Gemeente Zevenaar



1/10
GEMEENTE ZEVENAAR WEEK 46 ( 9 tot 16 november 2009) BEKENDMAKINGEN
WET OP DE RUIMTELIJKE ORDENING

Streekplanherziening voor de herbegrenzing van de ecologische hoofdstructuur (EHS) Provinciale Staten hebben op 1 juli 2009 de nieuwe grenzen van de ecologische hoofdstructuur in het Streekplan definitief vastgesteld. Het voorstel van Gedeputeerde Staten is daarbij op een paar punten aangepast.

Achtergrond
In Gelderland maar ook in heel Nederland zijn wij zuinig op onze natuur. Om de rijkdom aan planten en dieren in de natuur te behouden hebben wij in Nederland een structuur aangewezen van natuuren bosgebieden met daartussen verbindingen. In deze EHS kunnen dieren en planten 'grenzeloos' leven en bewegen. Al vanaf 1988 werken rijk, provincie en natuurbeschermingsorganisaties hieraan; in 2018 moet deze gerealiseerd zijn. De EHS voor Gelderland is vastgelegd in het streekplan van de provincie Gelderland van 2005. Natuurlijk is het belangrijk dat de EHS tussentijds niet steeds verandert; anderzijds was een actualisering nu nodig.

Herbegrenzing
Doel van deze herbegrenzing is de EHS 'robuuster' te maken. Met robuust wordt bedoeld een netwerk van natuurgebieden waar waardevolle en kwetsbare natuur optimale kansen krijgt om voort te bestaan.
Op het ontwerp dat van 31 maart t/m 13 mei 2008 ter inzage lag, zijn ruim vierhonderd zienswijzen ingediend. Deze zienswijzen zijn voor Gedeputeerde Staten aanleiding geweest om een aantal veranderingen door te voeren ten opzichte van hun eerdere voorstel.

