Korps Landelijke Politiediensten

Elf personen aangehouden bij 'Ochtendgloren'

Rijssen-Holten, 11-11-2009 o Samenwerkende opsporingsdiensten hebben in de nacht van dinsdag 10 op woensdag 11 november 2009 op de rijksweg A1 in de gemeente Rijssen-Holten de verkeerscontrole Ochtendgloren gehouden. In totaal zijn 835 bestuurders gecontroleerd. Er zijn elf personen aangehouden, van wie er vijf zijn ingesloten.

Snelheid en 'lichte' overtredingen
In beide richtingen zijn de bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol en andere overtredingen. Tevens zijn bestuurders met behulp van radar gecontroleerd op snelheid en kentekens gescand. In totaal passeerden 2460 voertuigen, waarvan er 637 te hard reden. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 200 km/u in plaats van de toegestane 120 km/u. Voor 65 lichte verkeersovertredingen is proces-verbaal opgemaakt. Eén rijbewijs is ingevorderd in verband met het overschrijden van de maximum snelheid.

Alcohol en drugs
Zoveel mogelijk bestuurders zijn tussen 22.30 en 04.00 uur naar de parkeerplaatsen Bolder en Struik geleid, waar zij in eerste instantie een blaastest aflegden. Vier automobilisten reden onder invloed van alcoholhoudende drank. De hoogst gemeten waarde bedroeg 460 ug/l (1 promille) Tegen twee bestuurders is proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed van drugs. De Duitse verdachte reed ook nog eens met een ingevorderd rijbewijs en betaalde direct 690 euro boete. Zij kregen naast de bekeuring(en) allen een rijverbod opgelegd.

Inbrekerswerktuig
Van de ingesloten personen waren er drie die in hun auto inbrekerswerktuig voor handen hadden. Zij waren bekend bij de politie. De auto is inbeslag genomen. De recherche van de politie Twente stelt een nader onderzoek in.

Vals identiteitsbewijs
Een Belg is ingesloten omdat hij in een autobus zat met een vals identiteitsbewijs. De Koninklijke Marechaussee stelt een nader onderzoek in.

Cocaïne
Een Nederlander had 6 gram zuivere cocaïne en een 20-tal kentekenbewijzen bij zich. Het voertuig is door de Belastingdienst inbeslaggenomen in verband met een openstaande belastingschuld van 3700 euro. De man zit vast voor verhoor.

Belastingschuld
Voor de Belastingdienst zijn 18 hits aangetroffen met kentekenleesapparatuur. Drie voertuigen zijn in beslaggenomen en afgevoerd. In totaal is er 4600 euro direct geïnd.

Wapens
Tijdens het preventief fouilleren zijn wurgstokjes, twee ploertendoders en een mes in beslaggenomen. Tegen de bezitters hiervan is proces-verbaal opgemaakt.

Onterechte uitkeringen
SIOD\UWV voerde 65 controles uit. Bij elf personen is vastgesteld dat zij een uitkering ontvingen, waarop zij geen recht hadden. Tegen hen zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Valse platen
De politie trof twee buitenlandse bestuurders aan die met valse en eigen gemaakt kentekenplaten reden. De bestuurder met de valse platen betaalde direct 530 euro en de huisvlijt werd gehonoreerd met een boete van 256 euro, die zij direct afrekenden.

Openstaande boetes
De parketpolitie trof 11 personen die gesignaleerd stonden en inde 1315 euro aan boetes. Twee personen kregen een vonnis betekend en in een geval is een voorlopige maatregel getroffen in het kader van de Wet Mulder.

Deelnemers
Aan deze Ochtendgloren werkten ruim 110 personen mee van de regiopolitiekorpsen Twente, IJsselland en Noord en Oost Gelderland, de Duitse politie, de Verkeerspolitie en Dienst Nationale Recherche van het Korps landelijke politiediensten, Drugsexpertise Nederland, Koninklijke Marechaussee, Openbaar Ministerie, Parketpolitie, Douane, Belastingdienst, Voedsel en Waren Autoriteit, Sociale Opsporings- en Inlichtingen Dienst/UVW, Rijkswaterstaat en diverse andere ondersteunende instanties.