Stichting FOM 11 november 2009

Anouk Rijs ontvangt twee beurzen voor onderzoek biomoleculaire motoren

Veni-laureaat dr. Anouk Rijs heeft van Stichting FOM de FOm/v stimuleringsbeurs gekregen (een bedrag van ruim EUR 200.000,- voor 3 jaar). Deze beurs is gekoppeld aan een vaste aanstelling als senior onderzoeker aan het FOM-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen. De beurs, een onderdeel van het FOm/v-Stimuleringsprogramma, is ingesteld om meer vrouwelijke fysici te behouden voor de wetenschap. Naast de FOm/v stimuleringsbeurs ontvangt Rijs ook de Athena-premie van NWO-Chemische Wetenschappen. De CW Athena-premie is vernoemd naar Athene, de Griekse godin van de wijsheid. Het bedrag van EUR 100.000,- wordt verstrekt voor een periode van maximaal drie jaar. vergroten dr. Anouk Rijs
Fysisch chemicus dr. Anouk Rijs in haar lab. Voor haar onderzoek aan biomoleculaire motoren heeft zij een FOm/v beurs van Stichting FOM én een Athena-premie van NWO ontvangen. (Foto: Alex Poelman, FOM-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen)
Met de toegekende FOm/v beurs zal fysisch chemicus Anouk Rijs haar onderzoek uitbreiden; van het aansturen en karakteriseren van kunstmatige moleculaire motoren maakt ze een stap naar biologische moleculaire motoren. Deze biomoleculaire motoren liggen aan de basis van vele biologische processen zoals transport tussen en binnen cellen, productie en opslag van energie, en scheiding van chromosomen tijdens de mitose en meiose. Anouk Rijs zal, met behulp van de vrije elektronen infraroodlaser FELIX van FOM-Instituut Rijnhuizen, de structuur en dynamica van het actieve centrum van enkele biomoleculaire motoren (zoals F0F1-ATPase en kinesine) in kaart brengen. Dit gebeurt door in te zoomen op het actieve deel van de biomoleculaire motor. Tijdens het onderzoek zal Rijs onderscheid maken tussen eigenschappen die inherent zijn aan het actieve centrum, en eigenschappen die worden veroorzaakt door de biologische omgeving. Hierdoor ontstaat een beter beeld van de processen die aan de basis staan van de beweging van deze biologische moleculaire motoren.

Met de Athena premie van NWO wordt een OiO-positie gecreëerd (Onderzoeker in Opleiding), waarin de OiO zich zal richten op één van de biomoleculaire motoren. Focus van dit promotieonderzoek is het karakteriseren van de structuur van het actieve deel waar ATP zich bindt, en onderzoeken hoe die structuur verandert tijdens de omzetting van ATP in ADP.