Aanpassingen
Gedeputeerde Staten hadden in hun voorstel ecologische hoofdstructuur op de volgende punten aangepast:
De robuuste natuurverbindingen en de poorten van de Veluwe zijn opgenomen in de EHS. De grenzen daarvan waren al bekend, maar nog niet op de streekplankaart verwerkt. Nu wachten alleen de robuuste verbindingen in de Achterhoek nog op uitwerking. De landnatuur van de EHS is verkleind door de grenzen strakker rond de belangrijkste natuurgebieden te leggen. Hierdoor vallen gebieden die een combinatie zijn van natuur- en andere functies buiten de EHS, omdat zij voor de samenhangende structuur niet noodzakelijk zijn. De bescherming van natuur en landschap in die gebieden wordt overgedragen aan de lokale overheden. Gedeputeerde Staten hebben een besluit genomen over ecologische verbindingszones waarvoor de rijksfinanciering stopgezet. GS zullen voor een aantal verbindingen zelf financiering gaan organiseren. Andere verbindingen komen te vervallen.
In enkele gemeenten is de EHS verkleind om dorpsuitbreiding mogelijk te maken. Hiermee worden knelpunten voor lopende en voorgenomen bouwprojecten opgelost. Provinciale Staten hebben het voorstel van GS vastgesteld, maar daar nog wel paar wijzigingen in doorgevoerd:
Zo zijn de voorgenomen uitbreidingen van de EHS met bufferzones rond de Natura 2000 gebieden Overasseltse en Hatertse Vennen, Empese en Tondense Heide, Zwarte Broek, Wildenborch en Nieuwe Zuiderlingedijk zijn niet meegenomen in de EHS. Na besluitvorming door de waterschappen over het gewenste waterbeheer (GGOR) zal besloten worden over de begrenzing van de EHS rond de zone's waarin ernstige vernatting zal optreden. Tot die tijd wordt hier de begrenzing van de EHS uit het Streekplan 2005 gehandhaafd.
Verder is het landgoed de Buzerd uit de EHS begrenzing gehaald.
2/10
Nee, tenzij
In het streekplan Gelderland 2005 is het basisprincipe 'nee, tenzij' opgenomen ter bescherming van de wezenlijke kenmerken en waarden(kernkwaliteiten) van de ecologische hoofdstructuur. Dit 'nee, tenzij'-principe laat in de verschillende onderdelen van de EHS ontwikkelingen mogelijk, met name in de EHS-verweving en -verbinding. Deze ontwikkelingen moeten echter wel bijdragen aan de realisering van de EHS.
Alle indieners van zienswijzen krijgen schriftelijk bericht over het besluit van Provinciale Staten. Voorlopig zal de tekst van het besluit alleen op internet lezen zijn. Dit najaar krijgen alle indieners van zienswijzen ook de gedrukte versie toegezonden.
Inzage
De vastgestelde streekplanherziening ligt voor iedereen ter inzage in het informatiecentrum van het provinciehuis, Markt 11 te Arnhem. Het informatiecentrum is geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.30 - 16.30 uur. De ontwerpstreekplanherziening ligt ook bij alle Gelderse gemeenten ter inzage. De ontwerpstreekplanherziening ligt met ingang van 12 november 2009 bij de Balie Ruimte. De stukken kunnen daar tijdens openingstijden door iedereen worden ingezien. De definitieve tekst en de streekplankaart kunnen worden gedownload via www.gelderland.nl/ehs. De vaststelling door Provinciale Staten bevat geen concrete beleidsbeslissingen en daarom is er geen beroep mogelijk bij de Raad van State.
WET RUIMTELIJKE ORDENING
Aanvragen ontheffing bestemmingsplan
Het college van burgemeester en wethouders is van plan de volgende ontheffingen te verlenen:
- 02-10-2009: om met toepassing van artikel 3.23 van de Wet ruimtelijke ordening ontheffing te verlenen van het bestemmingsplan "Zuidspoor" voor het veranderen van de bestemming van een bedrijfsgebouw ten behoeve van kinderdagopvang op het perceel Zuiderlaan 23 6905 AC te Zevenaar.
- 21-08-2009: om met toepassing van artikel 3.23 van de Wet ruimtelijke ordening ontheffing te verlenen van het bestemmingsplan "Giesbeek" voor het bouwen van een carport op het perceel Pastoor Slingerstraat 33 6987 AN te Giesbeek.
Inzage
Het ontwerp van bovengenoemde besluiten, met de daarop betrekking hebbende stukken, ligt met ingang van 12 november 2009 gedurende zes weken bij de Balie Ruimte. De stukken kunnen daar tijdens openingstijden door iedereen worden ingezien.
Inspraakmogelijkheden
Tijdens de inzagenperiode kunnen belanghebbenden schriftelijk of mondeling hun zienswijze kenbaar maken aan het college van burgemeester en wethouders.
WET RUIMTELIJKE ORDENING
Ontwerpbestemmingsplan Kolkwijk midden (Angerlo)
Dit ontwerpbestemmingsplan heeft betrekking op een nieuwe woonwijk ten oosten van Angerlo tussen de Mr. Waayerstraat, Dorpsstraat, De Koppel en de watergang ten zuiden van het bedrijventerrein De Koppeling (inclusief voormalige Melkfabriek Dorpsstraat 99). Met dit plan wordt het mogelijk om in dit gebied maximaal 150 woningen te realiseren. Het plan zal gefaseerd ontwikkeld worden. Inzage
Het ontwerpbestemmingsplan ligt met ingang van donderdag 12 november 2009 gedurende zes weken bij de balie Ruimte. Het kan daar tijdens openingstijden door iedereen worden ingezien. Het ontwerpbestemmings3/ 10
plan is ook te raadplegen via de bekendmakingen op de website van de gemeente Zevenaar (www.zevenaar.nl/actueel/bekendmakingen/wro).
Zienswijzen
Tijdens de inzagentermijn kan iedereen schriftelijk of mondeling zijn zienswijze kenbaar maken bij de gemeenteraad van Zevenaar, Postbus 10, 6900 AA Zevenaar. Voor mondelinge reacties kan een afspraak worden gemaakt met de heer Sannes, tel (0316) 595 215. BESLUIT RUIMTELIJKE ORDENING
Kennisgeving voorbereiding projectbesluit
Burgemeester en wethouders delen ingevolge artikel 1.3.1 van het Besluit ruimtelijke ordening mee dat het gemeentebestuur van plan is een projectbesluit voor te bereiden ten behoeve van de realisatie van enkele bouwplannen in het woningbouwproject Middag-Oost te Babberich. Op dit moment worden er nog geen stukken ter inzage gelegd, kunnen geen zienswijzen worden ingediend en wordt er geen gelegenheid geboden tot het uitbrengen van adviezen. Het ontwerp van het projectbesluit zal binnenkort gedurende zes weken ter inzage worden gelegd met de mogelijkheid om zienswijzen naar voren te brengen. In de Zevenaar Post, de Staatscourant en op de gemeentelijke website zal worden aangegeven wanneer en hoe kan worden gereageerd. WET GELUIDHINDER
Voorgenomen vaststelling hogere grenswaarde
Het college van burgemeester en wethouders heeft in het kader van de Wet geluidhinder een ontwerpbesluit voor een hogere grenswaarde vastgesteld.

