Senternovem

11-11-2009 | Twee genomineerden Wijffels innovatieprijs gesubsidieerd door Milieu & Technologie

DyeCoo Textile Dyeing Systems en Sidcon Milieutechniek zijn twee van de tien genomineerden voor de Herman Wijffels Innovatieprijs van de Rabobank. Beide bedrijven hebben hun innovatie mede dankzij subsidie vanuit het programma Milieu & Technologie van SenterNovem kunnen ontwikkelen.

Project DyeCoo
Feyecon, aandeelhouder en engineering partner in DyeCoo, ontwikkelde met M&T subsidie een machine die textiel onder hoge druk verft met CO2 en pure kleurstoffen. Er worden geen chemicaliën en water gebruikt. De benodigde CO2 is afkomstig van andere processen en wordt voor 95% hergebruikt. Zie verder de projectendatabase van Milieu & Technologie.

Project Sidcon
Sidcon Milieutechniek ontwikkelde met M&T subsidie een ondergrondse inzamelcontainer die het afval ter plekke lekt prikt en samenperst. Het volume neemt hierdoor met een factor 10 af. De plastic flessen, bakjes, zakjes en folies worden niet geshredderd, omdat ze later nog gesorteerd moeten worden. Apart ingezameld kunststof kan weer hoogwaardig hergebruikt worden, bijvoorbeeld voor nieuwe verpakkingen. Door het samenpersen hoeft de container minder vaak geleegd te worden en is het transport sneller rendabel en milieuvriendelijker. Meer informatie hierover vindt u in de projectendatabase van Milieu & Technologie.

Uit 553 inzendingen werden de 10 genomineerden geselecteerd. Op 2 december wordt bekend gemaakt wie de hoofdprijs van EUR50.000 wint.