Vakcentrum Levensmiddelen

Nederlands Beste Kaasspeciaalzaak en Foodspecialiteitenwinkel 2010 bekend

10 november 2009
---

Kaashandel De Brink in Deventer wint zijn vierde Gouden Kaasmes. Nieuwkomer La Fermata in Woerden wint de titel Nederlands Beste Foodspecialiteitenwinkel 2010.
De prestigieuze titel Nederlands Beste Kaasspeciaalzaak 2010 en het bijbehorende Gouden Kaasmes en de gelijkwaardige titel voor de zeer gevarieerde winkelbranche van foodspecialiteiten: Nederlands Beste Foodspecialiteitenwinkel 2010, zijn gewonnen door Kaashandel De Brink in Deventer en La Fermata in Woerden. De titels zijn felbegeerd en lucratief voor de ondernemers. Het volledig Italiaans georiënteerde La Fermata deed voor het eerst mee aan de wedstrijd en bestaat pas sinds 10 november 2006.

Dat is de uitkomst van de enerverende finale van de Nationale Winkelcompetities die, in een uitzinnige zaal met honderden collega's, zojuist is bekendgemaakt tijdens het Grote Kaas- & Delicatessen Branchefeest in Theater De Flint in Amersfoort.

Deelprijzen

In de productcategorieën Boerenkaas, Buitenlandse kaas, Vleeswaren en Noten-Gedroogd fruit zijn deelprijzen behaald.

* De titel Nederlands Beste Boerenkaasspecialist is naar 't Zuivelhoekje in Wageningen gegaan, dat een vierde plaats scoorde in de wedstrijd om het Gouden Kaasmes.

* De titel Nederlands Beste Buitenlandse-kaasspecialist is voor Gert-Jan de Kaasboer in Dordrecht die tweede werd in de strijd om het Gouden Kaasmes nadat hij die vorig jaar won, terwijl Kaashandel De Brink hier de tweede plaats bezet.
* De titels Nederlands Beste Vleeswarenspecialist en Nederlands Beste Notenspecialist waren beide een prooi voor de Verswinkel Marlou Segers in het Zeeuws-Vlaamse Hulst, dat een vierde plaats scoorde in de strijd om de Beste Foodspecialiteitenwinkel Trofee 2010.

Finale

De finales vonden plaats in de maand oktober. Twee maal twee finalevakjuryteams beoordeelden de finalisten op hun visie op het vak en de branche, de eigen aanpak daarin, het ondernemings- en winkelmanagement, het personeel en personeelsbeleid en de performance van de winkel.
Daarnaast beoordeelden consumentenjury's - voor elke sector een en bestaande uit mannen, vrouwen en echtparen die zich niet bekend maken in de winkel - het aanbod, de winkel en de behandeling die hun als klant ten deel valt. Al jaren blijken de consumenten soms anders te denken dan de vakjury en beïnvloeden zij de uitslag soms fors, en dat is ook dit jaar weer gebeurd.

Spanning

De wedstrijd brengt voor de ondernemers en hun medewerkers veel spanning mee. De puntjes worden extra op de i gezet. Dat is pittig. Maar er is ook de genoegdoening van het resultaat. Finalist zijn in deze wedstrijd is zonder meer een topprestatie. Die wordt doorgaans met veel applaus en extra omzet gewaardeerd door de klanten. De finaleplaats trekt bovendien nieuwe klanten aan.

Kwaliteitscertificering

Foodspecialiteitenwinkels en kaasspeciaalzaken die kwaliteit hoog in het vaandel hebben, laten zich jaarlijks (streng) controleren op meer dan 120 punten. In de Kwaliteitscertificering spelen hygiëne en versheid een doorslaggevende rol. Als aan een van de eisen daarvan niet wordt voldaan, is certificering onmogelijk. Daarnaast worden de winkel, de ondernemer of bedrijfsleider en de medewerkers beoordeeld op zaken als kwaliteit en niveau van het assortiment, winkeluitstraling en vakkennis en adviesvaardigheid. Het gaat bij de Kwaliteitscertificering om hoogwaardig vakmanschap, iets dat juist in deze tijd van doorslaggevend belang is voor de continuïteit van de onderneming.

Organisatie

De Kwaliteitscertificering en de Nationale Winkelcompetities zijn initiatieven van het Vakcentrum, Kaas & Delicatessen te Woerden. De uitvoering berust bij de Stichting Kaas- en Delicatessenwinkels Nederland, Blekerijlaan 1, 3447 GR Woerden.

Meer informatie over de Kwaliteitscertificering en de Nationale Winkelcompetities vindt u op www.kdwn.nl.