Gemeente Alkmaar


Dit is een gezamenlijk persbericht
van de gemeenten: Alkmaar, Bergen, Heiloo en Schermer

Alkmaar, 11 november 2009

Vier colleges kwalificeren het voorontwerp rijksinpassingsplan gasopslag Bergermeer als onvoldoende

Het ministerie Economische Zaken heeft zijn bestemmingsplan (het zogenaamde voorontwerp Rijksinpassingsplan) 'gasopslag Bergermeer' aan de colleges en raden van de vier gemeenten Alkmaar, Bergen, Heiloo en Schermer aangeboden. Dit in het kader van het Bestuurlijk Ruimtelijk Overleg (Bro)-overleg en het horen van de raden. Zij hebben tot 7 december 2009 de tijd hierover een standpunt in te nemen. Alle vier de colleges zijn het op hoofdlijnen met elkaar eens en kwalificeren het voorontwerp Rijksinpassingsplan als onvoldoende. Dit standpunt (hierbij trekken de colleges op met provincie) wordt aan het ministerie van EZ kenbaar gemaakt.

Wat is er aan de hand?
Als het aan het ministerie van Economische Zaken (EZ) en TAQA ligt, komt er ten behoeve van de energiezekerheid in Nederland, een gasopslag in de Bergermeer. Dit is een voor het land belangrijke ontwikkeling. Dat betekent een puttenlocatie in de Loterijlanden (Bergen) en installaties op de Boekelermeer (Alkmaar). Deze locaties worden verbonden met een pijpleiding onder de grond van de gemeenten Bergen, Heiloo, Alkmaar en Schermer. Het rijk heeft de procedurele- en beslisbevoegdheid. De eerste procedure is het aanpassen van het bestemmingsplan van deze gebieden. Het zogenaamde voorontwerp rijksinpassingsplan is in de week van 19 oktober 2009 aan de raden en de colleges van Alkmaar, Bergen, Heiloo en Schermer aangeboden. Het is een wettelijke verplichting van het ministerie om met betrokken partijen te overleggen en hen in de procedure te betrekken. Het ministerie heeft uiteindelijk beslisbevoegdheid. De vier raden en colleges hebben tot 7 december 2009 de tijd hier een inhoudelijk basisreactie op te geven die zal moeten worden meegewogen bij de uiteindelijke besluitvorming.

Standpunt vier colleges
De vier colleges kwalificeren het voorontwerp rijksinpassingsplan als onvoldoende om onder meer de volgende redenen.
. Onzekerheden blijven bestaan over de beperkingen in exploitatiemogelijkheden op de Boekelermeer Zuid die de BEVI-regelgeving met zich brengt.
. Boekelermeer heeft door Rijksinspassingsplan geen regionale spilfunctie meer als bedrijventerrein. Wat betreft de Boekelermeer gaat het niet alleen om de exploitatie van het bedrijventerrein zelf, maar ook om de aantasting van de functie van de Boekelermeer als regionaal bedrijventerrein, zonder dat er in het Rijksinspassingsplan over compensatie gesproken wordt.
. Het Meest Milieuvriendelijk Alternatief (MMA) wordt in dit plan niet gevolgd. Dit uit zich o.a. in de keuze van de puttenlocatie. Deze is in het rijksinpassingsplan op de locatie van het voorkeursalternatief Loterijlanden gevallen en niet op het Meest Milieuvriendelijke Alternatief, het MOB-terrein in Bergen. De hierbij gebruikte argumentatie om te kiezen voor de Loterijlanden is niet controleerbaar en volgens het inzicht van de colleges onjuist.
. Hetzelfde geldt voor het voorstel op welke wijze de leidingen worden aangelegd. Ook hier wordt in het rijksinpassingsplan niet voor het MMA gekozen.
. Onzekerheden blijven bestaan over de kans op, de grootte en de frequentie van bevingen bij de ingebruikname van het veld voor opslag en terugwinning van gas.
. De eerder ingebrachte argumentatie en standpunten in het kader van de MER-procedure, de externe veiligheidsdiscussie en het voorbehoud dat de rekening van gasopslag niet in de regio gelegd mag worden, is niet meegenomen.

De vier colleges achten het vanuit hun bestuurlijke verantwoordelijkheid voor de belangen van regio, gemeenten en inwoners noodzakelijk om met de beschikbare middelen in te zetten op aanpassing van de plannen. Dit zal ook terug te vinden zijn op verschillende onderdelen in hun gezamenlijke reactie op het voorontwerp rijksinspassingsplan. Op donderdag 5 november 2009 zijn de wethouders Adri Plomp (Bergen) en Rian van Dam (Alkmaar) bij het ministerie van EZ geweest om dit gezamenlijke standpunt uit dragen. Ook wordt er samen opgetrokken met Provincie richting het Rijk. De vier colleges gaan hun raad adviseren dit gezamenlijke standpunt over te nemen.

Hoe nu verder?

. 10 november 2009 presentatie EZ aan de Raadscommissie Bergen (is geweest)
. 17 november 2009 algemene raadscommissie Bergen
. 18 november 2009 opiniërende commissievergadering Schermer
. 18 november 20009 commissievergadering Openbare Ruimte Heiloo.
. 18 november 2009 toelichting raad gemeente Alkmaar
. 24 november 2009 raadsvergadering gemeente Bergen
. 26 november 2009 behandeling in commissievergadering SOB Alkmaar
. Eind november verzamelen reacties vanuit raden ten behoeve van input schriftelijke reactie colleges
. 1 december definitieve reactie colleges in het kader van Bro overleg in de colleges
. schriftelijke reactie vanuit colleges ter kennisname aan te bieden aan de raden
. 7 december 2009 uiterlijke reactie schriftelijk Bro overleg colleges