Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoord op vraag van mevrouw Leijten (SP) over werkgelegenheid in de zorg

Uit gegevens van het CBS en Prismant blijkt dat zowel in 2007, 2008 als de eerste helft van 2009 de werkgelegenheid in de zorg is toegenomen, in 2oe jaar tijd met circa 6,5 procent. In de Arbeidsmarktbrief 2009 die in december naar de TK gestuurd wordt, wordt daar nader op ingegaan. In die brief wordt dan ook aandacht besteed aan de werkbeleving van de zorgmedewerkers, mede op basis van een grootschalig representatief onderzoek onder deze groep.

Antwoord op vraag van mevrouw Leijten (SP) over ZZP's

Op mijn verzoek heeft de NZa een monitor uitgebracht over de invoering van de zorgzwaartebekostiging. Deze is onlangs als bijlage bij mijn brief van 5 november over de stand van zaken van de invoering zorgzwaartebekostiging naar de Tweede Kamer verzonden. De NZa heeft naar aanleiding van signalen uit het veld onderzocht of cliënten door zorgaanbieders zwaarder werden geïndiceerd en of zorgaanbieders bepaalde cliënten minder snel in zorg willen nemen. De NZa constateert op basis van de nu beschikbare informatie geen patroon van selectief beleid door zorgaanbieders. De NZa zal dit blijven monitoren. Ook ik blijf monitoren of cliënten geweigerd worden door zorgaanbieders vanwege een lage zzp-indicatie. Hiertoe houd ik contact met zorgkantoren. Daarnaast heb ik met de partijen van de begeleidingscommissie invoering zorgzwaartebekostiging afgesproken dat partijen elkaar op de hoogte houden van knelpunten en indien nodig wordt actie ondernomen.

Het aanbieden van aanvullende diensten is al jarenlange praktijk. Instellingen vragen bijdragen voor aanvullende diensten- zoals een verzekeringspakket, een diner a la carte, of een tv op de kamer. Hiertoe zijn instellingen gerechtigd. Ik heb hier geen problemen mee. Het leven in een instelling wordt ook kleurrijker door deze aanvullende diensten.
Instellingen mogen echter geen bijdragen vragen voor diensten die tot de verzekerde zorg behoren. Wij hebben hier in eerdere debatten uitgebreid over gesproken. Ik ben in overleg met de sector over de vrijwillige eigen bijdragen. Ik ben van mening dat het van belang is dat instellingen transparant maken aan cliënten voor welke diensten de instelling extra bijdragen vraagt. Samen met de sector bespreek ik op welke wijze dit kan worden vormgegeven. Een hulpmiddel bij het vaststellen van wat wel en wat niet bij de basiszorg behoort is de brochure `Daar hebt u recht op in een AWBZ-instelling' uitgebracht door het CVZ. Deze richtlijn omschrijft heel duidelijk voor welke producten en diensten de instelling moet zorgen en voor welke diensten een bijdrage gevraagd mag worden. Voor zowel cliënten, cliëntenraden en instellingen bevat deze brochure nuttige informatie. De brochure is tot stand gekomen in overleg met alle betrokken partijen. Het CVZ heeft de brochure aan alle instellingen toegestuurd. Daarnaast is de brochure in veelvoud aan het LOC verzonden, zodat de brochures uitgedeeld kunnen worden onder cliëntenraden.

Antwoord op vraag van mevrouw Leijten (SP) over toelatingseisen in de zorg

Aan het leveren van thuiszorg zijn wel degelijk voorwaarden verbonden: de Kwaliteitswet zorginstellingen is van toepassing op thuiszorginstellingen. Deze instellingen moeten een kwaliteitssysteem hebben en verantwoording afleggen over de geleverde kwaliteit. Dat geldt ook voor thuiszorginstellingen die (een deel van) de levering van zorg
1




uitbesteden. De IGZ houdt toezicht op de kwaliteit van de zorg. De IGZ bezoekt thuiszorginstellingen in het eerste jaar na wtzi toelating. Thuiszorginstellingen moeten een toezichthoudend orgaan hebben, een klachtencommissie en een cliëntenraad. Over de behandeling van klachten en de omgang met de cliëntenraad moet verslag gedaan worden in het jaardocument maatschappelijke verantwoording.

Vraag van mevrouw Leijten (SP) over staken financiering door zorgkantoor

De rechter heeft onlangs uitgesproken dat naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid het onaanvaardbaar is dat Achmea geen contract voor 2010 aangaat met thuiszorgaanbieder STN. Met het niet aanbieden van een nieuw contract zet Achmea meteen het zwaarste middel in, terwijl van haar verwacht kan worden dat zij eerst minder zware middelen inzet, indien zij van mening is dat de bedrijfsvoering van STN niet op orde is, aldus de rechter. Het nog verder te ontwikkelen early warning systeem heeft als doel om vroegtijdig signalen af te kunnen geven. Early warning zorgt ervoor dat het zorgkantoor vroegtijdig op de hoogte is van financiële problemen bij zorgaanbieders, zodat eerst minder zware middelen kunnen worden ingezet. Early warning is echter geen systeem dat alle uitwassen kan tegen gaan.

Antwoord op vraag van mevrouw Leijten (SP) over inspraak en controlemogelijkheden bij wanbeheer

Werknemers van zorgaanbieders hebben een aantal mogelijkheden om misstanden bij zorginstellingen aan te kaarten.
Vakverenigingen van zorgaanbieders kunnen een enqueteverzoek bij het Gerechtshof Amsterdam indienen. Als er sprake is van een vermoeden van wanbeleid kan er een nader onderzoek plaatsvinden en kan het Gerechtshof maatregelen nemen zoals het ontslaan van bestuurders. Daarnaast hebben de branche organisaties in de zorg (BOZ) het voornemen om in de nieuwe Zorgbrede governance code zorgaanbieders te verplichten om een klokkenluidersregeling te hebben. Deze nieuwe Zorgbrede governancecode zal ­ naar verwachting ­ volgend jaar in werking treden. Het is een goede zaak dat de zorgsector op het punt van de klokkenluidersregeling zelf haar verantwoordelijkheid heeft genomen. Een wettelijke verplichting zal op zichzelf niet het klimaat scheppen om vrij en zonder angst voor represailles misstanden te melden. Zelfregulering verdient conform het kabinetsstandpunt klokkenluidersregeling 2004 de voorkeur.

Antwoord op vraag van mevrouw Leijten (SP) over nieuwe overschrijdingen in de ouderenzorg en de gehandicpatenzorg

In 2009 zijn er geen signalen over nieuwe overschrijdingen in de AWBZ. Zowel bij zorg in natura als bij pgb is de verwachting dat de huidige budgetten volstaan en meer dan voldoende middelen beschikbaar zijn om aan de zorgvraag te voldoen. Wellicht wijst de SP op de extra uitgaven van 91 mln. die in de begroting 2010 zijn genoemd. Deze extra uitgaven hangen samen met de gerealiseerde uitgaven in 2008, in verband met de extra capaciteit bij de gehandicapten- en ouderenzorg en structureel doorwerken in het uitgavenniveau van de AWBZ. Door middel van een verscherping van het inkoopbeleid van de zorgkantoren worden de extra uitgaven teruggedrongen.

2





Antwoord op vraag van mevrouw Leijten (SP) over eigen bijdrage begeleiding

In de brief van 9 oktober 2009 over de eigen bijdrage begeleiding is aangegeven waarom het advies van het CVZ uit 2004 nu niet meer relevant is. In 2004 was begeleiding als losse zorgfunctie net ingevoerd. De vraag naar deze losse zorgfunctie was toen nog niet zo groot als nu het geval is. Er gold een eigen bijdrage voor begeleiding voor zover er sprake was van een pgb. Een eigen bijdrage voor begeleiding in natura was nog niet ingevoerd. Het advies van het CVZ ging alleen over deze eigen bijdrage. Dit gegeven en de inmiddels veel grotere vraag naar begeleiding maakt dat de opbrengst versus uitvoeringskosten momenteel een heel andere is dan het CVZ in die tijd schatte.

Antwoord op vraag van mevrouw Leijten (SP) over eigen bijdrage AWBZ

Ik zal niet in plaats van de eigen bijdrage Begeleiding geld zoeken bij de topinkomens. Een belangrijk beoogd effect van de eigen bijdrage is namelijk het tegen gaan van al te makkelijk gebruik van begeleiding (remwerking). Laat onverlet dat ik de aanpak van de topinkomens in de zorg van groot belang vind.

Antwoord op vraag van mevrouw Leijten (SP) geld voor extra zorgzwaarte

Het CIBG heeft op 31 juli 2009 (met terugwerkende kracht tot 1 juli 2009) beslist op de aanvragen voor extra toelating van plaatsen voor SGLVG-verblijf. Zo ook op de aanvraag van Abrona. Op basis daarvan kunnen zorgkantoor en zorginstellingen afspraken maken over aanvullende bekostiging in 2009 en komt ook aanvullende bekostiging beschikbaar in 2009.
In 2009 zijn de oude bekostigingsparameters nog leidend voor de bekostiging van de instellingen. Voor 2010 en latere jaren geldt dat de zorg voor sterk gedragsgestoorde (licht en zwaar) verstandelijke gehandicapten wordt bekostigd op basis van zorgzwaartepakket VG7. Met de bekostiging van ZZP VG7 zijn ook structureel voldoende middelen beschikbaar voor de zorg aan deze zware cliëntengroep. In het geval dat zelfs ZZP VG7 onvoldoende is voor de zorg, staat een beroep op de regeling "extreme zorgzwaarte" open.

Antwoord op vraag van mevrouw Leijten (SP) over zorggelden

Het percentage van de zorguitgaven dat daadwerkelijk naar de zorg gaat, is niet exact aan te geven.

De zorg is grotendeels in handen van particuliere zorgverleners: vrije beroepsbeoefenaren en instellingen met een eigen verantwoordelijkheid voor de producten en diensten die zij leveren. De minister van VWS heeft dan ook geen directe zeggenschap over de zorgverlener, maar hij is verantwoordelijk voor het gezondheidszorgsysteem.

