Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Ministerie van VROM

Cramer blij met aandacht voor stadsranden

11-11-2009

Minister Jacqueline Cramer (Ruimte en Milieu) is blij met het rapport (pbl.nl) van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) over de stadsrandzones. Ze is het van harte eens met de oproep om het aan elkaar groeien van steden in goede banen te leiden met een integraal ruimtelijk beleid.

Deze overgangsgebieden tussen stad en land dreigen de komende decennia te verstedelijken doordat er relatief veel woonwijken en bedrijventerreinen worden aangelegd. Dit leidt ertoe dat steden aan elkaar groeien en dat open landschappen omsloten raken met bebouwing.

Weinig aandacht

"Bij mijn aantreden merkte ik al dat er weinig aandacht was voor de stadsranden", aldus Cramer. "Dat is nu gelukkig anders. Ik ben dan ook blij dat het PBL constateert dat het nu beter gaat. Het lukt steeds beter om wonen, werken, infrastructuur, recreëren, natuur en landbouw in samenhang te bezien. Maar we beginnen pas en ik kan alle steun hiervoor goed gebruiken."

Cramer wil voorkomen dat de stadsranden barrières worden die de stedeling beletten het omliggende groen te bereiken. "De afgelopen 50 jaar zijn we er uitstekend in geslaagd om de zogenaamde bufferzones tussen steden groen en open te houden. Het is daaraan te danken dat er nog zoiets als het Waterland bestaat."

Volgens de minister is het de hoogste tijd om de volgende stap te zetten en de stad te verbinden met het ommeland. "We moeten de stadsranden zorgvuldiger ontwikkelen. Samen met provincies en gemeenten werkt het Rijk aan mooiere en beter ingepaste bedrijventerreinen. Daar valt echt nog veel winst te behalen. Met de provincies werken we hard aan betere verbindingen tussen stad en land. Via de landschapscampagne (mooierlandschap.nl) die we met 43 maatschappelijke organisaties voeren, proberen we mensen ertoe over te halen zich in te zetten voor ons landschap. En bij de Mooi Nederland-prijsvraag stond juist de identiteit van de stadsrand centraal."

Geen vrijheid blijheid

De conclusie van het PBL dat samenwerking tussen gemeenten cruciaal is, is voor Cramer uit het hart gegrepen: "Dat is precies wat ons bij bijvoorbeeld de uitgifte van nieuwe bedrijventerreinen voor ogen staat. Geen vrijheid blijheid meer, maar goede en vooral verplichte regionale samenwerking. Dat is wat ik wil met Mooi Nederland."