Gemeente Soest

.

De gemeenteraad heeft vergaderd

11 november 2009

Op donderdag 5 november 2009 heeft de gemeenteraad van Soest vergaderd. Hieronder vindt u een verslag van deze bijeenkomst om u op de hoogte te houdenvan wat er behandeld is.

Vragen aan het College van B en W

Vragen van GL inzake de verkoop van sociale huurwoningen GL vraagt aan het College van B en W hoeveel sociale woningen Portaal in de verkoop doet en welke overwegingen daaraan ten grondslag liggen.

Wethouder Middelkoop antwoordt dat in prestatieafspraken met Portaal is vastgelegd hoeveel sociale huurwoningen er verkocht mogen worden. In dit geval gaat het om maximaal 69 woningen. Met de verkoop van dit aantal blijft de sociale kernvoorraad op peil.

Vragen van GGS inzake de realisering van een winkelpromenade aan de Van Weedestraat

Naar aanleiding van een brief van de directeur van Heipo bv over het ontbreken van draagkrachtonder winkeliers voor de plannen aan de Van Weedestraat vraagt GGS het college van B en W waarom:
* de raad niet geïnformeerd is over dit besluit van Heipo bv;
* niet geïnformeerd is naar de wensen van eigenaren en huurders als Heipo, Hema en AH voorafgaand aan de plannen voor de Van Weedestraat;

* er aan de winkeliers van de Van Weedestraat niet dezelfde voorwaarden gesteld wordenals aan de winkeliers bij de Tamboerijn, dat wil zeggen winkeliers moeten eerste zelf investerenvoordat de gemeente dat gaat doen.

Wethouder Middelkoop beantwoordt de vragen door aan te geven dat de raad nog niet geïnformeerd is omdat de onderhandelingen nog gaande zijn; een definitief "nee" is nog niet ontvangen.

De Van Weedestraat moet op initiatief van de gemeente de hoofdwinkelstraat van Soest worden. Het biedt winkeliers de gelegenheid om later in te stappen. Als reactie op de beantwoording van de wethouder heeft GGS een motie van wantrouwen tegen wethouder Middelkoop ingediend, welke niet gesteund werd door de overige fracties.

Programmabegroting 2010-2013

De programmabegroting 2010-2013 is door de gemeenteraad vastgesteld, evenals diverse belastingverordeningen. De gemeenteraad heeft via diverse moties en amendementen tot enkele wijzigingen van de programmabegroting besloten.

Het gaat hierbij om bijvoorbeeld:

* de bezuiniging op de politiesurveillanten/BOA's niet te honoreren;
* de bezuinigingstaakstelling over de organisaties IDEA, Balans en de SWOS te herverdelenover die organisaties waarbij rekening gehouden wordt met de aard en omvang van die organisaties;
* de bezuiniging voor het cultuurprogramma vanaf 2011 in het primair onderwijs ongedaante maken;- het realiseren van een kunstgrasveld bij SO Soest.

Moties en amendementen die het niet gehaald hebben zijn onder andere:
* de bezuiniging op het wijkgericht werken;
* de financiële taakstelling op IDEA, Balans en de SWOS;- de bezuiniging op de onderwijsbegeleiding.

Een minderheid van het CDA, GL en GGS heeft tegen deze programmabegroting gestemd.

Uitbreiding Griftland College

De gemeenteraad heeft unaniem ingestemd met aanvullende financiering voor de uitbreidingvan het Griftland College. Hierdoor kan een aula voor de brugklassen gerealiseerd worden, evenals een gymzaal en drie klaslokalen.

In een later stadium krijgt het Griftland College nog 2 klaslokalen en een verbinding tussen beide 1e verdiepingen.

Op donderdag 12 november 2009 komt de gemeenteraad bij elkaar. Wij nodigen u uit voor de Ontmoeting met presentaties en bijeenkomsten over diverse onderwerpen en de Ronde met een inhoudelijke bespreking (zonder het innemen van standpunten).

Naar: Agenda Ontmoeting/Ronde 12 november