Nederlanders 'extreem bezorgd' om (a)sociale samenleving

11/11/2009 11:44

Achmea Holding

Zeist, 11 november 2009 -Nederlanders maken zich grote zorgen om het sociale gehalte van ons land. Maar liefst 84 procent vindt dat ons land zich in de verkeerde richting ontwikkelt. Dat blijkt uit onderzoek dat het bureau Anker Solutions in opdracht van Achmea verrichtte. "Dit zijn extreem slechte cijfers, die zelden worden aangetroffen in politiek-maatschappelijk onderzoek."

De onderzoekers ondervroegen ruim 800 deelnemers. Centraal stond de vraag 'Hoe beoordeelt u het sociale gehalte van Nederland?' Zestig procent beoordeelt dit als slecht, waarvan 11 procent als 'zeer slecht'. Maar liefst 84 procent denkt dat Nederland zich in de verkeerde richting ontwikkelt. De negatieve stemming is aanwezig onder alle lagen van de bevolking.

'Nederlanders ontberen hoop en perspectief'

Nederlanders denken bij het sociale gehalte vooral in termen van gemeenschappelijkheid', datgene wat inwoners met elkaar verbindt. Zij zien dit ontrafelen. 37 procent van de Nederlanders denkt dat het sociale gehalte binnen nu en een jaar verder verslechterd is, 44 procent denkt dat dit over twee jaar het geval zal zijn, eveneens 44 procent denkt dat dit over vijf jaar het geval zal zijn en meer dan de helft - 51 procent -van de Nederlanders denkt dat het sociale gehalte over tien jaar slechter is dan nu, waarvan 14 procent denkt 'veel slechter'. "Dit zijn uitermate verontrustende cijfers waar een samenleving niet aan voorbij kan gaan. Mensen ontberen echt hoop en perspectief, het geloof in verbetering op dit terrein is bij mensen nagenoeg afwezig", aldus de onderzoekers.

De onderzoekers keken ook naar de emoties achter de slechte cijfers. Nederlanders zijn ten aanzien van het sociale gehalte vooral bezorgd (50 procent), ongerust (35 procent), geërgerd (20 procent). Slechts 14 procent is daarnaast hoopvol, 10 procent is (ook) verwachtingsvol.

Sociaal gehalte maakbaar

Hoewel Nederlanders weinig hoopvol zijn ten aanzien van het sociale gehalte van ons land, geloven ze wél in de maakbaarheid ervan: 82 procent denkt dat het mogelijk is ons land socialer te maken. Niemand acht daartoe het bedrijfsleven eerstverantwoordelijk (al vindt wel 38 procent politiek, bedrijfsleven en mensen gedrieën eerstverantwoordelijk), wél vindt 68 procent dat bedrijven nu te weinig ondernemen. 49 procent vindt de mensen zelf hoofdverantwoordelijk, 82 procent vindt dat zij daarin nu tekort schieten. 12 procent vindt de politiek eerstverantwoordelijk, 77 procent vindt dat er nu door de politiek te weinig gedaan wordt.

Hoe kan Nederland socialer worden gemaakt? Meest effectief is volgens Nederlanders 'het bestrijden van vandalisme en onbeschoftheid' (92 procent ziet dit als een goede maatregel). Andere factoren die in sterke mate bijdragen aan het sociale gehalte van ons land: vrijheid van meningsuiting (88 procent), goede scholen (91 procent), het bestraffen van asociaal gedrag (88 procent), het gezamenlijk naleven van normen en waarden (87 procent) en de AOW (79 procent).

Het onderzoek werd uitgevoerd door Anker Solutions (onderdeel van de BKB Group), gespecialiseerd in strategisch onderzoek naar politiek-maatschappelijke vraagstukken, in opdracht van Achmea. Achmea liet het onderzoek verrichten in het kader van de campagne Waarzijnwemeebezig.nl, waarmee Achmea wil laten zien dat het zich druk maakt om maatschappelijk relevante thema's. Solidariteit bijvoorbeeld. Of de balans tussen werk en privé. Maar ook thema's als geld voor later, veiligheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen komen in de campagne voorbij. Achmea maakt deze vraagstukken zichtbaar en ontwikkelt oplossingen, met als doel Nederland prettiger te maken. Als grote financiële dienstverlener weet Achmea wat er speelt in Nederland en is tevens in staat om dit bespreekbaar te maken.





http://www.waarzijnwemeebezig.nl