Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Gemeenten, provincie en waterschappen starten campagne 'Goed rioolgebruik'
De Limburgse gemeenten, waterschappen en de Provincie starten in de loop van november met de campagne 'Ik gooi geen troep in het riool'. Deze campagne haakt in op de landelijke, die op 9 november start. Hiermee willen de waterpartners bereiken, dat Limburgers minder afval in rioolwater terecht laten komen. Vuiler afvalwater betekent immers ook hogere lasten voor de inwoners van Limburg.

Dit hebben de waterpartners afgesproken in de projectgroep Waterpanels, een samenwerkingsverband waarin waterpartners in Limburg samenwerken op het gebied van stedelijk waterbeheer.

Verstoppingen
Veel mensen spoelen soms afval door wc en gootsteen dat niet in het riool hoort. Frituurvet, schoonmaakdoekjes, verf, maandverband, condooms en medicijnen veroorzaken verstoppingen, laten pompen vastlopen of vervuilen het milieu en moeten, voor zover mogelijk, worden verwijderd door de rioolwaterzuiveringsinstallaties van de Limburgse waterschappen. Dat willen de waterpartners voorkomen, want deze storingen zorgen ervoor dat de riolering het water niet goed afvoert en het verhelpen van de storingen kost veel geld, die aan de verbruikers moeten worden doorberekend. Wat nog onvoldoende bekend is, is dat een restant medicijnen in de categorie klein chemisch afval thuis hoort. Niet alle stoffen uit medicijnen kunnen bij een rioolwaterzuiveringsinstallatie worden verwijderd. Komen deze in het riool terecht, dan brengen deze stoffen schade toe aan het leven in beken en rivieren. Daarom is een inleversysteem in het leven geroepen via de apotheken. Voldoende reden om de lessen uit deze campagne toe te passen!

'Goed rioolgebruik' breed gedragen
Vrijwel alle gemeenten en waterschappen ervaren problemen door 'vast' afval in het riool. Vandaar dat zij aandrongen op een landelijke aanpak van dit probleem. Met de landelijke campagne kunnen water-partners op een eenvoudige manier de boodschap communiceren. In Limburg haken de waterpartners aan bij de landelijke campagne met een folder gericht op Limburg, publiceren ze gelijktijdig een voorlichtingstekst op informatiepaginas van gemeenten en waterschap evenals op de websites van de partners in de afvalwaterketen. Het Limburgse en landelijke campagnemateriaal maakt duidelijk dat je geen afval door het riool moet spoelen. De centrale boodschap van de campagne is "Ik gooi geen troep in het riool".

150 miljard liter afvalwater
In Limburg staan 18 rioolwaterzuiveringsinstallaties. Ieder jaar zuiveren de Limburgse waterschappen daarmee zo'n 150 miljard liter afvalwater. Het gezuiverde afvalwater dat een rioolwaterzuivering verlaat, wordt teruggebracht in de beek. Dat water moet voldoen aan strenge eisen. Aan het zuiveren van afvalwater geven de waterschappen het grootste gedeelte van het belastinggeld uit. Kijk ook eens op: www.nederlandleeftmetwater.nl.

11-11-2009 11:24