KNHS

Bijzonder boek voor Coby van Baalen richt aandacht op dystrofie 9 november 2009
Overhandiging boek coby van baalen

Olympisch dressuuramazone Coby van Baalen (52) mocht maandagavond een bijzonder geschenk in ontvangst nemen in Brakel. Willy Wienholts (40) uit Dinxperlo bood Van Baalen in de rijbaan van de dressuurstal het eerste exemplaar aan van haar zelf geschreven boek Mijn verlangen naar een amputatie. Coby van Baalen had een gastvrije ontvangt georganiseerd, compleet met bloemen, champagne en het dressuurpaard BMC Miciano als nieuwsgierig model.

Bovendien waren de bestuursleden van de Stichting Vrienden Dressuurstal van Baalen aanwezig bij de uitreiking. Helemaal op zijn plaats, want de vriendenstichting onder voorzitterschap van Cobys broer Johan Dorresteijn ondersteunt Dressuurstal van Baalen met adviezen en houdt zich bezig met fondsenwerving en ondersteuning van paardensport voor minder validen.

De choquerende titel Mijn verlangen naar een amputatie doet je even fronsen. Je begrijpt hem pas als je het hele verhaal hoort of leest van Willy Wienholts. Zelf was ze kerngezond en zeer sportief, tot ze zes jaar geleden posttraumatische dystrofie kreeg na een verkeerde landing bij het turnen en invalide raakte. Vorig jaar ontdekte ze door het ponyrijden van haar dochter Kim bij de Grensruitertjes dat ze zelf ook nog paardrijden kon gaan leren. Ze doet dat nu bij manege Wibedaki in Harreveld. Wat een geweldige sport!, zegt ze. Het blijkt behalve een fantastische contactmogelijkheid met dat sociale dier ook een hele goede therapie voor mijn lijf. Mijn rugklachten zijn aanzienlijk verminderd en ik heb meer energie. Inmiddels heeft ze zich laten keuren. Als ze ooit wedstrijden zou gaan rijden moet dat in Grade IV. Maar ze droomt eerst van een buitenrit, samen met haar dochter!

Met haar boek wil Wienholts anderen met een handicap steunen en bovendien aandacht vragen voor dystrofie, een voor velen onbekende ziekte. Dit is al haar tweede boek. Ze gaf het met behulp van vele sponsoren in eigen beheer uit en heeft plannen voor een eigen website over dystrofie. Het schrijven heeft mij al enorm veel gebracht. Dat ik mijn verhaal en dit boek nu onder de aandacht heb mogen brengen bij Coby van Baalen, is al een geschenk op zich, zegt Willy Wienholts. Coby van Baalen was geroerd door Wienholts keuze en verhaal. Niet opgeven, doorgaan en leren hoe waardevol soms kleine dingen kunnen zijn, dat spreekt me erg aan. Daar kan iedereen wat van leren, zegt ze.

Willy Wienholts, Mijn verlangen naar een amputatie, ISBN 9789081063722 , te bestellen via dystrofieboek@hetnet.nl 10,- exclusief verzendkosten.

Tekst en foto: Claartje van Andel