Universiteit Nyenrode

PERSBERICHT

Nyenrode start programma Duurzaam Leiderschap voor financieel toptalent

Breukelen/Amsterdam, 11 november 2009 - Nyenrode Business Universiteit ziet streven naar duurzaamheid in de breedste zin van het woord als een van de hoofdtaken voor toekomstige leiders. De huidige economische crisis toont aan dat ons economisch bestel aan een revisie toe is. Met het oog daarop start de universiteit daarom in april 2010 een programma Duurzaam Leiderschap voor Financieel Toptalent. Ook in andere Nyenrode-programma's wordt het Duurzaam Leiderschapselement versterkt. Prof. dr. Leen Paape RA RO CIA, Dean van de School for Accountancy & Controling, maakte dit vanochtend bekend bij de gongslag voor de opening van de Amsterdamse beurs.

Nyenrode en duurzaamheid

De universiteit beschouwt duurzaamheid als het behartigen van de belangen van bedrijven op een wijze die goed is voor mens en milieu en daarmee ook voor het resultaat in de vorm van winst. Als gevolg van de huidige crisis staat de economische ordening ter discussie. Winst in financiële termen staat nu teveel op de voorgrond. De kunst is om duurzaamheid te verankeren in het doen en laten van financiële topmanagers. Dit vereist grondige kennis van en inzicht in duurzaamheid, ethiek, (financiële) prestaties en de meting daarvan en het rapporteren daarover, al of niet in een duurzaamheidsverslag.

Duurzaam leiderschap

Bij sustainable business leadership gaat het volgens Nyenrode om het op langere termijn winstgevend zijn door duurzame proces-, produkt- en diensteninnovatie. De term business leadership houdt dan ook in: als organisatie voorop lopen, toonaangevend zijn in je sector. Dit vraagt om steeds meer samenwerking, binnen bedrijven en tussen bedrijven onderling en tussen bedrijven en overheden. De leiderschapsstijl die daarbij nodig is, is het zogenaamde light leadership; kan de leider anderen laten schijnen.

Verbeteren en veranderen van bestaand beleid vereist echter moed en nieuwe capaciteiten van (financiële) leiders. Nyenrode, als instituut op het gebied van leiderschap, vertaalt deze nieuwe capaciteiten nadrukkelijker in haar onderwijs en onderzoek. Op het gebied van onderzoek en advies heeft het Center for Sustainability van Nyenrode al een reputatie opgebouwd. De Nyenrode School of Accountancy & Controlling, marktleider op haar gebied, biedt in samenwerking met het Center for Leadership and Personal Development deze nieuwe opleiding vanaf april 2010 aan.

Over Nyenrode

De Nyenrode Business Universiteit is Leen Paape gongslag opgericht door het bedrijfsleven en behoort tot de oudste en meest vooraanstaande business schools en business-universiteiten van Europa. Nyenrode bereidt mensen met talent en ambitie voor op leidende functies in een internationale omgeving. Daarbij wordt grote waarde gehecht aan maatschappelijk bewustzijn en duurzaam ondernemerschap. De universiteit biedt masteropleidingen op het gebied van bedrijfskunde, en opleidingen op verschillende niveaus op het gebied van accountancy en controlling. Nyenrode ontwikkelt daarnaast executive-programma's voor het ambitieuze MKB en beursgenoteerde ondernemingen. Het Nyenrode Research & Innovation Institute (NRI) coördineert het wetenschappelijk onderzoek van de universiteit, waarbij de toepasbaarheid van dit onderzoek nauwlettend in het oog wordt gehouden.


- EINDE BERICHT -

Noot voor de redactie (