- 27-10-2009: voor het realiseren van woningen in het plangebied Kolkwijk te Angerlo. De vastgestelde waarde bedraagt 54 dB Lden.
Inzage
Het verzoek, het ontwerpbesluit en de daarbij behorende stukken ligt met ingang van 12 november 2009 gedurende zes weken bij de Balie Ruimte. De stukken kunnen daar tijdens openingstijden door iedereen worden ingezien.
Inspraakmogelijkheden
Tijdens de inzagenperiode kunnen belanghebbenden schriftelijk of mondeling hun zienswijze kenbaar maken aan het college van burgemeester en wethouders.
WONINGWET
Lichte bouwaanvragen
Bij het college van burgemeester en wethouders zijn de volgende aanvragen ingekomen:
- 29-10-2009: Babberichseweg 11, 6901 JV, Zevenaar; het oprichten van een schuur (BL20090446);
- 29-10-2009: Babberichseweg 13, 6901 JV, Zevenaar; het oprichten van een schuur (BL20090451); Reguliere bouwaanvragen
Bij het college van burgemeester en wethouders zijn de volgende aanvragen ingekomen:
- 27-10-2009: Bahrestraat 5, 6987 EJ, Giesbeek; het gedeeltelijk vergroten van een melkveestal (BR20090442);

- 03-11-2009: Babborgaplein 1, 6909 DW, Babberich; het oprichten van een Kulturhus (BR20090452);
4/10
WONINGWET
Ontwerp bouwvergunningen
Het college van burgemeester en wethouders is van plan de volgende vergunningen te verlenen:
- 02-10-2009: Zuiderlaan 23 6905 PC te Zevenaar, het veranderen van de bestemming bedrijfsgebouw ten behoeve van kinderdagopvang (BR 20090300)