Zorginstellingen leggen elk jaar verantwoording af over de manier waarop zij het geld uit de AWBZ en Zorgverzekeringswet besteden. Die verantwoording leggen zij af in het Jaardocument zorginstellingen. Het Jaardocument bestaat uit drie onderdelen: het Maatschappelijk verslag, de Jaarrekening en DigiMV. De financiële verantwoording moet voorzien zijn van een reguliere accountantsverklaring.
3




Bovendien verstrekken zorgaanbieders financiële informatie aan de NZa ten behoeve van de nacalculatie van hun budgetten. Ook verantwoorden zorgaanbieders zich tegenover verzekeraars, als uitvloeisels van hun onderhandelingen over de prestaties en het daarvoor benodigde budget.

Antwoord op vraag van mevrouw Leijten (SP) over hypothecaire leningen aan bestuurders van zorgverzekeraars

Ik ken de specifieke casus waar mevrouw Leijten aan refereert niet. Ik kan er alleen in zijn algemeenheid iets over zeggen. Zij koppelde deze vraag aan een soortgelijk geval bij de Stichting Aveleijn dat tot grote verontwaardiging leidde. De vraag naar wat bij verzekeraars speelt is dan ook begrijpelijk. De zaak ligt hier echter toch anders dan bij Aveleijn.

Aveleijn is een zorginstelling. Het verstrekken van hypothecaire leningen door werkgevers is in die sector niet gebruikelijk. De zorgverzekeraars zijn echter verzekeraars, grotendeels rechtsopvolgers van vroegere particuliere (zorg)verzekeraars. Bij verzekeraars is de secundaire arbeidsvoorwaarde van een goedkope hypothecaire lening al decennia een deel van het arbeidsvoorwaardenpakket. Als zodanig is het de uitkomst van onderhandelingen over de collectieve arbeidsvoorwaarden tussen de werkgevers en de vakbonden in die sector. Die arbeidsvoorwaarde geldt daar niet alleen voor bestuurders, maar ook voor het personeel.

Bovendien hebben verzekeraars vaak grote financiële reserves. Wanneer die deels belegd zijn in hypothecaire leningen, al dan niet bij het eigen personeel, dan zijn dat redelijk risicovrije, noodzakelijke beleggingen. Dat ligt dan in lijn met hun bedrijfsdoelstellingen.

Antwoord op vraag van mevrouw Leijten (SP) over het vergelijkend onderzoek naar de inzet van personeel in ouderenzorg

De vraag naar het vergelijkend onderzoek naar de inzet van personeel in ouderenzorg, in het Algemeen Overleg van 10 juni jl. beter bekend als het onderzoek kwaliteitsniveau van medewerkers in de zorg, is onderdeel van het werkprogramma 2010 van de IGZ.

Antwoord op vraag van mevrouw Leijten (SP) over het NIVEL-onderzoek onder patiëntenorganisaties naar tevredenheid over marktwerking

Het genoemde onderzoek naar tevredenheid over marktwerking onder patiëntenorganisaties is, zo bleek bij navraag bij het NIVEL, aldaar niet bekend. Wel doet het NIVEL in haar consumentpanel periodiek onderzoek naar het vertrouwen in de gezondheidszorg. In het laatste onderzoek in 2008 gaf ruim driekwart van de mensen (77%) een ruime voldoende voor hun vertrouwen in de huidige Nederlandse gezondheidszorg: een rapportcijfer zeven. Ten opzichte van 2005 is het vertrouwen nagenoeg gelijk gebleven.

Antwoord op vraag van de heer Van Gerven (SP) over bezuinigingen op tarieven in de ggz.


4




Met de tariefmaatregel verlaag ik níet het aantal cliënten dat behandeld kan worden in de ggz. Ik pas alleen het tarief aan dat daar als vergoeding tegenover staat. Er kunnen dus evenveel mensen geholpen, zij het dat de zorgaanbieder daar minder geld voor ontvangt. Aanbieders zullen doelmatiger moeten werken, niet minder. Ik verwacht daarom niet dat de maatregel zal leiden tot hogere wachtlijsten of clientenstops.

Antwoord op vraag van de heer Van Gerven (SP) over het budget voor preventie

Het budget van 2009 voor artikel 41 is incidenteel verhoogd met een reservering van 262 mln voor uitgaven ter beheersing van de Mexicaanse griep. Als we deze uitgaven buiten beschouwing laten, neemt het totale budget voor artikel 41 in 2010 juist toe.
Overigens zijn de middelen voor preventieve activiteiten groter dan deze begrotingspost. Ook andere departementen en gemeenten doen uitgaven ten behoeve van preventie.

Antwoord op vraag van de heer Van Gerven (SP) over effecten van beleid op de gezondheid

Andere ministeries volgen de effecten van hun beleid op de gezondheid in toenemende mate.
Een voorbeeld hiervan is dat VenW in samenwerking met VROM de Gezondheidseffectscreening (GES) gaat toepassen in Plan-m.e.r. Hier is de kamer in juli dit jaar middels een brief over geïnformeerd.

De systematische aandacht voor intersectoraal gezondheidsbeleid heeft het kabinet al eerder opgepakt. Voor meer details hierover verwijs ik u naar de kabinetsreactie op het advies over de parallelle belangen bij gezondheid van verschillende Raden. Deze is op 19 oktober jl aan de Kamer gezonden ten behoeve van het AO Sociaal Economische Gezondheidsverschillen op 19 november.

Antwoord op vraag van de heer Van Gerven (SP) over de grieppandemie

Rond de grieppandemie wordt veel energie gestoken in voorlichting aan doelgroepen, zorgverleners en andere geïnteresseerden. Zo zijn er folders opgesteld voor de verschillende doelgroepen en zijn er handleidingen opgesteld voor zorgverleners. Daarnaast is er een speciale website ingericht (grieppandemie.nl) en een speciaal postbus 51 nummer geopend, dat nu ook in de weekenden open is en waar veel gebruik van wordt gemaakt. Dat er desondanks verhalen circuleren op internet over bijvoorbeeld microchips in het vaccin, vind ik vervelend. Uiteraard staat het iedereen vrij om zijn mening te geven, maar ik roep mensen op om wel hun gezond verstand te blijven gebruiken. Overigens wordt er in opdracht van mij voortdurend onderzoek gedaan naar de activiteiten op internet en de effecten daarvan op de informatievoorziening en het vertrouwen van de bevolking in het beleid rond de griep en de vaccinatie, zodat waar nodig hierop kan worden ingespeeld.

Naast deze indianenverhalen speelt natuurlijk het feit dat er bij een dergelijke nieuwe infectieziekte sprake is van voortschrijdend inzicht naarmate de epidemie vordert en er dus meer ervaring is. Over bepaalde aspecten, die in het begin van
5




de epidemie nog niet bekend waren, zoals de doelgroepen voor vaccinatie, zijn in de afgelopen maanden adviezen verschenen en heb ik dus pas gaande weg besluiten kunnen nemen. Dat is een lastig gegeven waar juist in de communicatie ook veel aandacht aan wordt geschonken.

Antwoord op vraag van de heer Van Gerven (SP) over vaccinatie

Over de doelgroepen die in aanmerkingen komen voor vaccinatie heb ik u meerdere malen geïnformeerd. Ik heb de Gezondheidsraad gevraagd wie er op basis van medische risico's in aanmerking moet komen voor vaccinatie. Ik heb het advies van de Gezondheidsraad geheel overgenomen. De medische risico's zijn dus leidend bij het vaststellen van de prioritaire groepen.

Er zijn recent verhalen in de media verschenen over voetbalclubs die hun spelers vaccineren. Dit is nadrukkelijk tegen mijn beleid in en hiervoor is door mijn departement geen vaccin beschikbaar gesteld. Ik heb de Inspectie voor de Gezondheidszorg gevraagd dit te onderzoeken.

Antwoord op vraag van de heer Van Gerven (SP) over de financiering van het Erfocentrum

Wij hebben recent overleg gevoerd met het Erfocentrum, onder andere over een mogelijke subsidie voor 2010. In dat overleg heeft VWS aangegeven in principe bereid te zijn om het Erfocentrum onder voorwaarden ook in het begrotingsjaar 2010 op tijdelijke basis subsidie te verlenen, gelet op de strekking van het amendement van Van Gerven. Het amendement van Van Gerven heeft weliswaar betrekking op het begrotingsjaar 2009, maar verbindt de subsidie van het Erfocentrum aan de resultaten van het advies van het RIVM over preconceptiezorg. Ik heb eerder aangegeven dat ik dat advies wil betrekken bij het brede advies van de Stuurgroep Zwangerschap, dat ik eind dit jaar verwacht. De uitkomst van het overleg was dat het Erfocentrum een subsidieverzoek zal indienen voor het begrotingsjaar 2010.

Antwoord op vraag van de heer De Vries (CDA) over dat bewindslieden publiek kader rondom concurrentie en samenwerking opstellen en niet de NMa.

Ik ben het met u eens dat concurrentie en samenwerking voorwaarden zijn voor goede en doelmatige zorg en dat concurrentie en samenwerking kunnen samengaan.
Ik vind het, net als u, van belang dat duidelijk is wat wel en niet mag ten aanzien van samenwerking. Daarom hebben de staatssecretaris en ik aan onder andere de NMa gevraagd om zoveel mogelijk te expliciteren wat wel en niet mag en om, waar mogelijk, onduidelijkheden voor het veld weg te nemen. De Mededingingswet is het publieke kader voor concurrentie en samenwerking. Het is niet aan mij en de staatssecretaris om aan te geven hoe de wet moet worden toegepast. Het is aan de toezichthouder om op een onafhankelijke wijze de wet toe te passen en richting de sector helder te zijn over de wijze waarop de wet in de praktijk wordt toegepast.
De NMa is dan ook de aangewezen partij om die helderheid aan het zorgveld te verschaffen. Een belangrijk middel daarbij zijn de richtsnoeren voor de zorgsector, waarin de NMa - onder andere aan de hand van zorgspecifieke voorbeelden - aangeeft hoe de Mededingingswet in deze sector wordt toegepast.
6




De NMa herziet momenteel haar richtsnoeren voor de zorgsector en consulteert daarbij nadrukkelijk het zorgveld, andere toezichthouders en ook mijn departement.
De NMa streeft ernaar de richtsnoeren voor de zorgsector in januari af te ronden.

Antwoord op vraag van de heer De Vries (CDA) over innovaties

Ik deel uw mening dat innovatie belangrijk is om medewerkers uit te dagen om te blijven leren en innoveren. Daarnaast stelt de veranderende zorgvraag nieuwe eisen aan de expertise en competenties van professionals. Het is daarom belangrijk dat professionals leren omgaan met nieuwe toepassingen van ICT en technologie.

