NCRV

Mambapoint Extra

Marianne Thieme doet de bananentest! Proef je Fair trade wel of niet?

Dinsdag 10 november

NCRV Mambapoint, het online webplatform voor kleinschalige ontwikkelingsprojecten, zendt vanaf nu naast de reguliere reportages op donderdag, ook elke dinsdag een extra Mambapoint reportage uit. De reguliere reportages op donderdag gaan nog altijd over de projecten van bevlogen Nederlanders over de grens. De Mambapoint Extra reportages op dinsdag zullen zich daarentegen richten op wereldwijde onderwerpen die de redactie maakt over actuele ontwikkelingen en achtergronden van internationale samenwerking.

In het kader van de Fair Trade week van 29 oktober tot en met 7 november, gaat de aflevering van Mambapoint Extra vandaag over Fair Trade bananen.

Bananenboer Cornelius Lynch woont op Saint Lucia, een klein eilandje in het Caribische gebied.

Hij vertelt waarom de Fair Trade bananen die hij nu kweekt zijn leven hebben veranderd. Dankzij de eerlijkere prijzen kunnen zijn kinderen naar school en kan hij een comfortabel leven leiden. âDat wil toch iedereen? â, aldus Cornelius.

Vervolgens rijdt hij mee met de SRV wagen van Max Havelaar om aandacht te vragen voor Fair Trade artikelen, zoals de door hem gekweekte bananen. Onder de bezoekers van de SRV wagen is ook Tweede Kamerlid Marianne Thieme. Zij legt een bananentest af bij Cornelius. Welke van de bananen is Fair Trade en welke niet? Is het verschil makkelijk te proeven?