Nederlands Beste Kaasspeciaalzaak en Foodspecialiteitenwinkel 2010 bekend
10 november 2009
---
Kaashandel De Brink in Deventer wint zijn vierde Gouden Kaasmes.
Nieuwkomer La Fermata in Woerden wint de titel Nederlands Beste
Foodspecialiteitenwinkel 2010.
De prestigieuze titel Nederlands Beste Kaasspeciaalzaak 2010 en het
bijbehorende Gouden Kaasmes en de gelijkwaardige titel voor de zeer
gevarieerde winkelbranche van foodspecialiteiten: Nederlands Beste
Foodspecialiteitenwinkel 2010, zijn gewonnen door Kaashandel De Brink
in Deventer en La Fermata in Woerden. De titels zijn felbegeerd en
lucratief voor de ondernemers. Het volledig Italiaans georiënteerde La
Fermata deed voor het eerst mee aan de wedstrijd en bestaat pas sinds
10 november 2006.
Dat is de uitkomst van de enerverende finale van de Nationale
Winkelcompetities die, in een uitzinnige zaal met honderden collega's,
zojuist is bekendgemaakt tijdens het Grote Kaas- & Delicatessen
Branchefeest in Theater De Flint in Amersfoort.
Deelprijzen
In de productcategorieën Boerenkaas, Buitenlandse kaas, Vleeswaren en
Noten-Gedroogd fruit zijn deelprijzen behaald.
* De titel Nederlands Beste Boerenkaasspecialist is naar 't
Zuivelhoekje in Wageningen gegaan, dat een vierde plaats scoorde
in de wedstrijd om het Gouden Kaasmes.
* De titel Nederlands Beste Buitenlandse-kaasspecialist is voor
Gert-Jan de Kaasboer in Dordrecht die tweede werd in de strijd om
het Gouden Kaasmes nadat hij die vorig jaar won, terwijl
Kaashandel De Brink hier de tweede plaats bezet.
* De titels Nederlands Beste Vleeswarenspecialist en Nederlands
Beste Notenspecialist waren beide een prooi voor de Verswinkel
Marlou Segers in het Zeeuws-Vlaamse Hulst, dat een vierde plaats
scoorde in de strijd om de Beste Foodspecialiteitenwinkel Trofee
2010.
Finale
De finales vonden plaats in de maand oktober. Twee maal twee
finalevakjuryteams beoordeelden de finalisten op hun visie op het vak
en de branche, de eigen aanpak daarin, het ondernemings- en
winkelmanagement, het personeel en personeelsbeleid en de performance
van de winkel.
Daarnaast beoordeelden consumentenjury's - voor elke sector een en
bestaande uit mannen, vrouwen en echtparen die zich niet bekend maken
in de winkel - het aanbod, de winkel en de behandeling die hun als
klant ten deel valt. Al jaren blijken de consumenten soms anders te
denken dan de vakjury en beïnvloeden zij de uitslag soms fors, en dat
is ook dit jaar weer gebeurd.
Spanning
De wedstrijd brengt voor de ondernemers en hun medewerkers veel
spanning mee. De puntjes worden extra op de i gezet. Dat is pittig.
Maar er is ook de genoegdoening van het resultaat. Finalist zijn in
deze wedstrijd is zonder meer een topprestatie. Die wordt doorgaans
met veel applaus en extra omzet gewaardeerd door de klanten. De
finaleplaats trekt bovendien nieuwe klanten aan.
Kwaliteitscertificering
Foodspecialiteitenwinkels en kaasspeciaalzaken die kwaliteit hoog in
het vaandel hebben, laten zich jaarlijks (streng) controleren op meer
dan 120 punten. In de Kwaliteitscertificering spelen hygiëne en
versheid een doorslaggevende rol. Als aan een van de eisen daarvan
niet wordt voldaan, is certificering onmogelijk.
Daarnaast worden de winkel, de ondernemer of bedrijfsleider en de
medewerkers beoordeeld op zaken als kwaliteit en niveau van het
assortiment, winkeluitstraling en vakkennis en adviesvaardigheid. Het
gaat bij de Kwaliteitscertificering om hoogwaardig vakmanschap, iets
dat juist in deze tijd van doorslaggevend belang is voor de
continuïteit van de onderneming.
Organisatie
De Kwaliteitscertificering en de Nationale Winkelcompetities zijn
initiatieven van het Vakcentrum, Kaas & Delicatessen te Woerden. De
uitvoering berust bij de Stichting Kaas- en Delicatessenwinkels
Nederland, Blekerijlaan 1, 3447 GR Woerden.
Meer informatie over de Kwaliteitscertificering en de Nationale
Winkelcompetities vindt u op www.kdwn.nl.
Vakcentrum Levensmiddelen