- 21-08-2009: Pastoor Slingerstraat 33 6987 AN te Giesbeek, het bouwen van een carport (BL20090351) Inzage
Het ontwerp van bovengenoemde besluiten, met de daarop betrekking hebbende stukken, ligt met ingang van 12 november 2009 gedurende zes weken bij de Balie Ruimte. De stukken kunnen daar tijdens openingstijden door iedereen worden ingezien.
Inspraakmogelijkheden
Tijdens de inzagenperiode kunnen belanghebbenden schriftelijk of mondeling hun zienswijze kenbaar maken aan het college van burgemeester en wethouders.
BOMENVERORDENING ZEVENAAR 2007
Kapaanvraag
Bij het college van burgemeester en wethouders is de volgende aanvraag ingekomen:
- 29-10-2009: Kloosterpad ongenummerd, 6909 DX, Babberich, het kappen van enkele bomen (iep en es) (KA20095381).
Verplanten boom
Bij het college van burgemeester en wethouders is de volgende aanvraag ingekomen:
- 29-10-2009: Masiusplein / Nieuwe Doelenstraat, 6901, Zevenaar, het verplanten van 1 plataan (KA20095380).
STRAATNAAMGEVING PLAN ABC/SCHEL TE ANGERLO
Op 27 oktober 2009 heeft het college van burgemeester en wethouders de straatnaamgeving van plan ABC/Schel in Angerlo vastgesteld. De nieuw gekozen straatnaam is "Molenveld". Inzage
Het ontwerp van het bovengenoemd besluit, met de daarop betrekking hebbende stukken, ligt met ingang van 12 november 2009 gedurende zes weken bij de Balie Ruimte. De stukken kunnen daar tijdens openingstijden door iedereen worden ingezien. Voor vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met mw. Biezeman van de afdeling Beheer.
GROENSTROKENBELEID
Het college van burgemeester en wethouders heeft op 31 maart 2009 een nieuw groenstrokenbeleid vastgesteld. Met de nieuwe beleidsregel wil de gemeente Zevenaar het gebruik van groenstroken uniformeren. Het vastgestelde beleid houdt in dat er geen groenstroken meer worden uitgegeven en dat onrechtmatig gebruik van gemeentegrond niet langer wordt toegestaan. Alle groenstroken in de gemeente Zevenaar zijn geïnventariseerd. De mensen die gemeentegrond in gebruik hebben, terwijl daarvoor geen overeenkomst met de gemeente aan ten grondslag ligt, worden aangeschreven. Er wordt hen een voorstel gedaan om het gebruik van de grond te legaliseren. Inwoners van Angerlo, Lathum en Zevenaar hebben al een brief gekregen. Het is de bedoeling dat voor het einde van het jaar het groenstrokenbeleid in de hele gemeente is geregeld.
5/10
BESLUITEN
WONINGWET
Lichte bouwvergunningen
Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de volgende vergunningen te verlenen:
- 30-10-2009: Kostschoollaan 8, 6901 AZ, Zevenaar; het uitbreiden van de keuken (BL20090426);
- 30-10-2009: Julianalaan 20, 6901 EN, Zevenaar; het herstellen van de fundering (BL20090436);
- 04-11-2009: Westeinde 12, 6904 AD, Zevenaar; het oprichten van een carport (BL20090437); Bezwaar
Belanghebbenden die het niet eens zijn met dit besluit kunnen daartegen bezwaar maken. Dat kan door een gemotiveerd en ondertekend bezwaarschrift te sturen naar: Burgemeester en wethouders van Zevenaar
Postbus 10
6900 AA Zevenaar
In ieder geval moet worden vermeld tegen welk besluit het bezwaarschrift is gericht en waarom. Het bezwaarschrift moet zijn ingediend binnen zes weken nadat dit besluit is bekendgemaakt. Na deze termijn ingediende bezwaarschriften kunnen wij niet in behandeling nemen. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van een besluit niet. Als een bezwaarschrift is ingediend en de zaak spoedeisend is, kan bij de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank te Arnhem (Sector bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem) een voorlopige voorziening worden gevraagd.
BOUWVERORDENING ZEVENAAR 2007
Sloopvergunningen
Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de volgende vergunningen te verlenen:
- 30-10-2009: Julianalaan 55, 6901 EM, Zevenaar; het slopen van een schuur (SA20090400);
- 30-10-2009: Hazenpad 6, 6902 NA, Zevenaar; het slopen van een voormalige woonboerderij (SA20090408);
Bezwaar
Belanghebbenden die het niet eens zijn met dit besluit kunnen daartegen bezwaar maken. Dat kan door een gemotiveerd en ondertekend bezwaarschrift te sturen naar: Burgemeester en wethouders van Zevenaar
Postbus 10
6900 AA Zevenaar
In ieder geval moet worden vermeld tegen welk besluit het bezwaarschrift is gericht en waarom. Het bezwaarschrift moet zijn ingediend binnen zes weken nadat dit besluit is bekendgemaakt. Na deze termijn ingediende bezwaarschriften kunnen wij niet in behandeling nemen. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van een besluit niet. Als een bezwaarschrift is ingediend en de zaak spoedeisend is, kan bij de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank te Arnhem (Sector bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem) een voorlopige voorziening worden gevraagd.
DRANK- EN HORECAWET
Ontheffing
Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de volgende ontheffing te verlenen:
6/10

