Gemeente Hilversum

Unieke mijlpaal sanering Regev terrein

publicatiedatum: dinsdag 10 november 2009

Het voormalig gasfabriekterrein Regev in Hilversum wordt gesaneerd. Op woensdag 11 november bereikt de sanering het diepste punt. Een ontgraving van maar liefst 17 meter diep zorgt voor sanering van zeer zware verontreiniging op de plek waar ooit teerputten lagen. Het komt in Nederland zelden voor dat verontreinigde grond zo diep wordt ontgraven. Deze zorgvuldige wijze van saneren wordt gedaan om deze locatie geschikt te maken voor woningbouw.

Wethouder Jan Rensen (gemeente Hilversum) en Bart Heller, gedeputeerde milieu (provincie Noord-Holland) zijn woensdagmiddag aanwezig ter ere van deze bijzondere mijlpaal. Zij scheppen vanuit een kraan de verontreiniging vanuit het diepste punt van het gat.

Sanering van het terrein
Om de vervuiling tot deze grote diepte te verwijderen is er naast de sporthal op het terrein een damwand geplaatst. In de kuip die hierdoor ontstaat wordt de verontreinigde grond tot een diepte van 17 meter weggehaald. De gemeente Hilversum is opdrachtgever van de sanering. De provincie en de gemeente financieren de sanering gezamenlijk.

Extra impuls voor gasfabriekterrein
Gedeputeerde Staten van Noord-Holland besloten in het voorjaar van 2009 extra geld ter beschikking te stellen voor de sanering van Regev, om de sanering zo snel mogelijk uit te voeren. Gedeputeerde Heller: "Na de sanering komt een terrein vrij dat we heel goed kunnen gebruiken voor herontwikkeling. Door dit versneld op te pakken, pakken we ook de economische crisis aan." De voormalige gasfabrieklocatie `Regev' in Hilversum wordt na de sanering omgedoopt tot `Villa Industria', een plan met een knipoog naar het industrieel verleden. De sanering van het totale Villa Industria terrein is medio 2010 voltooid. Uiteindelijk wordt het een parkachtig autovrij gebied met 370 woningen. Het zogeheten consortium, bestaande uit Mourik, Proper Stok en samenwerkingspartner Alliantie ontwikkeling, hebben deze gecombineerde sanerings- en ontwikkelopdracht verworven.

Programma Gasfabrieken
Voor deze voormalige gasfabrieklocatie (en dertien andere gasfabrieklocaties in Noord-Holland) zijn door de provincie in 2003 in het kader van het `Programma Gasfabrieken' afspraken gemaakt met Rijk, gemeente en Nuon over sanering en herontwikkeling. De provincie is financier en regisseur van dit programma en beheert het voor dit programma bijeengebrachte programmabudget.

Rondleiding omwonenden
Omwonenden en geĂŻnteresseerden zijn vanaf 14.30 uur van harte welkom om aanwezig te zijn voor het bijwonen van de speeches in de directeurswoning. Vanaf 15.00 uur wordt hen een rondleiding over het terrein aangeboden.