In de visie van het Zorginnovatieplatform is één van de hoofdthema's het verbeteren van de positie van professionals. Dit houdt in de praktijk in dat de innovatiemiddelen van het ZIP beschikbaar zijn voor dit onderwerp. Het financieel instrumentarium, waarover ik u in augustus 2009 heb geïnformeerd, bestaat uit vouchers, zorginnovatieprestaties contracten en calls voor opschaling en experimenten.
Daarnaast zijn beroepsverenigingen van beide beroepsgroepen veelvuldig met mijn departement in gesprek over de bijdrage van mijn departement aan projecten die de competenties van professionals verder kunnen verhogen en richten op de toekomst.

Antwoord op vraag van de heer De Vries (CDA) over extramurale en intramurale zorg

Extramurale-intramurale zorg
De heer De Vries stelt dat extramurale zorg niet meer mag kosten dan intramurale zorg. Ik vraag mij in bredere zin af of er grenzen zijn aan de zorg die thuis wordt geleverd. Hierover ga ik graag met de Tweede Kamer het debat aan. Nog dit jaar zal ik u een brief sturen waarin ik de start geef voor dit debat en zal aangeven hoe ik mijn visie op de langdurige zorg ook verder wil vertalen in cliëntvolgende bekostiging. In mijn brief neem ik in ieder geval de volgende onderwerpen mee:

kwaliteit: kan iemand thuis de kwaliteit van zorg organiseren die in een intramurale setting geboden wordt? Is het reëel om te verwachten dat iemand thuis de infrastructuur van een verpleeghuis kan realiseren? Arbeidsmarkt: wat zijn de gevolgen voor de arbeidsmarkt als veel mensen met een zware zorgvraag ervoor kiezen om thuis te blijven? Zal de komende jaren niet steeds meer blijken dat het aantal arbeidskrachten dat nodig is om in instellingen de benodigde zorg te leveren achter blijft bij het aantal beschikbare krachten? Financieel: zullen de kosten voor thuis verblijven niet te hoog worden, gegeven de benodigde kwaliteit, infrastructuur en arbeidskrachten die nodig zijn om bij een cliënt thuis de zorg te verlenen? In een instelling kan immers synergie ontstaan doordat er meerdere cliënten bij elkaar verblijven, waardoor de kosten voor bepaalde collectieve voorzieningen gedeeld worden.

Ik zie de inbreng van het CDA als een ondersteuning van de noodzaak van het debat over de grenzen aan de zorg thuis. De stelling van de heer De Vries is helder, maar ik vraag mij af of hij met de aanvliegroute vanuit de intramurale zorg de juiste route kiest. Ik zal mijn zienswijze hierop in mijn brief nader toelichten.

7





Krimpregio's
Onder coördinatie van de Ministers van VROM en BZK wordt gewerkt aan een Interbestuurlijk Actieplan Bevolkingsdaling. Daarin is de sector zorg en welzijn meegenomen. Gebleken is, dat de bevolkingskrimp vooral gevolgen heeft voor de terreinen als wonen en onderwijs. Wat de zorg betreft zijn de effecten minder ingrijpend, niet in de laatste plaats omdat het door de vergrijzing vereiste extra arbeidsaanbod in de krimpregio's relatief makkelijk beschikbaar is. Dat komt door een relatief hoge werkloosheid daar. Dit vereist wel dat vraag en aanbod op de regionale arbeidsmarkt goed op elkaar afgestemd worden. Daarom investeren we in regionale platforms waar zorginstellingen en onderwijsinstellingen samen afspraken maken over bijvoorbeeld opleidingsplaatsen en stageplaatsen.

Vanuit VWS lopen er bovendien reeds een aantal trajecten gericht op de beschikbaarheid van cruciale zorg. In het wetsvoorstel continuïteit van zorg zal bijvoorbeeld worden vastgelegd dat VWS zorgfuncties kan benoemen die VWS beschouwt als cruciaal. Cruciaal in die zin dat wanneer de zorg (tijdelijk) niet (voldoende dichtbij) beschikbaar is, cliënten ernstige gezondheidschade kunnen oplopen of, met name bij langdurige zorg, ernstig worden belemmerd in hun dagelijks leven.

Antwoord op vraag van mevrouw Smilde (CDA) over hoe een zorgketen integraal gefinancierd kan worden.

Het klopt dat de keten een totaalconcept moet zijn. Het klopt ook dat we op dit moment nog geconfronteerd worden met zorg die in de zorgstandaard wordt omschreven maar nog in de aanvullende verzekering valt. Het gaat hier m.n. om de Stoppen met Roken interventie, de Beweegkuur (ook wel de `gecombineerde leefstijl interventie') en podotherapie bij diabetes. Stoppen met Roken zal per januari 2011 onderdeel van het basispakket worden. Voor 1/1/2011 staat ook de Beweegkuur gepland om in het verzekerde pakket te worden opgenomen. Over podotherapie word ik komend voorjaar door het CVZ geadviseerd.

Deze situatie is overigens in de huidige experiment ketens niet anders: ook daar worden combinaties gemaakt van elementen uit het basispakket en het aanvullende pakket. Mijn voornemen is om, daar waar het CVZ daar positief over adviseert en het budgettair verantwoord is, zo veel mogelijk te streven naar overeenstemming tussen de (evidence-based) inhoud van de zorgstandaard, en de samenstelling van het basispakket.

Voor wat betreft het Eigen Risico heb ik u reeds eerder aangegeven dat het ongewenst is als de keten gedeeltelijk in of buiten het Eigen Risico valt. Dat levert onnodige complexiteit of en veroorzaakt ongewenste administratieve lasten.

Voor 2010 kan dit pragmatisch worden opgelost door de ketens geheel buiten het Eigen Risico te laten vallen. Omdat de betreffende chronische patiënten in verreweg de meeste, zo niet alle gevallen het eigen risico toch al vrijwel geheel vol maken vanwege hun chronisch geneesmiddelengebruik heeft dit geen budgettaire consequenties.

Tegelijkertijd ben ik voornemens in het komende jaar met het CVZ de positie van het eigen risico in het licht van de voorziene toekomstige ontwikkelingen rondom de integrale bekostiging nader te beschouwen. Ik zal u hierover in het voorjaar van 2010 nader informeren.

8





Antwoord op vraag van mevrouw Smilde (CDA) over het tijdstip waarop het gelijk speelveld tussen 1e en 2e lijn een feit is

Met ingang van het risicovereveningssysteem 2010 vindt geen nacalculatie plaats op zowel de kosten van B-dbc's als op de kosten van overige prestaties, waaronder eerstelijnszorg. Hiermee is de financiële belemmering voor substitutie van tweedelijnszorg door de eerstelijn weggenomen. De ziekenhuiszorg die zich het beste leent voor deze substitutie zit namelijk in het B-segment. Door de nacalculatie op de kosten van B-dbc's af te schaffen in 2010 ontstaat het gelijke speelveld tussen 1e en 2e lijn.

Antwoord op vraag van mevrouw Smilde (CDA) over PPS constructies

Jazeker, er zijn mogelijkheden voor PPS-constructies ­ overigens vooral in de cure. In de care is door de bank genomen de projectomvang niet groot genoeg (ter vergelijking: de Rgd hanteert als minimumomvang EUR 25 mln). In het AO PPS (11 februari 2009) zijn de minister van Financiën en ik ingegaan op de mogelijkheden van toepassing van PPS in de ziekenhuissector ­ in het bijzonder in de vorm van zgn. DBFMO-contracten (= Design Build Finance Maintain en Operate).

Ziekenhuizen zijn private instellingen die zelf beslissen over hun vastgoedinvesteringen. Indien een ziekenhuis PPS zou willen gebruiken voor hun bouwplannen, zijn daar geen belemmeringen toe: de mogelijkheden voor toepassing van PPS zijn aanwezig: er is voor de Rijksoverheid een standaardcontract ontwikkeld dat met enige aanpassing ook door ziekenhuizen te gebruiken is (te vinden op www.ppsbijhetrijk.nl). Daarnaast kunnen Financiën en VWS ziekenhuizen adviseren over PPS.
Momenteel vindt er echter nog geen toepassing plaats in Nederland. Hiervoor zijn ook redenen aan te wijzen. PPS constructies (DBFMO) zijn complex: het betreft een geïntegreerd contract waarbij rekening wordt gehouden met de verschillende fases in de levenscyclus van een ziekenhuis. Belangrijker is dat de gehele zorgvastgoedmarkt door een moeilijke fase gaat. Los van de vraag pps versus traditionele aanbesteding is het voor ziekenhuizen uitdagend financiering rond te krijgen.

In het verleden hebben twee ziekenhuizen een PPC hebben uitgevoerd: een haalbaarheidsonderzoek naar de meerwaarde van PPS. In beide situatie werd in het onderzoek meerwaarde geconstateerd, maar is uiteindelijk ­om verschillende redenen- gekozen niet door te gaan met PPS. De reden om niet voor pps te kiezen had daarbij niets te maken met het concept PPS.

Tijdens het AO PPS hebben de minister van Financiën en ik aangegeven het wenselijk te vinden een PPS-pilot op te zetten en hiervoor ook geld beschikbaar te stellen. Over de voortgang wordt de TK nader geïnformeerd (voorjaar 2010). Momenteel verricht TNO een opdracht naar de voor- en nadelen van PPS (DBFMO) en de randvoorwaarden om dit toe te passen. Begin 2010 zal het rapport door mij en mijn collega Bos aan zorginstellingen gepresenteerd worden.

Antwoord op vraag van mevrouw Smilde (CDA) over substitutie huisartsenbekosting.

9





Met betrekking tot de huisartsenzorg streef ik in toenemende mate naar loon naar prestatie. Dit betekent dat er naast een basaal aanbod van basis huisartsgeneeskundige zorg inderdaad verschillende aanvullende prestaties door huisartsen kunnen worden geleverd die direct een bijdrage leveren aan de zorg in ons land. Een belangrijk aspect hier zijn de bijdragen die huisartsen kunnen leveren aan het realiseren van meer substitutie. Deels zal dit via de integrale bekostiging (de keten DBCs) gaan plaatsvinden, zoals u zelf al aangeeft. Het gaat hier dan niet meer strikt om `huisartsenzorg', maar de huisarts zal hier ongetwijfeld een grote rol in gaan en blijven spelen. Maar ook voor andere zorgvormen (diagnostiek, therapeutische verrichtingen) bestaan mogelijkheden voor substitutie.

