SGP


10 - 11 - 09 | Begrip voor ongeduld CU

Begrip voor ongeduld CU

De SGP vindt dat het nu tijd wordt voor de ChristenUnie om te oogsten. Dat zei SGP-fractievoorzitter Van der Vlies bij de behandeling van de begroting voor Volksgezondheid. Op het gebied van abortus en euthanasie zijn er afspraken gemaakt in het regeerakkoord, maar helaas komen die nog niet uit de verf. "De SGP begrijpt het ongeduld van de CU over abortus heel goed", zei Van der Vlies, die hekelde dat het kabinet heeft aangekondigd om het beloofde onderzoek naar de redenen voor abortus opnieuw (met twee jaar) uit te stellen. De SGP deed tijdens het debat verder een pleidooi voor het mogelijk maken van palliatieve zorg voor patienten die wel veel pijn hebben, maar geen terminale ziekte hebben. De indicatiestelling voor deze mensen moet verruimd worden, aldus Van der Vlies.
---

Begroting VWS
10 november 2009
B.J. van der Vlies

Terwijl we deze begroting vandaag behandelen, weten we met zijn allen dat er de komende jaren veel veranderingen op stapel staan. De regering laat door de beroemde werkgroepen die de overheidsfinanciën op orde moeten zien te brengen onderzoeken op welke manier 20% bezuinigd kan worden. Een onontkoombare, en tegelijk wezenlijke vraag is daarbij welke aanspraken in de basisverzekering moeten blijven, en welke aanspraken naar aanvullende verzekeringen overgeheveld worden.

Verscherpte indicatiestelling AWBZ
Een breed in de zorgsector levend zorgenpunt betreft de aangescherpte indicatiestelling in de AWBZ. Deels was die aanscherping terecht, maar er zijn helaas ook veel ongewenste neveneffecten. Als er geen indicaties meer voor begeleiding worden afgegeven, leidt dat er vaak toe dat het stabiele evenwicht wordt ontregeld. Als gevolg daarvan, zal er uiteindelijk meer beroep gedaan worden op zwaardere, en dus duurdere zorg. Als ik dat effect op mij laat inwerken, ben ik bang dat de pakketmaatregel op langere termijn meer schade oplevert dan dat ze nu financieel voordeel opleveren. Graag de visie van de regering. Wil de regering de Kamer hal-verwege 2010 informeren over de macro-effecten van de pakketmaatre-gel?

Mantelzorg
Bij de indicatiestelling wordt vaak gezegd: dat is mantelzorg of gebruike-lijke zorg. Maar als er geen mantelzorgers in het netwerk van een persoon zijn, wat dan? Dan vallen die mensen tussen wal en schip. Zou het geen aanbeveling verdienen om de afwezigheid van een werkelijk functionerend netwerk een argument te laten zijn om alsnog een indicatie toe te kunnen dienen?

Budgethouders
Het herindicatieproject is overtijd. Budgethouders mogen daarvan niet de dupe worden. Komt er een budgetgarantie voor hen die 1 januari nog een indicatie ondersteunende en activerende begeleiding hebben? Wordt in lijn met motie-Van Miltenburg een terugval in budget voorkomen voor hen die voorheen geen Pgb hadden?

Regeldruk en schotten
Al jaren zegt de regering dat er hard gewerkt wordt aan een afname van de administratieve regeldruk. Ik vestig nu de aandacht op de volgende knelpunten voor landelijk opererende zorginstellingen. Ieder zorgkantoor, ieder indicatieorgaan en iedere gemeente werkt met zijn eigen eisen, en die verschillen onderling gigantisch. Dat zorgt voor onwerkbare situaties en ik vraag de regering werk te maken om de regeldruk op dit punt con-creet te verminderen. Graag reactie.

Geestelijke gezondheidszorg
Mijn fractie maakt zich ook zorgen over de effecten van de korting van 3,5% op de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) in 2010. Kostenbeheer-sing is prima. Het punt is echter dat de sector aan de ene kant 6,5% meer mensen zal moeten helpen, en aan de andere kant hiervoor 3,5% minder geld daarvoor krijgen. Hoe rijmt de regering dat met elkaar? Ik vrees dat de korting ten koste zal gaan aan de (kwaliteit) van de directe zorg.

Palliatieve zorg
De SGP-fractie signaleert in de praktijk een aantal knelpunten op het ge-bied van palliatieve zorg. Mensen die als gevolg van ouderdom, in combi-natie met hartfalen, COPD, het dementeringsproces of co-morbiditeit een zeer beperkte levensverwachting hebben, komen op dit moment niet in aanmerking voor een palliatieve zorgindicatie omdat een patiënt daarvoor een aanwijsbare terminale ziekte moet hebben. De criteria voor een pallia-tieve zorg indicatie passen veelal niet op de problematiek die deze men-sen ervaren. Wil de regering onderzoek doen naar de mogelijkheden om indicatiestelling voor deze groepen uit te breiden?

Abortus
We begrijpen het ongeduld van de CU over abortus goed! Diverse van die voorstellen deden wij eerder ook al, maar toen bleek deze fractie nog vol vertrouwen. Nu moeten we nóg twee jaar wachten op het onderzoek naar de redenen voor abortus. Waarom? Hoe ver is het met de richtlijn abor-tushulpverlening. Op welke manier worden alternatieven erin behandeld?

Volgende week komen we terug op de levensbeëindiging van pasgebore-nen en abortus. Er dient serieus naar de bescherming van dit kwetsbare jonge leven gekeken te worden. Niet in de laatste plaats naar het steeds gemakkelijker aborteren van kinderen na de twintigweken-echo.

Tienermoeders
Graag zien we dat de staatssecretaris haast maakt met het toegezegde stelselonderzoek voor tienermoeders en een structurele oplossing voor deze groep. Daarbij staat ook de toezegging over praktische hulp en een advies- en hulppunt voor tienermoeders. Wat gaat de staatssecretaris daar alsnog voor doen?

Euthanasie
De VN plaatst fundamentele kritiek bij het Nederlandse euthanasiebeleid. We wachten de vorige week toegezegde brief over toetsing vooraf af. In-tussen blijkt de werkdruk bij de toetsingscommissies hoog te zijn. Wat zijn de consequenties hiervan voor de kwaliteit en het benodigde budget?

Verpleegkundigen
Vijf jaar geleden is onderzoek gedaan naar de betrokkenheid van ver-pleegkundigen bij euthanasie. Toen bleek dat zij uitvoerende handelingen verrichten die tot het domein van artsen behoren. Nog steeds gebeurt dat, vanwege onwetendheid over de regels. Wat is het beleid van de staatsse-cretaris om de richtlijnen te verbeteren? Wil zij in overleg treden voor een duidelijker afbakening van de taken? Wat gebeurt er concreet aan meer voorlichting over de rechten en verantwoordelijkheden van deze beroeps-groep? Komt er een vervolgonderzoek â bijvoorbeeld als onderdeel van de evaluatie euthanasiebeleid?