Gemeente Lelystad

Tegemoetkoming kopers bouwkavel

Woensdag 11 november 2009

Kopers van bouwkavels in heel Lelystad kunnen hun huis gaan bouwen en twee jaar later pas de grondaankoop aan de gemeente betalen zonder rente.

Bouwkavel in Warande

Wie een bouwkavel koopt in de nieuwe wijk Warande, krijgt ook een bijdrage in de aansluitkosten voor de stadsverwarming. Lelystad, dat veel ervaring heeft met verkoop van particuliere kavels, is één van de eerste gemeenten in Nederland die met een renteloze betalingsregeling voor kavels komt.

Aanjagen

De gemeente wil met deze regeling en andere maatregelen het aanbod van en de vraag naar woningen aanjagen. Alle maatregelen maken deel uit van het actieplan Het Antwoord van Lelystad, waarin het gemeentebestuur de aanpak van de economische crisis op lokaal niveau heeft geformuleerd.

Economische crisis

Net als elders in Nederland, ondervindt Lelystad nadeel van de economische crisis. Lelystad heeft op de woningmarkt te maken met sterke concurrentie. Bovendien zitten er heel wat toeleveringsbedrijven voor de bouw in Lelystad die om werk zitten te springen, nu de woningproductie overal sterk is teruggelopen. Deze maatregel wil kopers ook meer financiële armslag geven in de eerste twee jaar waarin de bouw van hun eigen huis tot stand komt. Dat is een periode waarin de eigenaren veel kosten moeten maken.

Betalingsregeling

De betalingsregeling voor kopers van bouwkavels, geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2009 en duurt nog tot uiterlijk eind 2010. Datzelfde geldt ook voor de bijdrage in de aansluitkosten voor de stadsverwarming. Het gaat hier om een bedrag van EUR 2600,-, de helft van de aansluitkosten (EUR5200,-). Wie gebruik wil maken van de regelingen, moet overigens wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Extra geld

De gemeente gaat bekijken of naast deze regeling nog andere maatregelen genomen kunnen worden om de vraag weer op gang te brengen. Voor die maatregelen heeft de gemeenteraad, bij de behandeling van actieplan Het Antwoord van Lelystad , in het afgelopen voorjaar extra geld beschikbaar gesteld. Het gaat om een bedrag van ongeveer EUR 6 miljoen.

---