- 29-10-2009: R. Welling, het schenken van zwakalcoholische dranken op 7 november 2009 van 10.00 tot 17.00 uur, ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van winkelcentrum Zonnemaat, 6904 BD, Zevenaar (U09.2279).
Bezwaar
Belanghebbenden die het niet eens zijn met dit besluit kunnen daartegen bezwaar maken. Dat kan door een gemotiveerd en ondertekend bezwaarschrift te sturen naar: Burgemeester en wethouders van Zevenaar
Postbus 10
6900 AA Zevenaar
In ieder geval moet worden vermeld tegen welk besluit het bezwaarschrift is gericht en waarom. Het bezwaarschrift moet zijn ingediend binnen zes weken nadat dit besluit is bekendgemaakt. Na deze termijn ingediende bezwaarschriften kunnen wij niet in behandeling nemen. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van een besluit niet. Als een bezwaarschrift is ingediend en de zaak spoedeisend is, kan bij de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank te Arnhem (Sector bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem) een voorlopige voorziening worden gevraagd.
ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING ZEVENAAR 2009
Stoken
Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de volgende ontheffingen te verlenen van het verbod in de open lucht afvalstoffen te verbranden buiten inrichtingen of anderszins vuur aan te leggen, te stoken of te hebben, in dit geval het verbranden van snoeihout, op de volgende percelen:
- 28-10-2009: Beekseweg 4, 6909 DR, Babberich, beoogde stookdatum 18 november 2009;
- 28-10-2009: Oud Zevenaarseweg 82, 6905 AP, Zevenaar, beoogde stookdatum 2 november 2009;
- 28-10-2009: Pannerdenseweg 3, 6905 SE, Zevenaar, beoogde stookdatum 2 november 2009;
- 30-10-2009: Doesburgseweg 16c, 6902PN, Zevenaar, beoogde stookdatum 7 november 2009. Optocht
Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de volgende vergunning te verlenen:
- 28-10-2009: Basisschool De Tamboerijn, het houden van een Sint Maarten optocht op 11 november 2009, door de wijk Zonnemaat, 6904, Zevenaar (KA 20095221). Aankondigingborden en spandoeken
Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de volgende vergunningen te verlenen:
- 27-10-2009: Schutterij E.M.M. Ooy-Zevenaar, het plaatsen van 15 aankondigingborden in de periode van
7 tot en met 20 december 2009, ter aankondiging van de Retteketet kerstshow op 19 en 20 december 2009 (SP20095009)

