Gemeente Laarbeek


Extra ruimte voor Bemmer

Scheepstal en Deense Hoek geschrapt in MER

LAARBEEK - De stuurgroep MEROS heeft de concept milieueffectrapportage over de verstedelijkingsopgave (wonen en werken) voor het Oostelijk deel van de Stedelijke regio Eindhoven-Helmond (MEROS) en de locatiekeuzenotitie MEROS gepresenteerd. Voor Laarbeek zijn de uitkomsten positief. In het MEROS-rapport wordt voorgesteld om de bedrijvenlocatie Bemmer met extra 20 ha netto uit te breiden. Verder komen de locaties Scheepstal en Deense Hoek niet in aanmerking om als bedrijventerrein ontwikkeld te worden. Laarbeek heeft zich altijd verzet tegen de ontwikkeling van de nieuwe bedrijventerreinen op Scheepstal en Deense Hoek. Dit is ook vastgelegd in een regionaal akkoord dat in 2007 is gesloten. Nu heeft de MEROS-studie dit nadrukkelijk bevestigd. Laarbeek is tevreden met de uitkomsten van deze studie.

In MEROS zijn locaties onderzocht die plaats moeten bieden aan de bouw van 4500 tot 6000 woningen en de realisering van 140 tot 190 hectare bedrijventerrein tot 2030. Deze twee rapporten worden nu aangeboden aan de betrokken gemeenteraden, waaronder die van Laarbeek. De raden kunnen vervolgens hun opvattingen hierover kenbaar maken. In een latere fase komen er nog informatie- en inspraakbijeenkomsten voor andere betrokkenen.

De MEROSstudie heeft aangetoond dat zowel Diesdonk als het bosgebied ten zuidoosten van Bedrijventerrein Zuidoost-Brabant (BZOB-bos) in principe geschikt zijn als bedrijventerrein. Daarbij heeft het BZOB-bos, in de afweging met overige locaties, de voorkeur. De haalbaarheid van de locatie BZOB-bos wordt mede bepaald door de (on)mogelijkheid om de huidige EHS-status op te heffen (EHS staat voor Ecologische Hoofd Structuur, dit wil zeggen dat dit gebied door het Rijk is aangewezen als beschermd natuurgebied). De provincie en het Rijk hebben de bestuurlijke bereidheid uitgesproken om vanuit een positieve instelling deze mogelijkheid volgens de daarvoor geldende spelregels nader uit te werken. Het SRE sluit bij deze positieve instelling aan. Het is de bedoeling het bos te compenseren in het middengebied (het gebied tussen Eindhoven en Helmond), maar ook onder andere bij de Helmondse wijk Brouwhuis. Dit moet nog nader onderzocht worden.

Proclaimer Privacy statement
Gemeente Laarbeek | Koppelstraat 37 | Beek en Donk | T 0492 469 700 | E gemeente@laarbeek.nl