Hiervoor bestaan via de zogenaamde M&I modules twee typen mogelijkheden. Ten eerste bestaat er nog steeds een lijst met therapeutische verrichtingen die de huisarts kan declareren `per stuk'. Ten tweede kunnen huisartsen met de zorgverzekeraar lokaal afspraken maken over substitutiemogelijkheden. Tijdens de werkbezoeken die ik de afgelopen periode heb afgelegd in het land, zag ik dat huisartsen zich ook steeds meer gaan specialiseren, bijvoorbeeld in het maken van ECGs en het doen van kleine chirurgische ingrepen. Door taakdifferentiatie binnen een groep huisartsen ontstaat dan de mogelijkheid als huisarts om voor grotere patiëntenbestanden bijvoorbeeld een echografie te doen en daarmee gespecialiseerde ervaring en kennis te behouden. Dit zijn prachtige ontwikkelingen die moeten worden ondersteund, ook door passende beloning.

Het steeds meer vervallen van de ex-post risicoverevening in de tweede lijn geeft de zorgverzekeraar ook steeds meer de juiste prikkel om de huisartsen hierin extra te stimuleren. Het is dan wel belangrijk dat er een duidelijke relatie ligt tussen de additionele prestaties die dan eventueel via deze modules worden bekostigd, en de substitutie die daardoor ontstaat. Op die manier hoeft de toenemende substitutie niet te wringen ­ in tegendeel. Op die manier kan de zorg plaatsvinden daar waar deze het meest verantwoord én het meest doelmatig kan worden verricht. Met positieve gevolgen voor de blijvende betaalbaarheid van de zorg.

Antwoord op vraag van mevrouw Wiegman- Van Meppelen Scheppink (CU) en mevrouw Smilde (CDA) over overschrijdingen in de ggz.

De overschrijding van het beschikbare kader in de geneeskundige ggz kent verschillende oorzaken. Het grootste deel is te herleiden tot een hogere dan beschikbare groei van het volume aan zorgconsumptie in tweedelijns ggz- instellingen. Nader preciseren kan ik die volume-overschrijding niet, want het kabinet hanteert geen aparte budgettaire deelkaders voor specifieke leeftijdsklassen, patiëntencategorieën of vormen van ggz-zorg. Sommige ggz-aanbieders stellen echter dat, omdat de overschrijding is veroorzaakt door een sterke stijging van het volume, het niet gepast is om een tariefmaatregel te nemen, een maatregel op prijs. De aanbieders zijn van mening dat ik de overschrijding zou moeten opvangen door het nemen van pakketmaatregelen of het invoeren of verhogen van eigen betalingen. Ik deel hun mening niet. Ik wil de patiënt zo veel mogelijk ontzien. Verbeteringen in de doelmatigheid van de zorg hebben mijn voorkeur boven maatregelen die de patiënt raken.


10




Door de invoering van prestatiebekostiging zal inderdaad op termijn geen dubbele administratie meer nodig zijn. Ik acht het echter op dit moment nog niet verantwoord om prestatiebekostiging in de geneeskundige ggz in te voeren per 2010.
De belangrijkste argumenten hiervoor zijn tweeledig. Ten eerste is de productstructuur nog niet voldoende uitgekristalliseerd. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan gespecialiseerde zorgverlening met afwijkende opbouw van activiteiten en/of een afwijkend beroepenprofiel. Mede door de dubbele administratie beschik ik over essentiële informatie om in de productstructuur noodzakelijke verbeteringen door te voeren. Ook vormt deze informatie een extra controle of de nu gekozen productstructuur, met bijbehorende tarieven, inderdaad juist zijn.
Ten tweede heb ik besloten om geen prestatiebekostiging in te voeren wegens de financiele risico's die daar aan verbonden zijn.

Ik ben in nauw overleg met het veld bezig om alle noodzakelijke randvoorwaarden in te vullen zodat we de stap naar prestatiebekostiging kunnen zetten. Ik ben voornemens de volgende stap te zetten in 2011. Hierover heb ik onlangs mijn beleidsvoornemens aan uw kamer gestuurd.

Antwoord op vraag van de heer Zijlstra (VVD) over of de heroverwegingsgroepen met het veld praten.

De werkzaamheden van de heroverwegings-werkgroepen vallen niet onder mijn verantwoordelijkheid. De werkgroepen kiezen binnen de gegeven procedurele richtlijnen hun eigen werkwijze. Ze zijn daarbij vrij om externe deskundigen te raadplegen en bij mijn weten doen zij dat ook.

Antwoord op vraag van de heer Zijlstra (VVD) over overheveling GGZ.

Extramuralisering is een proces dat al enige jaren loopt in de ggz. Steeds meer cliënten worden ambulant behandeld. Dit heeft echter niet geleid tot een onderschrijding van de ggz in de AWBZ; de intramurale behandeling langer dan een jaar. Ik herken het budgettaire beeld dat de heer Zijlstra schetst dus niet. In de geneeskundige ggz van Zvw gelden overigens geen vrije prijzen, wel maximumtarieven voor ambulante zorg. Volgens de huidige systematiek is een minder strikte scheiding tussen Zvw en AWBZ op dit moment niet mogelijk.

Antwoord op vraag van de heer Zijlstra (VVD) over kinderafdelingen GGZ.

Zoals ik heb aangegeven in mijn brief Beleidsvoornemens curatieve GGZ, die u onlangs is toegezonden, voorzie ik voor 2010 geen principiële wijziging in de huidige DBC GGZ- bekostigings-systematiek. Er wordt wel een aantal belangrijke ontwikkelpunten aangepakt, bijvoorbeeld de verankering van zorgzwaarte in de productstructuur, Het gaat hierbij om zorg met een andere opbouw van activiteiten danwel een ander beroepsprofiel. Hiervan kan dus ook een kinderafdeling profiteren, waar tijdens een behandeling meer geïnvesteerd wordt in contacten met ouders en school. De vraag of hiervoor ook een aanpassing van tarieven door de NZa noodzakelijk is, is mede afhankelijk van de uitkomst van de analyse die door DBC Onderhoud momenteel in gang is gezet. Ik ga er van uit dat zorgzwaarte budgettair neutraal is in te bouwen in de productstructuur.
11




Het toekomstperspectief voor de curatieve ggz is bekostiging op basis van DBC's (prestatiebekostiging) en het invoeren van vrije prijzen daar waar dit verantwoord is (liberalisering). De besluitvorming hierover in 2010 is mede bepalend voor de stappen die in 2011 gezet kunnen worden.

Antwoord op vraag van de heer Zijlstra (VVD) over innovaties zoals de Mammaprint.

VWS en het Zorginnovatieplatform (ZIP) willen partijen aanjagen, verbinden en mobiliseren om bij te dragen aan de maatschappelijke uitdagingen in de zorg. Wij verwachten hierbij veel innovatiekracht vanuit netwerken en samenwerkingsverbanden waarin diverse doelgroepen - zoals patiënten, professionals, kennisinstellingen, opleidingen, overheden, etc - vertegenwoordigd zijn. Het zorginnovatieplatform (ZIP) organiseert diverse activiteiten om netwerken en samenwerkingsverbanden te ondersteunen en te versterken.

Het ZIP heeft daarnaast een financieel instrumentarium ontwikkeld om innovatie aan te jagen en te versnellen. Enerzijds wil het ZIP met dit instrumentarium kennisontwikkeling en samenwerking stimuleren en anderzijds met gerichte calls het veld stimuleren te experimenteren en innovaties verder op te schalen.

U haalt tot slot de specifieke casus van Mammaprint aan en schetst hierbij de belemmeringen voor toelating tot het verzekerde pakket. De casus van Mammaprint heeft duidelijk gemaakt welke moeilijkheden een startende organisatie heeft in de procedure voor toelating tot het verzekerde pakket. Daarbij komt ook dat het CVZ heeft geconstateerd dat het bij de Mammaprint ontbreekt aan prospectief onderzoek naar de klinische effectiviteit van het toepassen daarvan en aan voldoende zicht op de kosteneffectiviteit. Op deze beide punten is tot op heden sprake van discussie. De FDA in Amerika heeft zijn oordeel vooral op andere punten gebaseerd: kwaliteit en veiligheid. De gesprekken met het CVZ over de Mammaprint hebben er overigens wel toe bijgedragen aan de discussie over versoepeling van toelating van veelbelovende innovatieve producten. Wij hebben geconstateerd dat steun bij de introductie van veelbelovende innovaties nuttig en zinnig is. In dit verband is van belang dat het CVZ in december 2009 een rapport over innovaties en verantwoord pakketbeheer zal uitbrengen. Het CVZ zal hierbij ingaan op de vraag of in dat kader voor zorginnovaties een aanvullende (financiële) regeling gewenst is, zeker voor gevallen waarin nog niet voldoende bewijs voor handen is van de klinische effecten en de kosteneffectiviteit. Ik zeg toe dat ik zal bezien of dat rapport aanknopingspunten biedt op grond waarvan een innovatie als de Mammaprint in aanmerking kan komen voor zoiets als een voorlopige vergoeding.

Overigens zeg ik dat het voorbeeld van de Mammaprint niet exemplarisch is voor hoe wij in Nederland omgaan met innovaties in de zorg. Ik wijs daarbij bijvoorbeeld op de NZa- beleidsregels dure en weesgeneesmiddelen, die het mogelijk maken om nieuwe, vaak zeer specialistische geneesmiddelen heel snel toe te laten en waarvoor ziekenhuizen financieel gecompenseerd worden indien ze die innovatieve geneesmiddelen toepassen.

Verder noem ik als voorbeelden de Lokomat, een robotgeassisteerd loopbandtrainingsapparaat als revalidatietherapie voor mensen na een CVA of dwarslaesie, LITT (een geavanceerde methode om kankerweefsel te doden, waarbij gebruik gemaakt wordt van echotechnieken en lasersondes) en de KTP laserbehandeling bij prostaatvergroting. Allemaal technologische innovaties
12




waarvan het CVZ heeft geoordeeld dat sprake is van zorg conform de stand van de wetenschap en de praktijk. Zorg die derhalve behoort tot de aanspraak. Tot slot wil ik opmerken dat ook instellingen zelf uiteraard beleidsvrijheid hebben bij het al dan niet toepassen van nieuwe technologieën. Zo is mij bekend dat verschillende ziekenhuizen de mammaprint wél toepassen, bijv. het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Ziekenhuismanagement mag wat mij betreft vaker gebruik maken van de mogelijkheden die er zijn om zelf te beslissen dat zij meer middelen aanwenden voor de in hun ogen best mogelijke behandeling van de patiënt.

