Inspectie acht maatregelen Westfriesgasthuis toereikend

11/11/2009 10:06

Westfriesgasthuis

Verloskundige zorg na maatregelen op niveau

De afdeling verloskunde van het Westfriesgasthuis heeft drie maanden geleden een aantal maatregelen genomen om de zorg op niveau te brengen. De Raad van Bestuur heeft met instemming kennisgenomen van het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidzorg (IGZ). Dit rapport is opgesteld naar aanleiding van het overlijden van een baby in mei van dit jaar. Fred Plukker, interim-voorzitter van de Raad van Bestuur: "Dat was een heel tragische gebeurtenis. Die heeft ertoe geleid dat we een aantal maatregelen hebben genomen, waarover de Inspectie tevreden is. Voorop staat dat alle patiënten in dit ziekenhuis kunnen rekenen op verantwoorde zorg, ook op de afdeling verloskunde. Daar blijven we dag en nacht aan werken."

Eerder genomen maatregelen

Afgelopen zomer is een flink aantal maatregelen genomen op de afdeling verloskunde. Zo is er nu drie keer per dag een overdracht van informatie over de patiënten tussen artsen, verloskundigen en verpleegkundigen. Dat is terug te lezen in het medisch dossier van de patiënt. Knelpunten op de afdeling worden voortaan direct gemeld aan de Raad van Bestuur en in heldere werkafspraken zijn taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden duidelijk vastgelegd. Gynaecologen in het Westfriesgasthuis zien voortaan àlle patiënten die tijdens hun zwangerschap een verhoogd risico hebben op complicaties. Daarnaast is prof. dr. H.W. Bruinse sinds augustus op voordracht van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) als onafhankelijk begeleider van de betrokken afdeling actief.

Afspraken en scholing

De afgelopen tijd hebben verloskundigen samen met een gynaecoloog alle protocollen, waarin afspraken over de behandeling en werkwijze zijn vastgelegd, nog eens kritisch doorgelopen om ze waar nodig te actualiseren en aan te vullen. Daarbij zijn de protocollen getoetst aan de protocollen van andere ziekenhuizen. Dankzij een verbetering van het computerprogramma kunnen de artsen, verloskundigen en verpleegkundigen er binnenkort gemakkelijker gebruik van maken. Het programma voor bij- en nascholing is inmiddels ook aangescherpt en moet verplicht worden gevolgd.

Nieuwe meldingen

Na de berichtgeving over het overlijden van de baby in mei hebben andere ouders zich ook bij de inspectie gemeld. Het rapport meldt daarover letterlijk: "De meldingen, die naar aanleiding van deze casus zijn binnengekomen, zijn alle beoordeeld door de inspectie op de noodzaak of onmiddellijk aanvullende maatregelen opgelegd dienden te worden door de Raad van Bestuur binnen het toetsingskader. Dit was niet noodzakelijk. Een aparte rapportage met de uitkomsten van het onderzoek naar deze meldingen volgt."

Fred Plukker: "Hoe triest het overlijden van de baby ook is, de indruk dat zwangeren in het Westfriesgasthuis onvoldoende zorg krijgen is onterecht. Deze gebeurtenis heeft ertoe geleid dat nadrukkelijk de punten op de i zijn gezet. Ik ben nog maar kort interim-voorzitter maar heb al wel kunnen vaststellen dat iedereen die ik ontmoet in dit ziekenhuis, niet alleen op de afdeling verloskunde, optimaal is gemotiveerd om de beste zorg te bieden."





http://www.westfriesgasthuis.nl

http://www.westfriesgasthuis.nl