Amnesty International

Nederland

Dow Chemical zegt afspraak met activisten uit Bhopal af

10 november 2009 Amnesty International betreurt het dat Dow Chemical in Terneuzen een eerder toegezegde afspraak met activisten uit Bhopal heeft afgezegd.
De activisten, de 17-jarige Safreen Khan uit Bhopal en Sathyu Sarangi van de Bhopal Group for Information and Action, hadden op woensdag 11 november met Dow willen praten over de situatie in Bhopal, en over de veiligheidsmaatregelen van de fabriek in Terneuzen. Vanmiddag werd deze afspraak, in opdracht van het hoofdkantoor van Dow, echter weer afgebeld.

'Dat Dow niet eens de moed heeft om een gesprek te voeren toont aan dat hun positie zwak is ,' zei Sathyu Sangi. Het past volgens Sangi in een patroon dat de multinational inhoudelijke gesprekken over Bhopal uit de weg gaat. 'Ze lopen steeds weg voor elke vom van dialoog.'

Safreen Khan en Sathyu Sarangi touren met Amnesty International in een speciale bus door Europa om aandacht te vragen voor de grootste giframp in de geschiedenis, die 25 jaar geleden in de nacht van 2 op 3 december plaatsvond in het Indiase Bhopal. Een pesticidenfabriek van Union Carbide lekte duizenden tonnen dodelijk gas, waardoor zeker 25.000 mensen om het leven kwamen en zo'n 100.000 mensen chronisch ziek werden.

Union Carbide werd in 2001 overgenomen door Dow Chemical, dat de verantwoordelijkheid voor de ramp en de nasleep daarvan consequent blijft afwijzen.

De ramp in Bhopal duurt nog steeds voort: Het fabrieksterrein is nog steeds niet schoongemaakt, waardoor de bodem en het drinkwater chemisch verontreinigd zijn. Ook heeft de fabriek nog steeds niet bekendgemaakt welke stoffen de chemische reactie hebben veroorzaakt, waardoor slachtoffers moeilijk te behandelen zijn. Slachtoffers hebben geen of zeer beperkte compensatie gekregen en de Indiase regering biedt nauwelijks gezondheidszorg aan de nabestaanden, die lijden aan lichamelijke aandoeningen aan ogen en longen, neurologische aandoeningen, kanker, miskramen en psychische problemen. Er is tot op heden niemand veroordeeld voor de ramp.

De activisten zijn tot en met donderdag 12 november in Nederland.