Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 11 november 2009

Ondernemersfonds: voor en door ondernemers

Gezamenlijk investeringen doen in de Binnenstad en op de bedrijventerreinen Beverkoog en Overdie. Dit is wat Ondernemend Alkmaar met steun van vele ondernemers graag wil om zo het ondernemingsklimaat in die gebieden te versterken. Het gaat om investeringen door ondernemers die bovenop de gemeentelijke investeringen komen. Rian van Dam, wethouder Economische Zaken is enthousiast over dit initiatief.

"Het gezamenlijk investeren in het aantrekkelijk maken van de Binnenstad en bedrijventerreinen, genereert o.a. meer dagjesmensen en werkgelegenheid. Op deze wijze versterken we Alkmaar als een bruisende en aantrekkelijke stad in de regio, voor toeristen, maar ook voor de mensen die hier wonen en werken", aldus Rian van Dam wethouder Economische zaken.

Ondernemersfonds
Aanleiding voor het instellen van een Ondernemersfonds is dat nu onvoldoende bedrijven meebetalen aan gezamenlijke initiatieven. Te denken valt aan activiteiten op het gebied van camerabeveiliging, evenementen, promotie, inrichting van straten en pleinen en bijvoorbeeld bereikbaarheid. Daardoor komen sommige initiatieven niet of slechts moeizaam van de grond en wordt de inzet van veel ondernemersorganisaties voor de verbetering van het ondernemersklimaat beperkt. De bedrijven willen best investeren in gezamenlijke activiteiten, maar ook een garantie dat iedereen meebetaalt.

Reclamebelasting
Ondernemend Alkmaar heeft daarom de gemeente gevraagd om een reclamebelasting in te voeren. Het is de bedoeling dat de gemeente de opbrengsten hiervan stort in een ondernemersfonds, van waaruit ondernemers projecten en activiteiten die bijdragen aan een beter ondernemersklimaat kunnen financieren. Door de reclamebelasting betaalt iedereen verplicht mee.

Gemeenteraad mag beslissing nemen
Het college van Burgemeester en Wethouders vindt dit een goed initiatief en wil dit voorstel daarom graag voorleggen aan de Gemeenteraad. Ondernemend Alkmaar heeft werkelijk van alles gedaan om ondernemers te informeren en te enthousiasmeren. Het is aan de Raad om te oordelen of voor dit initiatief voldoende draagvlak is onder ondernemers en om een besluit te nemen over het invoeren van de reclamebelasting.

"Ondernemend Alkmaar is blij met dit besluit en ziet de behandeling in de Raad met vertrouwen tegemoet", aldus Gijs Schot, voorzitter van Ondernemend Alkmaar.