- 27-10-2009: CV De Toetenburgers, het plaatsen van 6 aankondigingborden in de periode 2 tot en met 15 november 2009 ter aankondiging van de presentatie van de stadsprins, 6 borden in de periode van 9 tot en met 22 november 2009 ter aankondiging van de pronkzitting, 1 spandoek en 10 aankondigingborden in de periode van 1 tot en met 14 februari 2010 ter aankondiging van het carnavalsfeest en 2 spandoeken en 15 aankondigingborden in de periode van 19 juli tot en met 1 augustus 2010 ter aankondiging van het Breulyfeest. (SP20095207)
Uitrit
Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de volgende vergunning te verlenen:
- 29-10-2009: Exa 59, 6902 KH, Zevenaar, het hebben van een uitrit naar de openbare weg (UI20095016); Exploitatie
Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de volgende vergunning te verlenen:
- 29-10-2009: Voetbalvereniging "Angerlo Vooruit", het exploiteren van een sportkantine, Mariëndaalseweg 15A, 6986 AC, Angerlo (EX20095164);
7/10
Gebruik gemeente grond
Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de volgende vergunning te verlenen:
- 28-10-2009: B.V. Bouwonderneming Zevenaar, het plaatsen van een schaft- en toiletunit en hoogwerker, op de openbare weg nabij de Wilgenhoek 74 tot en met 144, 6903 BV, Zevenaar in de periode van 2 tot en met 30 november 2009 (I09.5143)
Bezwaar
Belanghebbenden die het niet eens zijn met dit besluit kunnen daartegen bezwaar maken. Dat kan door een gemotiveerd en ondertekend bezwaarschrift te sturen naar: Burgemeester en wethouders van Zevenaar
Postbus 10
6900 AA Zevenaar
In ieder geval moet worden vermeld tegen welk besluit het bezwaarschrift is gericht en waarom. Het bezwaarschrift moet zijn ingediend binnen zes weken nadat dit besluit is bekendgemaakt. Na deze termijn ingediende bezwaarschriften kunnen wij niet in behandeling nemen. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van een besluit niet. Als een bezwaarschrift is ingediend en de zaak spoedeisend is, kan bij de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank te Arnhem (Sector bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem) een voorlopige voorziening worden gevraagd.

MONUMENTENWET 1988/MONUMENTENVERORDENING ZEVENAAR 2004 Gemeentelijke Monumentenvergunning
Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de volgende vergunning te verlenen:
- 30-10-2009: Kostschoollaan 8, 6901 AZ, Zevenaar, het uitbreiden van de keuken (MG 20093842)

Bezwaar
Belanghebbenden die het niet eens zijn met dit besluit kunnen daartegen bezwaar maken. Dat kan door een gemotiveerd en ondertekend bezwaarschrift te sturen naar: Burgemeester en wethouders van Zevenaar
Postbus 10
6900 AA Zevenaar
In ieder geval moet worden vermeld tegen welk besluit het bezwaarschrift is gericht en waarom. Het bezwaarschrift moet zijn ingediend binnen zes weken nadat dit besluit is bekendgemaakt. Na deze termijn ingediende bezwaarschriften kunnen wij niet in behandeling nemen. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van een besluit niet. Als een bezwaarschrift is ingediend en de zaak spoedeisend is, kan bij de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank te Arnhem (Sector bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem) een voorlopige voorziening worden gevraagd.

PLASTICINZAMELING
Wijkindeling plastic inzameling
De gemeente krijgt al veel vragen wanneer de reinigingsdienst het plastic gaat inzamelen. Alle inwoners krijgen binnenkort een brief hierover. Hieronder staat een globaal overzicht. Op de website van de gemeente (www.zevenaar.nl) staat ook een kaartje met de wijkindeling.

· Wijk 1: Zonnemaat en Methen
Eerste inzameldag: dinsdag 1 december, daarna iedere 4 weken
8/10