Antwoord op vraag van de heer Zijlstra (VVD) over de verticale integratie.

Recent heb ik over het onderwerp verticale integratie tot tweemaal toe met de Kamer gediscussieerd naar aanleiding van de uitgebreide brief van de staatssecretaris en mij over ruimte en rekenschap. Mede gebaseerd op het rapport van de Cie Baarsma heb ik daarin de hoofdlijn uiteengezet dat ik geen heil zie in het verbieden van het integreren van zorgverzekeraars en zorgaanbieders omdat daarmee:

- Het europees rechtelijk zeer moeilijk, zo niet onmogelijk is om de weg van het verbod te gaan.

- De potentiële voordelen die verticale integratie kan hebben, op voorhand buiten bereik blijven

Ik heb in diezelfde debatten ook aangegeven dat vormen van verticale integratie ook risico's kunnen hebben; met name het risico van beperking van de keuzevrijheid en wellicht een aantasting van kwaliteit.

Het bestaande toezicht van IGZ, NMa en NZa acht ik een belangrijke verdedigingslinie tegen dit soort risico's. Dit toezicht, aangevuld met mijn voorstellen in de governancebrief voor het versterken van de positie van het bestuur en het toezichthoudend orgaan alsmede verbetering van de maatschappelijke inbedding, een verplichte fusie-effectrapportage en een zorgspecifieke toets geven mij voldoende vertrouwen dat we de risico's die kunnen kleven aan verticale integratie, kunnen afwenden.

Antwoord op vraag van mevrouw Van Miltenburg (VVD) over het document " gebruikelijke zorg".

Er is geen sprake van een aanpassing van 3 naar 4 uur. Beide grootheden zijn (en waren) nergens in de beleidsregel gebruikelijke zorg opgenomen.

In de Beleidsregels indicatiestelling AWBZ is een bijlage opgenomen over gebruikelijke zorg. Gebruikelijke zorg is normale, dagelijkse zorg die partners elkaar en ouders (aan kinderen) geacht worden te bieden. De richtlijnen voor gebruikelijke zorg aan kinderen zijn per leeftijdscategorie nader uitgewerkt. Per 1 januari 2009 is in de beleidsregels bovengebruikelijke zorg bij kinderen nader omschreven. Van bovengebruikelijke zorg bij kinderen is sprake wanneer de omvang van de zorg substantieel meer is dan de zorg die een gezond kind van de dezelfde leeftijd nodig heeft. Bij substantieel meer wordt dan gedacht aan een omvang van op weekbasis gemiddeld meer dan een uur per etmaal. Alleen voor de omvang vanaf dit extra uur per etmaal kan voor het kind een aanspraak op AWBZ-zorg worden bepaald.


13





Antwoord op vraag van mevrouw Van Miltenburg (VVD) over het experiment hoe de patiënt naar de zorg kijkt vanuit verschillende domeinen.

Voor een patiënt met een enkelvoudige zorgvraag, is veelal geen sprake van domein-problematiek.Het wordt ingewikkelder als een patiënt een meervoudige en complexe zorgvraag heeft. Als voorbeeld: een alleen- wonende patiënt van 87, met hartfalen en een mobiliteitsprobleem is aangewezen op de eerste lijn (huisarts en apotheek), op thuiszorg voor hulp met de medicatie, op huishoudelijke hulp en tot op slot tafeltje-dekje voor de warme maaltijd. De eerste lijn wordt betaald uit de Zvw, de thuiszorg komt ten laste van de AWBZ en de huishoudelijke hulp komt voor rekening van de Wmo. In o.a. Friesland en Rotterdam lopen experimenten om een en ander beter op elkaar te laten aansluiten.

Antwoord op vraag van de heer Van der Veen (PvdA) over voldoende capaciteit bij de IGZ.

De IGZ vult het toezicht steeds meer proactief in en maakt daarbij gebruik van een risicogestuurde werkwijze. Hierdoor kan de IGZ haar capaciteit gerichter inzetten. Uitgangspunten bij deze werkwijze van de IGZ zijn meer transparantie over kwaliteit, heldere handhavingskaders en vervolgens steekproefsgewijs doortastend handhaven. Met de risicogestuurde werkwijze komt de IGZ bovendien tegemoet aan het gegeven dat de capaciteit altijd begrensd zal zijn. Daarnaast hebben wij bij de aan de vernieuwing rijksdienst gekoppelde personele taakstelling de IGZ ontzien. In plaats van de 20% die binnen de rijksbrede taakstelling als richtsnoer geldt voor de inspectiefunctie, is de IGZ een beperkte taakstelling opgelegd van 6%. Ook hebben wij, gezien het grote belang van de rol van de inspectie rond transparantievergroting en patiëntveiligheid, de IGZ deels tijdelijk de ruimte gegeven om op die terreinen extra capaciteit aan te trekken. Per saldo zal het structurele budget en het aantal inspecteurs van de IGZ niet verminderen.
Ik ben mij er van bewust dat desalniettemin de werkdruk bij de IGZ hoog is.

Antwoord op de vraag van de heer Van der Veen (PvdA) over de huisartsenbekostiging.

Rondom de huisartsenbekostiging is de volgende lijn uiteengezet:

· Er vindt vanaf 2010 een structurele neerwaartse herijking plaats van het inschrijftarief van 60 miljoen.
· Zoals ik in de Tweede Kamer heb toegezegd op 30 september jl. zullen de huisartsen de ingehouden 60 miljoen uit 2010 in het jaar 2011 incidenteel terug ontvangen. Het inschrijftarief blijft wel structureel neerwaarts vastgesteld.
· Voor het jaar 2011 en de jaren daarna zal de bekostiging op basis van heldere prestaties langs de lijnen van kwaliteit, doelmatigheid en service (en volume) worden vormgegeven. Vanaf 2011 kan daarom de structurele neerwaartse vaststelling van 60 miljoen euro worden terugverdiend via de module M&I. Het gaat hier niet om meer doen voor hetzelfde geld, maar om het mogelijk te maken dat die huisartsen die bovengemiddelde inspanningen verrichten voor hun patiënten daarvoor ook extra betaald krijgen. Daarbij wil ik de mogelijkheid open houden om vanuit het
14




perspectief van prestatiegerichte bekostiging een verdere variabilisering mogelijk te maken. Ik verwacht dat verzekeraars en aanbieders over de prestaties dan lokaal passende afspraken zullen gaan maken. Het met prestatiebekostiging gemoeide bedrag kent dan een inhoudelijke relatie met de prestaties die bekostigd worden. Daarbij zal zoveel mogelijk de aanpak van de keten-DBCs worden gevolgd en de Minimale Data Set die daarbij tot stand is gekomen. Indien in 2010 geen overeenstemming is over een beter inzichtelijke vorm van prestaties dan rest, gezien het eerder gewisselde, niet anders terug te vallen op een huisartsenkader dat is gebaseerd op een (geïndexeerd) norminkomen.

Met de LHV is uitgebreid gesproken over het doelmatig voorschrijven. Uitgesproken is dat het onwenselijk werd geacht via de overheid een directe financiële prikkel op doelmatig voorschrijven voor individuele huisartsen te organiseren. Dat doelmatig voorschrijven van groot belang is wordt echter door niemand ontkend; ook de LHV erkend het maatschappelijk belang hiervan. Ik heb nu uitgesproken aan de LHV dat ik verwacht dat de reeds aanwezige trend (van generiek voorschrijven waar mogelijk en kwalitatief verantwoord) met enige additionele inzet in 2010 en verdere jaren moet kunnen leiden tot een besparing van 127 miljoen Euro.

Indien de geraamde besparing op het geneesmiddelenkader van 127 miljoen Euro onverhoopt niet wordt waargemaakt, heb ik de LHV laten weten, ben ik alsnog genoodzaakt om mogelijk al vanaf 2010 maatregelen te treffen binnen het huisartsenkader. Mochten de resultaten slechts gedeeltelijk worden behaald, dan betekent dit uiteraard dat slechts het verschil tussen de gewenste opbrengst van 127 miljoen Euro en de wel gerealiseerde opbrengsten door het doelmatig voorschrijven bij aanvullende maatregelen worden betrokken. Ik ga er vanuit dat dit niet hoeft te gebeuren ­ de ontwikkelingen die wij nu reeds kunnen waarnemen zijn positief.

De medische specialisten zullen hierbij worden betrokken, als ook de zorgverzekeraars: het behalen van deze doelstelling is immers voor allen van belang. De genoemde 127 miljoen Euro heeft echter alleen betrekking op de geneesmiddelen die door de huisartsen zelf worden voorgeschreven (inclusief herhaalrecepten). Eventuele maatregelen met betrekking tot de medische specialisten staan hier los van.

Ten overvloede: ik ga er dus van uit dat er helemaal geen korting hoeft plaats te vinden, omdat de 127 Miljoen Euro zonder overmatige inspanningen realiseerbaar zijn, en de trend nu reeds de goede richting op wijst. Ik ben hierover continu met de betrokken veldpartijen in overleg.

Antwoord op vraag van de heer Van der Veen (PvdA) over de laatste stand van zaken met betrekking tot motie Van der Veen- Sap.

In deze motie, voorgesteld 16 december 2008, heeft u gevraagd om te onderzoeken of er M&I verrichtingen zijn welke feitelijk behoren tot de basiszorg, en welke terug gebracht zouden dienen te worden naar het inschrijftarief. Een en ander stond in verband met het al dan niet aanwezige substitutie-effect. In de aanwijzing welke ik de NZa d.d. 28 oktober j.l. heb gegeven voor de huisartsenbekostiging 2010 heb ik de lijst met verrichtingen welke per stuk werden betaald in overleg met veldpartijen opgeschoond. Voortaan zullen alleen
15




die verrichtingen met een therapeutisch karakter, waarvan een duidelijk substituerend effect uitgaat, separaat worden vergoed.

