Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Onderzoek naar bromtoon in De Esch

Een bromtoon zorgt voor overlast in de omgeving van de Drinkwaterweg en Snelfilterweg in De Esch. Bewoners van die straten horen een zogeheten laagfrequent geluid. De DCMR Milieudienst Rijnmond heeft de bromtoom onderzocht in samenwerking met Woonstad Rotterdam (eigenaar van de woningen) en de GGD Rotterdam-Rijnmond.

Het onderzoek richtte zich op de hoeveelheid laagfrequent geluid en de mate dat dit hinder veroorzaakt. Bewoners hebben aan het onderzoek meegewerkt door een vragenformulier in te vullen. Dit heeft geholpen om meer inzicht te krijgen in de aard van het geluid, het tijdstip waarop het geluid optreedt en gezondheidsklachten die de bewoners ondervinden. De GGD en de DCMR hebben de ingestuurde vragenformulieren geanalyseerd.

Gezondheidsklachten vastgesteld
De GGD heeft vastgesteld dat de bewoners diverse gezondheidsklachten hebben zoals hoofdpijn, vermoeidheid en gespannenheid. Het geluid kan deze klachten veroorzaken, maar dit hoeft niet. Het beeld van de gezondheidsklachten maakt het wel aannemelijk dat een groot deel van de aanwezige klachten is toe te schrijven aan het laagfrequente geluid.

Geluidshinder gemeten
De DCMR heeft in augustus in twee woningen geluidsmetingen gedaan. Deze metingen wezen uit dat er op een aantal plaatsen in deze woningen in meer of mindere mate sprake is van laagfrequent geluid. De geluidsniveaus waren op een aantal plaatsen in de woningen zodanig hoog dat de DCMR op basis van de binnen de DCMR gehanteerde beoordelingssystematiek heeft vastgesteld dat er sprake is van hinder.

Bron vaststellen
Nu het onderzoek heeft aangetoond dat de klachten van de bewoners volledig terecht zijn, wordt door de DCMR op korte termijn een vervolgonderzoek gestart om te proberen de bron van het geluid vast te stellen. Aangezien het om een laagfrequent geluid gaat, is het mogelijk niet eenvoudig om de bron vast te stellen. De bron kan zich op grote afstand bevinden, waardoor het zoekgebied erg groot is. Bij het zoeken naar de bron neemt de DCMR de aanwijzingen van de bewoners met betrekking tot mogelijke veroorzakers mee.

Geen wettelijke normen
Als de bron is vastgesteld zal bekeken worden of en wat eraan kan worden gedaan. Voor laagfrequent geluid bestaan geen wettelijke normen. De Raad van State heeft bepaald dat voor laagfrequent geluid geen norm wordt opgenomen, omdat de waarneembaarheid en daardoor de hinder van laagfrequent geluid te sterk persoonsafhankelijk is. Dit betekent dat wanneer een bedrijf de bron is van het hinderlijke geluid deze niet, op grond van de geldende normen, tot maatregelen kan worden gedwongen. De meeste bedrijven zijn gelukkig, na officiële vaststelling dat zij de bron zijn van gegronde klachten, bereid maatregelen te treffen om de hinder te beperken of weg te nemen.