Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Ministerie van VROM

Genomineerden Mooi Nederland Prijs nek aan nek


11-11-2009

Ruim 4.000 Nederlanders hebben inmiddels hun stem uitgebracht op één van de 26 voor de Mooi Nederland Prijs genomineerde projecten. Vanaf 11 november is de tussenstand van het aantal stemmen per project live te volgen op www.vrom.nl/mooinederlandprijs.

fragment uit video
Zie het origineel

Met nog een kleine 2 maanden voor de boeg, lijkt de strijd om de Mooi Nederland Prijs uit te monden in een nek-aan-nek race. Het project `Caumerbeek zichtbaar natuurlijk' in Heerlen voert de stemlijst aan, op de voet gevolgd door `Park21' in Haarlemmermeer. Het Haagse initiatief `Emma's Hof' sluit de huidige top 3 af.

Mooi Nederland Prijs

Omdat bewoners van ons land als geen ander weten wat ons land mooi maakt, heeft minister Cramer van VROM de Mooi Nederland Prijs in het leven geroepen. 26 inspirerende projecten die Nederland nog mooier gaan maken, hebben in het kader van de Innovatieregeling Mooi Nederland een financiële bijdrage van VROM ontvangen.

Het Nederlandse publiek is uitgenodigd een stem uit te brengen op een van deze 26 projecten, die verspreid zijn over het hele land. Stemmen is mogelijk tot 1 januari 2010.

Het project met de meeste stemmen ontvangt een extra bijdrage van
10.000 euro. Daarnaast zal het betreffende project, als hét visitekaartje van Mooi Nederland, in het centrum van de belangstelling staan. Maar ook het publiek maakt, in ruil voor het uitbrengen van zijn stem, kans op een mooie beloning. Onder de stemmers worden 5 ballonvaarten verloot.

Filmpjes

Om een beter beeld van de projecten te krijgen, kunnen bezoekers van de website vanaf 11 november alle 26 genomineerde projecten in een kort filmpje bekijken. De genomineerden lichten hun plannen toe: ze bevinden zich op lelijke bedrijventerreinen, bij vervallen monumenten of verrommelde stadskernen, maar soms ook op een prachtig, maar onbekend stukje Nederland. De filmpjes laten zien waar het Mooi Nederland programma om draait: het maximale uit onze dagelijkse omgeving halen, door kwaliteit, functionaliteit en het duurzaam gebruik van de ruimte om ons heen centraal te stellen.

Mooi Nederland

Mooi Nederland is de belangrijkste ruimtelijke prioriteit van minister Cramer. Nederland heeft veel moois te bieden. Oude en nieuwe steden, Hollandse vergezichten, polderland, bos en heide. Wonen, werken en infrastructuur eisen echter steeds meer ruimte op, waardoor de schoonheid van ons land onder druk komt te staan. Daarom wil minister Cramer slim en innovatief ruimtegebruik stimuleren, verrommeling opruimen en tegengaan en zorgen voor een mooier en duurzamer ingericht Nederland.

"Met Mooi Nederland wil ik bijdragen aan een duurzame inrichting van ons land. Dat vraagt om creativiteit. En om betrokken burgers, bestuurders en bedrijven. Mensen ontlenen immers een groot deel van hun identiteit aan de plek waar ze werken of wonen. Tegelijkertijd weten ze niet altijd even goed hoe ze daar invloed op uit kunnen oefenen. Daar is nog een wereld te winnen. Daarom ben ik blij met de passie die uit de meer dan 200 ingezonden voorstellen van de Innovatieregeling Mooi Nederland spreekt", aldus Minister Cramer.