In aanvulling hierop blijft het natuurlijk vrij aan zorgverzekeraars en huisartsen om aanvullende afspraken te maken om substitutie te stimuleren.

Met deze aanwijzing heb ik mijns inziens dus uitvoering gegeven aan deze motie.

Antwoord op vraag van mevrouw Wolbert(PvdA) over de innovaties en zorginkoop door de zorgkantoren.

Het zorgkantoor richt de aandacht niet alleen op voldoende zorg in het komende of lopende jaar, maar kijkt tevens naar de beschikbaarheid van zorg op de langere termijn. Daarbij wil het zorgkantoor innovaties stimuleren. In de gezamenlijke inkoopleidraad van de zorgkantoren worden verschillende mogelijkheden genoemd die zorgkantoren gebruiken voor het stimuleren van innovaties in de zorg. Dit is geen vrijblijvend voornemen, maar een integraal onderdeel van de zorginkoop richting zorgaanbieders.
Het zorgkantoor kan binnen de contracteerruimte zelf ruimte creëren, door bijvoorbeeld via gunningscriteria een extra beloning te geven of meerjarige contracten af te sluiten.
Zorgkantoren kunnen extra middelen voor innovaties inzetten via verschillende NZa-beleidsregels, zoals:

- de NZa-beleidsregel "Innovatie ten behoeve van nieuwe zorgprestaties'. Voor het jaar 2010 is macro een bedrag van 13 miljoen beschikbaar.
- Beleidsregels Ketenzorg dementie (10 miljoen), Nationaal Programma ouderenzorg (10 miljoen) en TPLZ-experimenten (13 miljoen) (transitie- experimenten langdurige zorg).
Het zorgkantoor kan de geleverde zorg vanuit de AWBZ vergoeden en daarover `bijzondere' afspraken maken, afhankelijk van de innovatie, bijvoorbeeld tijdelijke afwijkende productiviteitspercentages of dat aanbieders besparingen mogen inzetten ten behoeve van groei.
Het zorgkantoor kan ook door inkoopafspraken met de gemeente nieuwe combinaties van zorg en ondersteuning mee mogelijk maken. Ten slotte kan het zorgkantoor de zorgaanbieder helpen bij het vinden van alternatieve vormen van financiering, bijvoorbeeld benutten van provinciale subsidies, benaderen van fondsen (aanbevelingsbrieven), levering van financiële en inhoudelijke expertise, deelname aan stuurgroep, etc. De NZa houdt toezicht op de uitvoering van de AWBZ. Voor het uitvoeringsjaar 2009 wordt voor het eerst de prestatie-indicator "zorginnovatie en kwaliteit dienstverlening" gehanteerd, waarbij zorgkantoren zullen worden beoordeeld op in hoeverre zij o.a. innovatie in het zorgaanbod en de zorgketen stimuleren.

Antwoord op vraag van mevrouw Wolbert (PvdA) over eenduidige afspraken over de financiering van casemanagement.

In het plan `Zorg voor mensen met dementie' dat ik u op 17 juni 2008 zond, formuleerde ik een aantal doelstellingen. De stand van zaken op deze doelstellingen is als volgt:

1. Een samenhangend zorgaanbod te creëren dat overeenkomt met de behoeften en wensen van de cliënt.
a. Hiervoor wil ik dat uiterlijk in 2011 het aanbod van samenhangende dementiezorg en de bijbehorende AWBZ-inkoop praktijk is in heel Nederland.
16




Stand van zaken: in ongeveer twee/derde van Nederland werken zorgaanbieders met ondersteuning vanuit het programma Ketenzorg Dementie aan het totstandbrengen van samenhangende dementiezorg en worden hierover afspraken gemaakt met de zorgkantoren in het kader van AWBZ-zorginkoop. b. uiterlijk eind 2009 zijn best practices van dementiezorg voor alle betrokken zorgverleners beschikbaar, zowel in boekvorm als via internet, bijvoorbeeld Zorg voor Beter.
Stand van zaken: eind 2008 is heeft het Landelijk Dementie Programma een boekje met bijbehorende usb-stick uitgebracht met goede voorbeelden; vanaf juni 2009 is de website http://www.zorgprogrammadementie.nl beschikbaar, waarop informatie over goede dementiezorg, inclusief de informatie en documentatie van het programma Ketenzorg Dementie, voor een ieder beschikbaar is. Na beëindiging van het programma zal de website voortgezet worden. 2. Voldoende begeleiding en ondersteuning voor de mens met dementie en zijn naasten te bieden.
Uiterlijk in 2011 maakt (een vorm van) casemanagement deel uit het totale aanbod van samenhangende dementiezorg.
Stand van zaken: alle regio's die betrokken zijn bij het programma Ketenzorg Dementie hebben casemanagement als speerpunt in hun plannen. Dat betreft introductie van casemanagement, uitbreiding van het aantal casemanagers of verbreding van de taken van de casemanagers.
Het past niet in mijn beleid om casemanagement al vanaf de diagnose, wanneer nog geen beroep op AWBZ-zorg wordt gedaan, wel het casemanagement uit de AWBZ te financieren. De toelichting die in het kader van het Programma Ketenzorg Dementie op de website en in de leidraad aan de deelnemende regio's wordt gegeven, biedt duidelijkheid over de financieringsmogelijkheden van casemanagement.

Antwoord op vraag van mevrouw Wolbert (PvdA) over het versnellen van goede basiskwaliteit.

De zorginstellingen hebben een eigen verantwoordelijkheid om kwalitatief goede zorg te verlenen. Zij kunnen gebruik maken van verbeterprogramma's en deze toepassen op de werkvloer. Een aantal programma's waarin ik investeer zijn Zorg voor Beter, Zorg Innovatie Platform, Nationaal Programma Ouderenzorg en In voor Zorg. Ik meen dat ik hiermee instellingen in staat stel en stimuleer hun verantwoordelijkheid optimaal vorm te geven.

Antwoord op vraag van mevrouw Agema (PVV) over ouderenzorg en gevangenissen.

Mevrouw Agema stelt het regime in gevangenissen te versoberen en dit ten goede te laten komen aan de zorg aan ouderen. In mijn beleving vergelijkt het geachte Kamerlid hiermee appels met peren. Dit kabinet vindt zowel een respectvolle zorg voor ouderen als een humane behandeling van gevangenen van belang. Het is de verantwoordelijkheid van de Minister van Justitie om de behandeling van gevangenen op een deugdelijke manier te regelen. Als u daar problemen mee heeft, dan moet u dat bij hem aankaarten. Mij kunt u aanspreken op het beleid dat ik ontwikkel om de zorg aan ouderen op een optimaal peil te brengen. Het beeld dat u schetst van hoe de zorg aan ouderen is, is een karikatuur waar ik mij niet in kan vinden.


17




Antwoord op vraag van mevrouw Agema (PVV) over geld naar management in de zorg.

Dit PVV voorstel ondersteunt in de kern mijn beleid. Mijn beleid is gericht op de zorg teruggeven aan de clienten en professionals. Professionals moeten de ruimte krijgen om aandacht te geven aan de cliënt, en hun werk zo vorm te geven dat de kwaliteit van de zorg optimaal is. Het wegnemen van bureaucratie, formulieren en onnodige managementlagen helpt daarbij in grote mate.

Ook bij de beste voorbeelden die ik in het veld van de langdurige zorg tegenkom, is enige ondersteuning van de proffesionals nodig en is een efficiënt werkende staf behulpzaam voor het primaire proces. Ik kies daarom voor andere methode.

De voorbeelden en kennis rond ontburecratisering en vermindering van managementlagen, maar ook met betrekking tot het optimaliseren van kwaliteit en bedrijfssvoering worden in 'In Voor Zorg' samengebracht. Deze kennis wordt in samenhang aangeboden aan de instellingen in de langdurige zorg.

Deze kennis wordt laagdrempelig aangeboden zodat alle instellingen ervan kunnen profiteren. Daarenboven, de instellingen die dat willen worden actief geholpen bij de invoering daarvan. Dit voorkomt het wiel opnieuw moeten uitvinden, en gaat op relatief korte termijn vruchten afwerpen in de zorg, zodat proffesionals de ruimte krijgen om hun vak uit te oefenen, en het noodzakelijke management hen daarbij ondersteunt.

Antwoord op vraag van mevrouw Wiegman- Van Meppelen Scheppink (CU) over nieuwbouwprojecten in de gezondheidszorg.

De afschaffing van het bouwregime en inherent daaraan de beëindiging van de gegarandeerde kapitaallastenvergoeding aan instellingen die onder dit regime hebben gebouw, vormen een belangrijke stap in de richting van prestatiebekostiging. Prestatiebekostiging ­ in meer of minder gereguleerde vorm ­ is een belangrijk instrument om een belangrijke doelstelling van dit kabinet te realiseren namelijk ervoor te zorgen dat instellingen meer prikkels ervaren om kwaliteit en doelmatigheid te bieden. Dit is nodig om te kunnen inspelen op de komende vergrijzing, de stijging van het aantal mensen met een chronische ziekte en op het dreigende tekort aan goed gekwalificeerd personeel om de zorg toekomstbestendig te maken. De bekostiging van instellingen in de cure en care wordt meer afhankelijk van geleverde prestaties. Hierdoor gaan instellingen meer risico lopen over hun inkomsten. Banken zijn daarom kritischer ten aanzien van bouwplannen die hen worden voorgelegd en zullen een degelijk onderbouwde business case verlangen.
Wij kunnen ons voorstellen dat instellingen behoefte hebben aan duidelijkheid over de compensatie voor hun kapitaallastenproblematiek en de verdoeding die zij in de toekomst voor hun kapitaallasten zullen ontvangen als onderdeel van de integrale tarieven (hun toekomstige inkomstenstroom). Wij pakken uw vraag graag op als een aansporing om zo snel mogelijk met meer helderheid te komen over de hoogte van de tarieven en het invoeringstraject.