· Wijk 2: Heerenmäten, Roodwilligen, Stegeslag, Lentemorgen 2 Eerste inzameldag: dinsdag 8 december, daarna iedere 4 weken
· Wijk 3: Het Grieth, Lentemorgen 1, Molenwijk, Bloemenkamp. Eerste inzameldag: dinsdag 15 december, daarna iedere 4 weken
· Wijk 4: Centrum, Schrijvershoek, De Horst, Hengelder. Eerste inzameldag: dinsdag 22 december, daarna iedere 4 weken
· Wijk 5: Babberich, Ooy, Oud-Zevenaar en buitengebied ten zuiden van spoorlijn Doetinchem-Arnhem
Eerste inzameldag: donderdag 17 december, daarna iedere 4 weken
· Wijk 6: Angerlo, Giesbeek, Lathum en buitengebied ten noorden van A12. Eerste inzameldag: donderdag 24 december, daarna iedere 4 weken OUD PAPIER
In de gemeente Zevenaar wordt maandelijks huis-aan-huis papier ingezameld. Hieronder leest u wanneer er in uw wijk wordt ingezameld. De inzameling is overdag, tenzij anders is vermeld. Papier graag gebundeld aanbieden op de aanbiedplaatsen. Wilt u s.v.p. plastic folies verwijderen? Papier van bedrijven wordt niet meegenomen.
Datum Plaats Inzamelaar
Woensdag 11 november Schaapsdrift, De Horst, Bloemenkamp, 't Grieth, flats Bergvrede + het Broek
schutterij Sint Andreas
Woensdagavond 11
november
Heerenmäten + gedeelte Methen harmonie Sint Franciscus Donderdagavond 12
november
Stegeslag/Roodwilligen carnavalsvereniging
Schuumkoppen
Zaterdag 14 november Oud Zevenaar harmonie Sint Martinus Zaterdag 14 november Ooy/Zuidspoor carnavalsvereniging Schuumkoppen
Dinsdagavond 17
november
Schrijvershoek basisschool De Fonkelsteen
Woensdagavond 18
november
Babberich drumfanfare Sint Jan
VERGADERINGEN
Raadscommissies
Agenda voor de openbare vergadering van de raadscommissie RUIMTE op WOENSDAG 11 NOVEMBER 2009 in het gemeentehuis (raadzaal) Aanvang: 19.30 uur
1. Opening

2. Mededelingen portefeuillehouders

3. Rondvraag

4. Inspraak
Onderwerpen commissieagenda

5. Herziening grondexploitatie Zevenaar Oost juli 2009
6. Stand van zaken Regionale Uitvoeringsdiensten VROM-taken
7. Stand van zaken Dorpsstraat/Zorgcomplex Angerlo
9/10
Agenda voor de openbare vergadering van de raadscommissie MIDDELEN op DONDERDAG 12 NOVEMBER 2009 in het gemeentehuis (raadzaal) Aanvang: 19.30 uur
1. Opening

2. Mededelingen portefeuillehouders

3. Rondvraag

4. Inspraak
Onderwerpen commissieagenda

5. Voorlichting over structuurwijziging Recreatiegemeenschap Veluwe (RGV)
6. Presentatie implicaties Wet op de Veiligheidsregio
7. Vaststellen Marktverordening Zevenaar 2009

8. Reclamebelasting in het centrum van Zevenaar
9. Huisvesting

10. Organisatieontwikkeling

EVENEMENTEN
Kijk voor het totale overzicht van evenementen op www.zevenaar.nl 12 november Sport- en beweegmiddag chronisch zieken (sporthal Lentemorgen) 12 november Lezing: Reis naar het einde van de wereld, Patagonië en Paaseiland (Volksuniversiteit)
14 november Najaarsconcert Muziekvereniging Nieuw Leven (De Meent Angerlo) 14 november Dansavond met live muziek (Oude Doesburgseweg 24) 16 november Workshop loopbaaninspiratie (Bibliotheek Zevenaar) 16 november Lezing: Het getijdenboek van Katharina van Kleef (Volksuniversiteit) 19 november Lezing CHZ: Historische filmbeelden WO II (Grietakkers 3) 20 november Lezing van Wim van Heugten over De Liemers (Lathumse Kerk) 21 november Veteranencafé (De Hooge Bongert)
24 november Open les muziektheatergroep Flirt (Juvenaat) 28 november Aktief Muziek Spektakel (Sporthal De Panoven Giesbeek)

NOVEMBER DRUGSMAAND
De maand november van het jaar 2009 is door de samenwerkende gemeenten Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Rijnwaarden, Westervoort & Zevenaar in het kader van het project "Jongeren, alcohol + drugs" omgedoopt tot drugsmaand. Het doel is om de aandacht op drugs te vestigen, door het organiseren van verschillende activiteiten. Zo staat er een heuse drugsshow op de agenda, worden er cursussen "nee zeggen" gegeven, toneelvoorstellingen ingepland en filmavonden georganiseerd op de scholen van voortgezet onderwijs in de regio. Ook de jongerencentra besteden in november aandacht aan "Don't do drugs", door bijvoorbeeld het houden van een filmavond.

