Richtlijn kinderwens en ouderschap mensen met verstandelijke beperking

11/11/2009 10:52

MEE Nederland

UTRECHT, woensdag 11 november 2009

MEE, de organisatie die mensen met een beperking ondersteunt, komt als eerste organisatie in Nederland met een 'Richtlijn kinderwens en ouderschap voor mensen met een verstandelijke beperking'. Met de richtlijn, die is gebaseerd op de praktijk, wil MEE de ondersteuning verder verbeteren en de transparantie van haar werk vergroten.

Uitgangspunt van de richtlijn is dat MEE de kinderwens respecteert. De consulent ondersteunt de cliënt en de partner bij het maken van een bewuste keuze voor het ouderschap. Is de cliënt zwanger dan ondersteunt de MEE-consulent cliënt én partner bij de voorbereiding op de bevalling en het ouderschap. Hierbij worden ook familie, vrienden en bekenden betrokken.

Werkwijze

Als cliëntondersteuner van mensen met een beperking beschikt MEE over jarenlange ervaring in het begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking met een kinderwens. "De praktijk wijst uit dat deze mensen, zoals alle wensouders, met veel vragen geconfronteerd worden, bijvoorbeeld over het zwanger zijn, de bevalling, de verzorging van het kind en praktische zaken als kinderopvang," zegt Daniëlle Gorgels, coördinator Beleidszaken van MEE Nederland. De richtlijn zorgt ervoor dat alle consulenten van MEE voortaan volgens dezelfde werkwijze mensen met een kinderwens, die zwanger zijn of al kinderen hebben ondersteunen. Daarmee wil MEE de kwaliteit van de ondersteuning verder verbeteren en voor iedereen transparant zijn in haar werkwijze.

Samenwerking

Om mensen met een verstandelijke beperking goed te ondersteunen, is het belangrijk om met hen in contact te komen voordat er sprake is van een zwangerschap, vindt MEE. Daarom is samenwerking met huisartsen en voorlichting op scholen erg belangrijk maar ook informatie aan consultatiebureaus, verloskundigen en gynaecologen. Door goede samenwerking en tijdige doorverwijzing kunnen mensen optimaal worden ondersteund bij het maken van een keuze voor en de voorbereiding op het ouderschap.

De volledige richtlijn is te bekijken op: www.mee.nl

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.meenederland.nl