Care: de NZa ligt qua werkzaamheden voor de care nog steeds op schema om in de zomer van volgend jaar beleidsregels op te kunnen stellen. Voor die tijd zijn zowel de tarieven en de manier waarop die worden ingevoerd bekend aan partijen en aan uw Kamer aangeboden. De brancheorganisaties in de care zijn bij de werkzaamheden van de NZa goed aangesloten. Of de tarieven dan
18




de echte aanleiding zijn voor de vertraging in bouwplannen of dat er eigenlijk heel andere zaken een rol spelen als een tekortschietend plan van een instellingen, een gering vertrouwen van de bank in de uitvoerende capaciteit van de instelling blijft dan in het ongewisse. We zitten uiteindelijk niet bij de gesprekken tussen financier en instelling.
Een veel positiever geluid valt te melden ten aanzien van de bouwimpulsmiddelen. Die zet ik in de care in om boekwaardeproblemen van instellingen die bezig zijn hun privacy te verbeteren. De NZa heeft daarvoor een beleidsregel opgesteld. Daarvoor konden tot 1 november initiatieven worden aangemeld. Die moeten voorzien zijn van een principeakkoord van de financier. De eerste geluiden zijn dat er heel veel aanvragen zijn ontvangen. Dat levert dat andere beeld op.

Cure: Voor wat betreft de cure zal de reeds aangekondigde kapitaallastenbrief cure duidelijkheid geven over de compensatie voor de kapitaallastenproblematiek (`ballast uit het verleden') en ook over hoe de 160 miljoen voor de bouwimpuls hierbij zal worden betrokken. Om de bouw de stimuleren is onlangs ook de zogenaamde Garantieregeling ondernemingen (GO-regeling) voor instellingen voor medisch specialistische zorg opengesteld. Voor de toekomstige vergoeding voor de kapitaallasten als onderdeel van de integrale tarieven verwijs ik naar het kabinetsstandpunt op de uitvoeringstoets prestatiebekostiging dat u naar verwachting voor het kerstreces zult ontvangen.

Antwoord op vraag van mevrouw Wiegman - van Meppelen Scheppink (CU) over de certificering van zorginstellingen met borstvoedingsbeleid.

Certificering
De certificering van instellingen (kraamzorgorganisaties, ziekenhuizen, verloskundige praktijken en jeugdgezondheidszorg) met een goed borstvoedingsbeleid volgens het Baby Friendly Hospital Initiative wordt met subsidie vanuit VWS uitgevoerd door de Stichting Zorg voor Borstvoeding. De subsidieverlening is gebaseerd op een projectplan van de Stichting Zorg voor Borstvoeding dat loopt van 2008 tot en met 2010. In dit projectplan staan onder andere ook in 2010 activiteiten gepland om instellingen te (her)certificeren uitgaande van de aflopende subsidie, zoals in 2007 is overeengekomen met de Stichting. De certificering loopt dus gewoon door in 2010. De Stichting heeft zelf aangegeven gebruik te willen maken van de mogelijkheden van de markt en als zelfstandige marktpartij te gaan opereren. Dit zal dan vanaf 2011 geschieden.

Vaststelling richtlijn of indicator borstvoeding
In de door u gerefereerde brief van 14 oktober 2009 aan de Tweede Kamer (VGP- 2956823), staat vermeld dat er gesprekken hebben plaatsgevonden met Zorgverzekeraars Nederland en Zichtbare Zorg. Hieruit blijkt dat het verbeteren van de kwaliteit van zorg en daarmee ook borstvoeding het beste gegarandeerd en gemonitord wordt als borstvoeding in een richtlijn en als indicator (binnen de kraamzorg, eerste- en tweedelijns verloskunde en ziekenhuiszorg) is/wordt opgenomen en de veldpartijen er zelf mee aan de slag gaan. Samen met de veldpartijen (platform borstvoeding) werkt TNO Kwaliteit van Leven aan de multidisciplinaire richtlijn borstvoeding. Door aan te haken bij de Zichtbare Zorg projecten Verloskunde en Ziekenhuiszorg wordt samen gewerkt aan het vastleggen van borstvoeding als indicator voor kwaliteit van zorg. Certificering zou hier aan gekoppeld kunnen worden, maar het is aan de veldpartijen om hier invulling aan te geven.


19




Antwoord op vraag van mevrouw Wiegman-van Meppelen Scheppink (CU) over de invoering van het nieuwe zorgstelsel op de BES-eilanden.

De Christen Unie vraagt oog te houden voor een juiste balans tussen medische voorzieningen op de eilanden zelf en behandelingen in het buitenland. Voorzien wordt dat in de zorgverzekering BES een betere zorginfrastructuur wordt gecreëerd dan thans het geval is. VWS is momenteel al bezig om ­ voorafgaand aan de transitiedatum ­ te werken aan die verbetering. Door de voorzieningen op de eilanden te verbeteren zal de noodzaak voor medische uitzendingen afnemen. Omdat de kleine schaal van de eilanden wellicht niet voldoende is om bepaalde medische specialismen permanent op de eilanden te vestigen worden ook de mogelijkheden onderzocht om periodiek specialisten in te vliegen naar de eilanden. Voor de voorbereiding van de invoering en de uitvoering van de zorgverzekering BES is inmiddels een kwartiermaker aangesteld. Deze heeft een plan van aanpak opgesteld aan de uitvoering waarvan inmiddels voluit wordt gewerkt. De voorlichting, niet alleen aan de bevolking maar ook aan de zorgaanbieders, verzekeraars en andere betrokken instanties, maakt deel uit van dit plan van aanpak.
Daarnaast treedt de BES-Zorgverzekering in werking per 1 januari 2011. Vanaf die datum voert het BES-Zorgkantoor de nieuwe BES-Zorgverzekering uit. Voor St. Eustatius en Saba heeft de Minister van VWS recentelijk door middel van het tekenen van een onderlinge regeling met de Antilliaanse Minister van Volksgezondheid afgesproken dat VWS vóór transitiedatum reeds de uitvoering van een aantal Antilliaanse Landstaken overneemt op het terrein van de Volksgezondheid. Voor wat betreft Bonaire is VWS nog in overleg over een vervroegde overname van de uitvoering van Landstaken in aanloop naar één BES- Zorgverzekering per 1 januari 2011.

Antwoord op vraag van mevrouw Wiegman - van Meppelen Scheppink (CU) over overleg met kankercentra en de Pink Ribbon-trekkers over hoe in de behoefte aan een digitaal kenniscentrum kan worden voorzien.

De minister kan heel goed begrijpen dat sommige vrouwen met borstkanker en hun familieleden er niet op zitten te wachten dat naar hun beleving hun ziektebeeld tot een emotionele en mediahype wordt gereduceerd.

Patiëntenorganisaties en KWF bieden daarnaast zowel via internet als via folders georganiseerde objectieve kennis aan. In kenniscentra is geobjectiveerde informatie te vinden over medische aspecten van de ziekte, maar ook over de beleving van en omgang met de ziekte. Ook kunnen mensen via internet vragen stellen aan bijvoorbeeld de KWF. In de behoefte die mevrouw Wiegman terecht constateert wordt op dit moment dus al voorzien.

Vraag van mevrouw Sap (GL) over topinkomens in de zorg

De cure en de care zijn geen publieke sectoren, maar semi-publieke sectoren. En daar zit nu juist de crux. Voor ingrijpen in de arbeidsvoorwaarden in de private sector heeft het kabinet op dit moment geen instrument anders dan een loonmaatregel op grond van de Loonwet. En dat is een onbruikbaar instrument voor het doel dat mevrouw Sap voor ogen staat. Het is dan ook niet voor niets dat het kabinet advies heeft gevraagd aan de commissie-Dijkstal over de complexe problematiek rond het aanpakken van de topinkomens in de semi-publieke sectoren.

20




Dat advies is er en het kabinetsstandpunt daarop ook. Daarover zijn vorig jaar enkele AO's gehouden met de MBZK, maar zelf ben ik daar, samen met andere vakministers op dit terrein, ook nog bij aangeschoven. Op basis van die AO's is inmiddels een wetsvoorstel uitgewerkt, de Wet normering topinkomens, de WNT. Die ligt op dit moment voor technische consultatie bij de betrokkenen. De MBZK heeft u aangekondigd dat het wetsvoorstel, na advies van de Raad van State, volgend voorjaar aan de Kamer kan worden aangeboden. De MBZK is de coördinerend bewindspersoon en namens het kabinet treedt zij op als woordvoerster op dit dossier van de topinkomens. Daarom lijkt het mij het meest efficiënt om de discussie over het topnkomensbeleid van het kabinet niet zelf hier met de Kamer te voeren, maar dat ordelijk te laten doen door de MBZK.

Over de specialisten in loondienst verwijs ik naar het mondelinge antwoord.

Vraag van mevrouw Sap (GL) over klimaat neutrale zorginstellingen

Met het afschaffen van het bouwregime heb ik juist de verantwoordelijkheid voor het bouwen en het onderhoud van gebouwen bij de zorginstellingen gelegd. Dat betekent dat zorginstellingen zelf verantwoordelijk zijn voor de klimaataspecten van het gebouw en de daarmee gepaard gaande kosten. Omdat ik het van belang vind dat de kennis van het College Bouw Zorginstellingen (CBZ) op het gebied van bouwen in de zorg niet verloren gaat, is het Centrum Zorg en Bouw bij TNO ondergebracht. Ongeveer 40 medewerkers van het CBZ zijn per 1 januari 2009 overgegaan naar TNO/Centrum Zorg en Bouw. In het werkplan 2010 van TNO/Centrum Zorg en Bouw is opgenomen dat TNO in 2010 een praktijkboek "Duurzaam bouwen voor de verpleeghuiszorg" uitbrengt en een onderzoek zal doen naar energiebesparing in de zorg. De kennis die hieruit voortvloeit is kosteloos beschikbaar voor alle zorginstellingen, die daarmee hun voordeel kunnen doen.
Een extra actie van mijn kant acht ik vooralsnog niet opportuun.

Vraag van mevrouw Koser Kaya (D66) over financiering patiëntenorganisaties

Het is mij bekend dat onder patiënten/cliënten-organisaties een breed gedeeld gevoel leeft dat gelijkwaardigheid met de andere zorgpartijen veronderstelt dat deze organisaties uit de premiemiddelen dienen te worden bekostigd, en niet uit de rijksbegroting. Ik ben daar geen voorstander van. Pas een jaar geleden is er een nieuwe subsidiesystematiek ingevoerd. De introductie van premiefinanciering leidt op zich niet tot meer geld. Ook zal er in dat scenario een verdelingsmechanisme nodig zijn, en een organisatie die daarvoor verantwoordelijk is. Maar vooral past het principe niet in de inrichting van ons zorgstelsel. Verzekerden betalen premie om verzekerd te zijn van levering van zorg of de vergoeding van de kosten daarvan. Die premie - zeker als het gaat om de premiemiddelen voor de basisverzekering - wordt door zorgverzekeraars aangewend om verplicht verzekerde zorg te vergoeden of zorg in te kopen bij zorgaanbieders. Uit de premiemiddelen wordt dus de levering van zorg gefinancierd. Financiering van patiënten/cliënten organisaties-beschouw ik toch als principieel iets anders.
Ik deel met de voorstanders van premiefinanciering dat een sterke positie van patiënten/cliëntenorganisaties ten opzichte van zorgaanbieders en zorgverzekeraars noodzakelijk is. Ik heb daarom met ingang van 2008 extra middelen ( 10 miljoen per jaar) beschikbaar gemaakt voor de bovengenoemde
21




subsidieregeling voor organisaties van patiënten, gehandicapten en ouderen (PGO).