Waarom een drugsmaand?
"Veel mensen zijn bang voor drugs. De angst voor het onbekende (dat is het namelijk vaak) laat weinig ruimte voor gezond verstand en des te meer voor paniekreacties." Zo luidt de inleiding van de brochure "Wat iedereen over drugs zou moeten weten". Ook is het onderwerp drugs niet altijd bespreekbaar. Kinderen vinden het soms moeilijk om met hun ouders te praten over drugs, of andersom. Om het onderwerp bespreekbaar te maken is er gekozen voor een drugsmaand, vol uiteenlopende activiteiten. De activiteiten die in november op de agenda staan moeten vooral aanzetten tot een gesprek/discussie en het creëren van momenten van zelfreflectie: wat is mijn standpunt ten opzichte van drugs. 10/10

Drugsshow
De jongerenwerkers van de gemeenten organiseren een show over drugs, in de stijl van de succesvolle "Ik hou van Hollandshow" en gaat als proef op het Westeraam in Elst draaien. De 3e klassers van het Westeraam strijden in teams om een plaats in de finale. Deze finale vindt in 2010 plaats. In de show wordt de kennis van de scholieren getest over de risico's van drugsgebruik, via vragen, maar ook door het herkennen van beeld- en geluidsfragmenten.

Cursus nee zeggen
Tijdens de cursus nee zeggen wordt er ingegaan op wat drugs zijn en wat ze doen. Ook staat "keuzes maken" centraal. Vragen als "hoe kies ik mijn vrienden, hoe kom ik voor mijn mening uit bij vrienden en hoe reageer ik als ik drugs krijg aangeboden" worden daarbij gesteld. Iriszorg verzorgt de cursus en gaat deze geven op het Over Betuwe College in Bemmel, Huissen en Elst, aan eersteklassers van het VMBO.

Interactief toneel
De projectgroep heeft Colline Theaterproducties opdracht gegeven een interactieve toneelvoorstelling, gericht op derdejaars leerlingen, op te zetten. De voorstelling :"Drugusnie" legt de vragen "wat doen drugs met jou" en "wat doe jij met drugs" voor. Het doel van de voorstelling is de leerlingen een moment van zelfreflectie bieden om hier over na te denken. Tussendoor houdt de regisseur korte vraaggesprekjes met het publiek. De voorstellingen worden gegeven op het Candea College in Duiven.

Filmavond
Het vertonen van een film als Requiem for a dream of Trainspotting geeft leerlingen een indruk van de impact van drugs. Iriszorgt verzorgt de filmles. Na afloop van de film gaan de jongeren aan de hand van stellingen en een discussie die zal ontstaan in gesprek met elkaar. Ze worden zo geprikkeld na te denken over het onderwerp drugs en een standpunt hierover in te nemen. Deze nabespreekfase wordt door Iriszorg begeleid. Op het Candea College in Duiven, het HPC in Zetten en het Westeraam in Elst wordt Iriszorg ingezet om een filmavond voor leerlingen, leerjaar vier, te organiseren.

Jongerenwerk zet ook in op drugs
Het jongerenwerk van Zevenaar en Rijnwaarden vertoont in november een film over drugs in het Filmhuis in Zevenaar. Hier kunnen ruim vijftig jongeren naar toe. In overleg met de filmcommissie van het filmhuis is ervoor gekozen de Duitse film "Knallhart" te vertonen. Een krachtig drama waarin jongeren in een achterstandswijk al veel te vroeg van hun onschuld beroofd worden. Mede dankzij ijzersterk acteerwerk is "Knallhart" een genuanceerde film over het harde leven op straat.