Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Werknemers met gezondheidsbeperking beter verzekerd

11-11-2009
Verzekeringssector schrapt wachttijden

In verzekeringscontracten voor werknemers met een gezondheidsbeperking worden geen wachttijden, zogeheten carenztijden, meer gehanteerd. Dat is een van de opvallendste verbeteringen in de sfeer van arbeidsgerelateerde verzekeringen die de verzekeringssector het komend jaar zal doorvoeren.

De afschaffing van carenztijden is een belangrijk onderdeel van het Van Leeuwen-convenant, afgesloten door het Verbond van Verzekeraars, de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) en het kenniscentrum Welder.

Het convenant is vernoemd naar oud-senator Hannie van Leeuwen, die betrokken was bij de totstandkoming van het convenant. Het convenant is vandaag ondertekend op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en aan minister Donner aangeboden. De nieuwe afspraken treden op 1 januari 2010 in werking. De afspraken gelden voor zowel nieuwe als bestaande contracten en zijn van direct belang voor ongeveer 2.500 mensen met een beperking die jaarlijks van baan wisselen en voor mensen die te maken hebben met wachttijden.

Plaatsvervangend directeur van de CG-Raad Hadewych Cliteur spreekt van een mooie doorbraak in de Week van de Chronisch zieken. "Het is hard nodig dat de arbeidsparticipatie onder mensen met een beperking toeneemt. Chronisch zieken en gehandicapten zijn straks op de arbeidsmarkt beter verzekerd en kunnen makkelijker van baan veranderen."
Volgens Willem van Duin, voorzitter van het Verbond van Verzekeraars, levert het convenant een belangrijke bijdrage aan het vergroten van de arbeidsmobiliteit voor chronisch zieken en gehandicapten. "Het uitgangspunt is dat verzekeringen werknemers met een gezondheids-beperking zo min mogelijk belemmeren om een nieuwe baan te aanvaarden."
Directeur Kerst Zwart van kenniscentrum Welder beaamt dit. "Jarenlang ontvangen wij hierover vragen van werknemers. Wij hebben nu beter nieuws te melden. Wij zijn blij dat de partijen gezamenlijk verantwoordelijkheid hebben genomen en tot deze oplossing zijn gekomen."

De wachttijden worden afgeschaft bij verzekeringen die op basis van de (collectieve) arbeidsovereenkomst worden gesloten, zoals ziekte-, arbeidsongeschikheids- of overlijdensrisico-verzekeringen. De convenantpartijen vinden het hanteren van een carenztijd onwenselijk, omdat er gedurende een bepaalde periode - vaak een jaar - geen recht op dekking of uitkering bestaat. Verzekeraars hanteren deze clausule om misbruik tegen te gaan. Nadeel is echter dat werknemers bij het aanvaarden of wisselen van baan geconfronteerd kunnen worden met een wachttijd. Dat kan werknemers, in het bijzonder als ze gehandicapt of chronisch ziek zijn, ontmoedigen om in dienst te treden of naar ander werk uit te zien.

Verder verbetert de arbeidsmobiliteit van gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers als zij een
arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben die niet onder de pensioenwetgeving valt. Het convenant biedt deze groep de zogeheten uitloopdekking als zij van baan veranderen of als de werkgever van verzekeraar wisselt.

Verzekeringsmaatschappijen houden wel de mogelijkheid om misbruik te voorkomen. Zo mag bij verzekeringen die dekking bieden tegen overlijden, bij vermoeden van misbruik, het oordeel van de onafhankelijke Toetsingscommissie Gezondheidsgegevens worden gevraagd als de verzekerde overlijdt binnen een jaar na aanvang van de verzekering, huwelijk, geregistreerd partnerschap of gezamenlijke huishouding. Deze commissie geeft dan een bindend oordeel over het recht op uitkering.