Gemeente Lelystad

Ontwikkeling Lelystad 2010 - 2014

Woensdag 11 november 2009

Het college heeft het MOP vastgesteld, het Meerjaren Ontwikkelings Programma voor de periode 2010 - 2014. Daarin wordt aangegeven welke maatschappelijke opgaven de komende vijf jaar extra aandacht (moeten) krijgen.

Leidraad voor nieuwe bestuur

Het MOP, gebaseerd op een brede analyse van de afgelopen ontwikkelingsjaren, is bedoeld als leidraad voor het nieuwe bestuur dat volgend jaar aantreedt. Daarnaast vormt het MOP de onderlegger voor de afspraken met het Rijk om gezamenlijk werk te maken van de verdere ontwikkeling van onze stad.

Vijf topprioriteiten

Volgens het college staat Lelystad tussen 2010 en 2014 voor de aanpak van vijf topprioriteiten:


1. Inzetten op een duurzame samenleving

Het gaat hierbij vooral om de kwaliteit van de stad. Om een duurzame ontwikkeling van de stad, waarin de onderlinge betrokkenheid van de inwoners centraal staat. Een verdere groei van de stad naar 80.000 inwoners is daarvoor noodzakelijk. Een verscheidenheid in woningaanbod maakt de stad aantrekkelijker en draagt bij tot het realiseren van een evenwichtige bevolkingssamenstelling. In een duurzame samenleving voelen de bewoners zich thuis en veilig.

Het college zet daarvoor in op het versterken van de onderlinge band tussen mensen door het faciliteren van ontmoetingen via buurtcentra. Ook stimuleert zij een actieve deelname van de bewoners aan de samenleving. Zij wil daarvoor extra investeren in opleiding en werk en zorgt daarbij voor een veilige leefomgeving. Lelystad streeft naar een klimaatneutraler Lelystad via duurzame energie, energiebesparing en allerlei milieumaatregelen.


2. Sterke stad in een groter verband

Uitbouw van de werkgelegenheid en verbetering van de bereikbaarheid zijn belangrijke opgaven in het MOP. Het versterken van de economische basis, met name in de nijverheid/industrie, logistiek, energieproducten en bouwsector/materialen is essentieel voor het creëren van meer banen in Lelystad.

Het verbeteren van de bereikbaarheid is belangrijk in het streven van het college om de centrale ligging van Lelystad te verzilveren in een steeds belangrijker vestigingsmotief voor bedrijven. Voor het realiseren van deze opgaven is het noodzakelijk te functioneren op regionaal niveau. Het MOP spreekt zich nadrukkelijk uit voor nauwe samenwerking binnen de Metropoolregio Amsterdam.


3. Lelystad voor het beste onderwijs

In het MOP wordt onderwijs als één van de grootste opgaven benoemd. Aandacht moet er komen voor beter onderwijs, voor een betere afstemming tussen de verschillende onderwijssoorten, van voorschoolse educatie tot hoger onderwijs, de zorg voor het kind en de brede stimulering van de talenten van jongeren. Bovenal is een kwaliteitsimpuls nodig om te beginnen bij de voor- en vroegschoolse educatie en de basisschool. Daar moet de basis gelegd worden voor een perspectiefvolle onderwijsloopbaan van de Lelystadse jeugd. Het college neemt zich voor haar regierol hierbij nadrukkelijker in te vullen.


4. Herstructurering 70- en 80-er jaren wijken

Herstructurering van wijken uit de jaren `70 en `80 maakt deel uit van de gestelde topprioriteiten door het college. Deze wijken dienen hun aantrekkingskracht te behouden. Onverminderd dient voortgegaan te worden met de wijkaanpak, een wijkaanpak op maat. Belangrijk is om de hoge waardering voor het wonen (de woning) en de woonomgeving in Lelystad vast te houden. Op wijkniveau ligt de opgave meer te investeren in de sociale basisvoorzieningen en het realiseren van wervende wijkvoorzieningen volgens het marktplaatsconcept.


5. Meer ruimte en verantwoordelijkheid voor de burgers

Het college wil burgers stimuleren meer zaken zèlf op te pakken en daar zèlf verantwoordelijkheid voor te dragen. In vergelijking met andere gemeenten wordt een te sterke afhankelijkheid van de gemeente geconstateerd. Dat vraagt om (her)bezinning op de rol van de gemeente. Hierbij blijft investeren in goed en sterk partnerschap en een kwalitatief goede en toegankelijke dienstverlening voorop staat.

Het college wil een 'open, gastvrije en tolerante samenleving met zelfbewuste burgers die trots zijn op hun stad en op wat ze hebben bereikt'. Zij wil dat Lelystadgevoel ook mobiliseren in de imagocampagne van Lelystad. Het college streeft ernaar het imago van Lelystad onder Nederlanders net zo positief te krijgen als het beeld dat de inwoners van Lelystad zèlf (al) van hun stad hebben.
---