Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 11 november 2009

Nieuwe bushalte en busroute voor het Hoefplan

Het Alkmaarse college legt de Raad een nieuw voorstel voor optimaal vervoer in het Hoefplan voor. In dit voorstel is er onder andere gekozen voor een nieuwe bushalte en -route over de Hobbemalaan en Van de Veldelaan. Zo wordt er tegemoet gekomen aan de plannen van bewoners, buurtvereniging en basisschool de Driemaster.

Het openbaar vervoer in het Hoefplan is de laatste jaren van vijf bussen per uur terug gegaan naar twee bussen per uur. Op dit moment rijdt de lijnbus over de Hobbemalaan. Bij het in- en uitgaan van de school leidt dit tot onveilige verkeerssituaties. Het actiecomité Hobbelveilig en de Driemaster willen dus dat de lijnbussen alleen over de Van Ostadelaan gaan rijden. Bewonersvertegenwoordigers van de Van de Veldelaan, Van Ostadelaan en De Vleugels willen juist vanwege de bereikbaarheid dat de bus wel over de Hobbemalaan blijft rijden.

Nico Alsemgeest: "Natuurlijk kunnen we niet alle partijen volledig tegemoet komen, maar ons voorstel met een nieuwe route over de Hobbemalaan en Van de Veldelaan is een goed alternatief."

Nieuwe bushalte
Op het noordelijk gedeelte van de van der Veldelaan komt buiten de school zone een nieuwe, veilige bushalte. De huidige (tijdelijke) halte is niet optimaal en verplaatst het verkeersveiligheidsprobleem naar een andere school (Bosboom-Toussaintschool). Nieuwe busroute
Het college stelt voor om de grotere bussen over de Van Ostadelaan/Aert de Gelderlaan te laten rijden en kleinere bussen op de Hobbemalaan/Van de Veldelaan. De voordelen van dit voorstel zijn:
1. Lijn 5 krijgt minder rijtijd

2. De Hobbemalaan, Vleugels en Van de Veldelaan worden ontsloten met OV
3. Door kleinere bussen behoort het uitwijkgedrag op de Hobbemalaan tot het verleden
4. Voldoet aan eisen van Connexxion

De nieuwe busroute doet de volgende haltes aan:
Binnenstad (Molenbuurt of Bergerhoutrotonde), NS, Bergerweg, Hobbemalaan, Van de Veldelaan, C. Pronklaan, Aert de Gelderlaan, Vleugels, Terborghlaan, Hobbemalaan

De rijtijden worden afgestemd op de schooltijden van de IPABO en de Driemaster. Dit betekent van maandag tot en met zaterdag, tussen 08.00 - 12.00 en 14.00 - 18.00 uur twee maal per uur een kleine bus door de Hobbemalaan rijdt. Als de Raad in januari 2010 instemt met het voorstel kan de bus vanaf medio februari 2010 deze nieuwe route rijden.