Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

woensdag 11 november 2009

Energieconsumptie catastrofaal voor klimaat

Het huidige patroon van energieconsumptie in de wereld zal deze eeuw 'catastrofale gevolgen' hebben voor het klimaat. Zo schrijft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in haar jongste rapport (iea.org). Bij ongewijzigd beleid, zo lees ik verder, neemt de behoefte aan fossiele brandstoffen in de wereld, met name China en India, nog sterker toe.

Morgen spreek ik de IEA-topman, Nobuo Tanaka. We zijn geen vreemden voor elkaar; we hebben samen gedronken en een goed gesprek gevoerd in Zweden, enige tijd geleden. Morgen krijg ik een persoonlijk toelichting van hem op het rapport.

Vanochtend met de Israëlische milieuminister Gilad Erdan (Likud) gesproken. Voor een land als Israël zijn er weinig smaken wat duurzame energiebronnen betreft. Eigenlijk is zonne-energie de enige optie die voldoende energie opwekt. Maar dat vereist flink veel geld en ruimte. Erdan wil graag, maar is slechts één man in een kabinet dat andere prioriteiten heeft. Het is ook niet niks wat we vragen, dat realiseer ik me.

Vanmiddag spreek ik de 27 EU-ambassadeurs toe in Den Haag. Het zal gaan over Kopenhagen en ik benadruk in mijn rede nogmaals de noodzaak van onmiddellijke, gezamenlijke actie. Tegelijk hoeft Europa zich niet te schamen. De Europese Unie heeft zich onvermoeibaar ingezet voor internationale klimaatakkoorden, steevast het voortouw genomen en leiderschap getoond. Dat mag ook wel eens gezegd worden.