Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 11 november 2009

Alkmaar wil Kennisstad worden

Kennis en innovatie zullen steeds belangrijker worden voor de ontwikkeling van de steden. Hogeschool Inholland, Medisch Centrum Alkmaar, Woningcorporatie Woonwaard, Kamer van Koophandel Noordwest-Holland en de gemeente Alkmaar willen samenwerken om de kansen die Alkmaar Kennisstad biedt verder te benutten en uit te bouwen. Hiermee werken onderwijs, ondernemers en overheid aan het aantrekkelijk maken van de stad voor studenten en kenniswerkers. Deze samenwerking past ook binnen de doelen van het economische en toeristisch actieprogramma 2010-2015 (vorige week door college van Burgemeester en Wethouders vastgesteld) en de ambities die gesteld zijn in toekomstvisie Alkmaar 2030.

Elkaar opzoeken en samenwerken, dat is de kracht
Onderzoek van TU Delft/INBO laat zien dat 4 thema's kansrijk zijn voor Alkmaar Kennisstad: energie, water en duurzaamheid, zorgmedisch onderzoek en samenwerking, gebiedsontwikkeling Overstad en Alkmaar sportstad. Daarnaast is van belang dat Alkmaar zich verder ontwikkelt tot een aantrekkelijke woon- en sociaal culturele- stad om kenniswerkers en innovatieve bedrijven aan te trekken. Kenniswerkers zijn mensen die zich bezighouden met kennisintensieve aspecten van de economie.

Een aantal voorbeelden die passen bij deze kenniswerkers en samenwerkingverbanden zijn:
. Samenwerking sport en medische hoek: innovatieve concepten ontwikkelen om (sport)prestaties te verbeteren.
. Samenwerking ondernemers en onderwijs: onderzoek in bedrijfsleven om materialen te ontwikkelen die duurzaam en energiezuinig zijn.
. Samenwerking bedrijfsleven en INHolland: een aantrekkelijk hogeschool qua locatie en vakaanbod, trekt in Alkmaar meer studenten aan. Hierdoor komen meer hoogopgeleide studenten die in het bedrijfsleven kunnen gaan werken.

"De gemeente wil graag dit soort initiatieven stimuleren en daar waar mogelijk de gelegenheden faciliteren om van Alkmaar een krachtige Kennisstad te maken. Een groeiende economie kan niet zonder de juiste kennis", aldus Rian van Dam, wethouder Economische Zaken

De boodschap van het rapport (TU Delft/INBO) is ook dat een stevige samenwerking tussen gemeente, onderwijs en ondernemers essentieel is voor succes. De genoemde partijen zullen binnenkort een convenant ondertekenen om de plannen kracht bij te zetten.