Vraag van mevrouw Koser Kaya (D66) over de CQ-indexen voor ziekenhuizen

Het veld maakt in de stuurgroep Zichtbare Zorg Ziekenhuizen afspraken over het ontwikkelen van indicatoren en het gebruik van CQ-indexen. De stuurgroep heeft besloten om in 2009 het uitvragen van de CQ-vragenlijsten niet op te nemen. Voor 2010 en verder staat de CQ-index opnieuw ter besluitvorming op de agenda. Ik zal het uitvragen van de CQ-indexen actief bevorderen.

Vraag van mevrouw Koser Kaya (D66) over het Nza tarief voor internettherapieën.

Er is een verschil tussen anonieme en patiëntgebonden behandeling via het internet. Voor de patiëntgebonden behandeling kan gebruik gemaakt worden van de bestaande DBC's. Het is aan de behandelaar hoe hij de behandeling vorm geeft. Anonieme internet therapie kan op dit moment nog niet via DBC-declaraties gefinancierd worden. Daarom wordt dit veelal bekostigd uit de budgetten van instellingen. Bij de invoering van prestatiebekostiging zal een oplossing moeten worden gezocht voor de financiering van het aanbod van anonieme internet therapie.

Vraag van mevrouw Koser Kaya (D66) over de implementatie van telemedicine

Het financiële instrumentarium van het Zorginnovatieplatform dient er voor de opschaling van bewezen innovaties te bevorderen. Hierbij betreft het met name de call voor opschaling. Voor projecten die op lokaal niveau hebben aangetoond effectief te zijn kan een plan van aanpak voor verspreiding en opschaling worden ingediend bij SenterNovem. Op 26 oktober is de eerste call voor opschaling gesloten. In december worden door een deskundige jury de beste voorstellen voor opschaling geselecteerd en vervolgens gecontracteerd.

Daarnaast ben ik juni 2009 ingegaan op de uitnodiging van Achmea, Menzis, TNO, KPN, Philips en Rabobank om deel te nemen in het open platform EhealthNu. Dit initiatief heeft als doel het wegnemen van belemmeringen voor het opschalen van ehealth en telemedicine. Op 1 oktober 2009 is dit platform van start gegaan.

Antwoorden op vragen van mevrouw Ouwehand (PvdD) over alternatieven voor dierproeven

a. Vaccins worden net als andere geneesmiddelen beoordeeld op werkzaamheid, schadelijkheid en kwaliteit voordat ze een handelsvergunning krijgen. Na toelating tot de markt van het vaccin op zich zijn er daar bovenop nog extra controles. Dit is nodig omdat vaccins worden geproduceerd met gebruikmaking van biologisch uitgangsmateriaal en via een productieproces dat relatief variabel is en daardoor minder beheersbaar. Hierdoor is minder gewaarborgd dat het eindproduct van consistente kwaliteit is dan bij chemische geneesmiddelen. Om te voorkomen dat sommige batches van het eindproduct verminderde werkzaamheid vertonen of gecontamineerd zijn met virussen, bacteriën of toxinen moet elke geproduceerde partij onafhankelijk worden gecontroleerd. Sommige van de hiervoor benodigde testen kunnen uitsluitend op dieren worden uitgevoerd. Het aantal dieren dat
22




hiervoor gebruikt wordt, is kleiner dan bij de initiële proeven ten behoeve van het verkrijgen van de handelsvergunning. Dit komt omdat de werkzaamheid van het vaccin op zich niet meer hoeft te worden aangetoond, alleen de vraag of de werkzaamheid van de batch overenkomt met die van het product waarmee het initiële ontwikkelingsprogramma is gedaan.
b. Ik zal nader schriftelijk terugkomen op de vraag over de door het NVI ontwikkelde alternatieve methode (de consistentiebeandering). c. Als u bedoelt met actief monitoren van effecten van vaccins in de mens het actief monitoren van bijwerkingen van vaccins, dan gebeurt dit al. Ook de effecten van vaccinatieprogramma's worden geëvalueerd. Als u bedoelt het testen op mensen van partijen vaccins die niet eerder op dieren zijn getest, dan lijkt mij dit geen wenselijke zaak gezien de kans die bestaat op verminderde werkzaamheid of contaminatie van het vaccin.

Vraag van mevrouw Ouwehand (PvdD) over het beleid rond vaccinatie

Vaccinatie werkt. In de ruim 50 jaar dat het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) nu bestaat zijn ziekten, die bij de start ervan belangrijke doodsoorzaken waren, nu geheel of gedeeltelijk uitgeroeid in Nederland. Een paar voorbeelden. Door de invoering van algemene vaccinatie verdween kinderverlamming goeddeels als doodsoorzaak. De sterfte door difterie kwam na invoering van DKT-vaccinatie in 1953 volledig tot stilstand. De sterfte door mazelen bedroeg aan het begin van de twintigste eeuw nog meer dan 2.500 per jaar, maar is na invoering van vaccinatie teruggebracht tot enkele per jaar.
De pneumokokkenvaccinatie, die in april 2006 onderdeel werd van het RVP, beschermt tegen 7 typen pneumokokken. Vaccinatie tegen pneumokokken kan naar verwachting jaarlijks 78 sterfgevallen, 85 gevallen van hersenvliesontsteking, 308 gevallen van bloedvergiftiging en 1800 gevallen van longontsteking en 52.000 gevallen van middenoorontsteking onder de totale bevolking voorkomen. Vaccins worden in het RVP opgenomen wanneer ze aan de criteria van de Gezondheidsraad voldoen en de voordelen opwegen tegen de mogelijke nadelen.

Dit jaar zijn er kort na elkaar drie meldingen van overlijden van kinderen geweest die gevaccineerd waren met pneumokokkenvaccin van één partijnummer. Alle drie de kinderen waren al eerder gevaccineerd met een pneumokokkenvaccin, waarbij één kind ook zonder problemen gevaccineerd is met een vaccin met hetzelfde partijnummer. Er zijn zeker 10.000 kinderen die dit vaccin van dezelfde partij hebben gekregen. Bij deze kinderen heeft de vaccinatie geen problemen gegeven. Het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM onderzoekt of er mogelijk een causale relatie is tussen de vaccinatie en de sterfte. Tot nu toe zijn daarvoor geen aanwijzingen. Een klankbordcommissie van onafhankelijke deskundigen toetst de analyses van de gerapporteerde bijwerkingen door het CIb. Jaarlijks krijgen we gemiddeld 5 à 10 van dergelijke meldingen waarbij tot op heden geen oorzakelijk verband kon worden aangetoond. Of dat nu ook zo is kan pas worden vastgesteld als de volledige onderzoeksresultaten beschikbaar zijn.

Vraag van de heer Van der Vlies (SGP) over terugval in (garantie) budget

Een ZZP wordt zowel voor oude als voor nieuwe cliënten met behulp van een vertaaltabel omgezet in functies en klassen en aangevuld met een vergoeding voor tijdelijk verblijf. Op basis daarvan wordt het pgb vastgesteld. De nieuwe pgb houders ontvangen direct het budget dat hiermee berekend wordt. Let wel, deze cliënten hebben nog niet eerder een pgb ontvangen.
23





Voor oude cliënten geldt dat het budget dat hoort bij de ZZP-berekening wordt vergeleken met hun oude budget. Als het nieuwe lager is dan het bestaande pgb geldt de budgetgarantie. Deze geldt tot 1 januari 2012. Hiertoe is besloten omdat ik bestaande budgethouders ­net als instellingen- de mogelijkheid wil geven te wennen aan de nieuwe financiering. Tevens wil ik zorgvuldig nadenken over de periode na de budgetgarantie en wat het effect van het wegvallen van deze garantie betekent voor de bestaande budgethouders.

Deze methode is voor nieuwe cliënten niet mogelijk en niet wenselijk, omdat daarvan immers geen oud pgb-budget bekend is en zij geen aanspraak in de oude situatie hebben.

Vraag van de heer Van der Vlies (SGP) over indicatiestelling voor palliatief terminale zorg

Hiervoor heb ik op 7 oktober 2009 een ministeriële regeling getroffen die per 1 januari 2010 in werking treedt. Bij de indicatiestelling voor palliatief terminale zorg houdt het CIZ niet alleen rekening met de (terminale) ziekte of aandoening, maar ook met de (geprognosticeerde) levensverwachting. De heer Van der Vlies vroeg terecfht naar beide aspecten. Het oordeel van de behandelend arts speelt daarbij een rol. Het gaat bij palliatief terminale zorg om zorg die noodzakelijk is in verband met een ziekte of aandoening die er toe leidt dat de levensverwachting van de verzekerde naar het oordeel van de behandelend arts korter is dan drie maanden de ziekte of aandoening an sich doet er niet toe (bv. hartfalen kan ook), de termijn waarbinnen iemand vermoedelijk overlijdt wel. ls er sprake is van een indicatie voor palliatief terminale zorg thuis dan is deze geldig tot de verzekerde is overleden (ook als overlijden plaats vindt na drie maanden).

Vraag van de heer Van der Vlies(SGP over de werkdruk bij de regionale toetsingscommissies Euthanasie.

Het aantal meldingen is door de meldingsbereidheid van de artsen bij de regionale toetsingscommissies euthanasie de laatste jaren toegenomen. De formatie van de commissies is stabiel gebleven. Door extra inspanningen en vaker vergaderen wordt getracht de meldingen zorgvuldig te verwerken. De kwaliteit van de afhandeling blijft dankzij deze inspanningen gewaarborgd. Het budget van de commissies is voldoende voor de huidige formatie.


24






---- --