ChristenUnie


Beter advies over onbedoelde en ongewenste zwangerschappen nodig

Beter advies over onbedoelde en ongewenste zwangerschappen nodig

woensdag 11 november 2009 12:10 Een zwangerschap die als ongewild en ongewenst wordt ervaren is helaas nog vaak werkelijkheid voor een groot aantal vrouwen. Ieder jaar wordt om deze en andere redenen bijna dertig duizend zwangerschappen vroegtijdig afgebroken. Hoe men ook over abortus denkt, over de gevolgen van de keuze hiervoor moeten beter onder de aandacht van deze vrouwen (en partners) worden gebracht, vindt Tweede Kamerlid Esmé Wiegman. Daarom heeft zij een notitie over creatievere en betere zorg aan ongewenst en onbedoeld zwangere vrouwen geschreven.

Het kabinet heeft goede aanzetten gedaan. Zo is de opvang van tienermoeders sterk verbeterd en lopen er onderzoeken om meer inzicht te krijgen in de aard van de noodsituatie en de psycho-sociale gevolgen van abortus. In het coalitieakkoord wordt ook gesproken over alternatieven voor abortus. Bedoeld wordt dat er meer ruimte moet komen voor andere keuzes bij een ongewenste zwangerschap. Deze passage benadrukt de bepalingen uit de WAZ die er onder meer toe strekken de vrouw die het voornemen heeft tot afbreking van zwangerschap wordt bijgestaan, in het bijzonder door het verstrekken van verantwoorde voorlichting over andere oplossingen van haar noodsituatie dan het afbreken van de zwangerschap.

In deze notitie reiken we suggesties aan om voorlichting en het aanbod van alternatieven verder te verbeteren. De suggesties vormen bij elkaar een concreet advies voor 2010, uitgaande van het bestaande budget en in samenwerking met alle betrokkenen op het terrein van hulpverlening bij ongewenste zwangerschap.