Gemeente Noordwijkerhout

11/11/2009 - BAG registratie prima in orde in Noordwijkerhout Primeur voor de Bollenstreek: Gemeente Noordwijkerhout als eerste aangesloten op de landelijke basisregistratie van adressen en gebouwen

Alle 443 gemeenten in Nederland zijn druk bezig om hun basisregistratie voor adressen en gebouwen (BAG) op orde te krijgen. In juli 2009 is een wet van kracht geworden waarin is bepaald dat adres- en gebouwgegevens via één centraal landelijk systeem beschikbaar moeten zijn. Op woensdag 11 november sluit Noordwijkerhout als eerste gemeente in de Bollenstreek en als 15e gemeente in Nederland aan op dit landelijke systeem.

Het landelijke systeem is door het Ministerie van VROM in het leven geroepen om eenduidigheid te verkrijgen in gegevens van adressen en gebouwen. In de basisregistratie zijn gegevens opgenomen, zoals het soort object, adresaanduiding, gebruik, bouwjaar, gebruiksoppervlakte, etc. De eenduidige manier van registratie maakt het eenvoudiger om gegevens uit te wisselen met andere overheden en bedrijfsleven. Het biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om maatschappelijke veiligheidsindicatoren per straat of wijk in beeld te brengen, kan hulpdiensten informeren over de juiste locatie van het pand en zal een correcte belastingheffing mogelijk maken. Met de komst van dit landelijke systeem is een duidelijke efficiencyslag gemaakt, wat resulteert in lagere kosten op alle overheidsniveaus.

De gemeenten zijn de bronhouders van de gegevens en het Ministerie van VROM voorziet in de landelijke gegevensverzameling die door het Kadaster wordt beheerd. Het Kadaster verstrekt de gegevens aan andere overheden en het bedrijfsleven. Uit onderzoek is gebleken dat de financiële baten uiteindelijk hoger uitkomen dan de kosten die nu gemaakt worden voor de realisatie van dit landelijke systeem. De kwalitatieve baten voor gemeenten, zoals verbetering van veiligheidsaspecten en de efficiëntere manier van werken, zijn hierin nog niet meegenomen.

Het Ministerie investeert in het begeleiden van alle gemeenten bij de invoering van hun registraties. Omdat hoge eisen worden gesteld aan de kwaliteit van de gegevens, wordt bij gemeenten een toelatingsaudit uitgevoerd op het moment dat zij klaar zijn met het realiseren van hun basisregistratie. Deze audit heeft de gemeente Noordwijkerhout op 4 november jl. met goed gevolg doorstaan, waardoor aansluiting op het landelijke systeem per 11 november kan plaatsvinden. Noordwijkerhout behoort daarmee tot de eerste drie gemeenten die zijn aangesloten in Zuid-Holland. Vlaardingen en Gouda gingen onze gemeente voor.