Ministerie van Defensie

Marine bindt strijd aan met tijgermug

11 november 2009, 11.39 uur

De directeur kabinet van het Kaapverdische ministerie van Volksgezondheid, mevrouw Margerita Gordoza, ontvangt de eerste doos met sproeiapparatuur uit handen van de commandant van Hr. Ms. Johan de Witt, kapitein-ter-zee Ben Bekkering. - Foto: ministerie van Defensie Het amfibisch transportschip Hr. Ms. Johan de Witt heeft gisteravond in de Kaapverdische havenstad Cidade de Praia een grote hoeveelheid bestrijdingsmiddelen, sproeiapparatuur en beschermende kleding af, om de strijd aan te binden met de tijgermug. In de voormalige Portugese kolonie heerst namelijk sinds augustus dengue epidemie, oftewel knokkelkoorts.

Op het programma van deze week stond een vierdaagse oefening met de marine en kustwacht van de Kaapverdische eilanden. Door de knokkelkoorts epidemie werd, in overleg met de Nederlandse en Kaapverdische autoriteiten, besloten om de Johan de Witt in te zetten voor het leveren van assistentie.

Een grote hoeveelheid bestrijdingsmiddelen, sproeiapparatuur en beschermende kleding werd in Dakar (Senegal) ingeslagen en in de broeihaard van de epidemie afgeleverd. Ook vervoerde het schip een eenheid van 150 Kaapverdische militairen naar het eiland Maio, om daar een structurele campagne tegen de ziekte op te zetten.

Dengue

Het ontladen van de hulpgoederen op de Kaapverdische eilanden. - Foto: ministerie van Defensie

Dengue ontstaat door de beet van de tijgermug, de Aedes Aegypti. Sinds 1 oktober zijn in Kaapverdië meer dan 12.000 gevallen van de ziekte geconstateerd en 6 mensen zijn eraan overleden. De meeste besmettingen komen voor in de stad Cidade de Praia.

Africa Partnership Station

Het amfibisch transportschip Hr. Ms. Johan de Witt neemt momenteel deel aan `Africa Partnership Station'. Dit Amerikaanse initiatief levert met trainingen en oefeningen een bijdrage aan de maritieme veiligheid van de Afrikaanse kustregio.