Rijksuniversiteit Groningen

Persbericht
Rijksuniversiteit Groningen / nummer 174 / 11 november 2009

Goud en een finale-plaats voor Groningse deelnemers iGEM 2009

Groningse studenten hebben een prestatie van wereldformaat geleverd tijdens de international Genetically Engineered Machine wedstrijd (de iGEM 2009) in Boston. Het team van de Rijksuniversiteit Groningen hoorde bij de zes finalisten, die verkozen waren uit een deelnemersveld van 110 teams van universiteiten uit de VS, Europa, Azië, Zuid-Amerika en Australië. De eerste prijs ging naar het team van Cambridge, Groningen eindigde eervol op een gedeelde vierde plaats.

Het Groningse team ontving bovendien een gouden medaille, omdat het ontwerp dat zij presenteerde werd aangemerkt als een inzending in de hoogste (gouden) categorie.

Synthetische Biologie

De iGEM is een jaarlijkse wedstrijd voor studenten die zich bezighouden met Synthetische Biologie. De deelnemers werken aan een onderzoeksproject, waarin een bacterie zodanig wordt (her)ontworpen dat hij een bepaalde functie kan vervullen. Het onderzoek wordt gepresenteerd aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston, dit jaar van 31 oktober tot 2 november.

Studenten die deelnemen aan de iGEM competitie ontvangen in het begin van de zomer een kit met biologische onderdelen en componenten uit de Registry of Standard Biological Parts van het MIT. Tijdens de zomer gebruiken ze die in combinatie met eigen ontwerpen om biologische systemen te maken.

De Groningse studenten namen deel met een E. coli bacterie die ze zo hadden omgebouwd dat hij arseen, zink en koper uit verontreinigd water kan verwijderen. De bacterie neemt de metalen op uit het water en produceert tegelijk gas in zijn cel waardoor hij gaat drijven en gemakkelijk kan worden verwijderd.

Het Groningse team bestond uit elf studenten uit verschillende studierichtingen (biologie, scheikunde, natuurkunde, informatica, psychologie, biomedische technologie).