Politie Utrecht

Regionaal persbericht, 09.00 uur

regio Utrecht, 11-11-2009

Politie Utrecht start 1-1-2 campagne tegen autokraken Campagne roept burgers op 1-1-2 te bellen bij verdachte situaties

Autokraken vormen in de regio Utrecht een groot probleem. Er zijn circa 15.000 autokraken per jaar, die achteraf veel tijd en moeite kosten om op te lossen. Om deze reden schakelt Politie Utrecht nu de hulp in van het publiek. Vanaf 11 november 2009 start een campagne die burgers oproept 1-1-2 te bellen bij een dreigende autokraak. Daarmee wil de politie de pakkans vergroten. Via onder andere buitenreclame, radiospots en een campagnewebsite zet de campagne aan om niet te twijfelen, maar bij verdacht gedrag direct 1-1-2 te bellen.

Pakkans autokrakers vergroten
In 2009 zijn er tot en met september al 11.182 autokraken gemeld bij Politie Utrecht. In dezelfde periode zijn 235 verdachten voor dit delict aangehouden. Politie Utrecht wil met de campagne het aantal aanhoudingen aanzienlijk vergroten. Om daders van autokraken op te sporen is de politie sterk afhankelijk van snelle meldingen, zodat de politie direct ter plaatse kan zijn. Politie Utrecht roept daarom burgers op ook bij verdachte situaties 1-1-2 te bellen en daarmee de pakkans te vergroten.

Herken de signalen van een autokraak
Uitgangspunt van de campagne is dat burgers vaak intuïtief aanvoelen dat een situatie verdacht is, maar daar niet op reageren. Slechts een heel beperkt aantal mensen belt bij een misdrijf of verdachte situatie direct 1-1-2. De campagne helpt daarom burgers verdacht gedrag te herkennen, met vier concrete signalen die vooraf gaan aan een autokraak. In de verschillende uitingen op radio, parkeertickets en in buitenreclame staan deze vier signalen centraal.

Kraakt-ie m of kraakt-ie m niet
Centraal in de campagne staat de campagnewebsite www.herkendesignalen.nl. Daar kunnen burgers zelf hun intuïtie testen aan de hand van vier verdachte situaties. Aan het eind van elke situatie wordt de vraag gesteld kraakt-ie m of kraakt-ie m niet? Op deze manier maakt Politie Utrecht burgers bewust van de verdachte situaties rondom een autokraak. Ook wordt er achtergrondinformatie en uitleg gegeven bij de verschillende signalen.

---