Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

1 Betreft Manifest "Natuurlijk lukt het! Met meer boeren als natuurondernemer"

Geachte Voorzitter,

Hierbij zend ik u het manifest `Natuurlijk lukt het! Met meer boeren voor natuurbeheer'. Het manifest werd tijdens een conferentie op 12 oktober jl. in Fort Voordorp te Groenekan door de heer T. Beishuizen van LTO Nederland en mij overhandigd aan innovatieve `voorbeeldboeren' die in het manifest zijn geportretteerd.

Het manifest is een bijzondere coproductie van mijn ministerie en LTO Nederland. Waar gaat het ons om? Om te beginnen onderschrijft het manifest het maat- schappelijk belang van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en andere rijksdoelen met betrekking tot natuur, landschap en recreatie. Het manifest kent geen nieuw beleid, het wil partijen oproepen meer ernst te maken met natuurbeheer. Want veel potentieel voor de particuliere sector blijft nog ongebruikt. Dit manifest laat vanuit de praktijk zien hoe boeren natuur kunnen aanleggen en beheren. De inzet van agrarische ondernemers is onmisbaar. En die inzet wint aan kracht en waarde als wordt samengewerkt met andere betrokkenen bij het beheer. Daarvoor is een cultuuromslag nodig, onder meer in de samenwerking van boeren, natuur- organisaties en overheden.

Graag breng ik het manifest bij u onder uw aandacht. LTO Nederland is onder- tussen begonnen met gesprekken met provincies en natuurorganisaties om te komen tot uitvoering van de aanbevelingen.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg

Natuurlijk doen! Webpagina | 12-10-2009 | PDF-Document, 7498 kB

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel



---- --