnen 6 minuten na een hartstilstand gereanimeerd wordt, de kans op overleving voor het slachtoffer veel groter is (50 tot 70% in plaats van 5 tot 10%). Het is daarom heel belangrijk om hulp dichtbij huis te hebben.

Daarom is de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord gestart met het AED-project. Dit project heeft tot doel om in elke gemeente een netwerk van vrijwilligers te hebben die kunnen reanimeren en een AED-apparaat kunnen bedienen. Als iemand 112 belt over een hartstilstand, dan smsât de meldkamer automatisch de vrijwilligers die in de buurt wonen.

Â

U bent onmisbaar

In Heiloo zijn er minimaal 110 vrijwilligers nodig op 31 maart 2010. Woensdag gaat burgemeester Romeyn samen met medewerkers van de EHBO en de brandweer op zoek naar de eerste vrijwilligers. Dit is de start van de campagne U bent onmisbaar om AED meer bekendheid te geven en om vrijwilligers te werven. EHBO, brandweer en gemeente werken samen in dit project om vrijwilligers te werven, op te leiden en te behouden.

Â

Mensen die zich aanmelden gaan een cursus volgen over reanimeren en AED-bediening. De gemeente vergoedt deze cursus. Als ze een certificaat hebben behaald en zich hebben aangemeld voor de AED-lijst, dan worden ze vanaf eind april opgeroepen om te helpen bij een hartstilstand.

Â

In Heiloo zijn op dit moment vijf apparaten, onder andere in het gemeentehuis en het zwembad. Deze apparaten worden voor eind maart ook buiten kantooruren toegankelijk gemaakt. De komende tijd komen er nog zes apparaten bij. Deze apparaten worden verspreid over Heiloo, zodat er altijd een AED in de buurt is.

Â

Aanmelden als vrijwilliger

Vrijwilligers kunnen zich vanaf woensdag 11 november aanmelden via de website www.heiloo.nl/AED. Als zij AED-vrijwilliger worden, krijgen zij de kosten van de opleiding vergoed.