FloraHolland


Bolbloemenbericht week 45

FLORAHOLLAND (11 november 2009) - Het viel niet tegen. Een redelijke week ligt achter ons. Natuurlijk was de vraag minder dan de 2 weken ervoor maar 2 centjes inleveren bij een iets hogere aanvoer dan vorige week valt niet tegen. Er zijn tijden geweest dat de 'post-1-november-dip' heviger was. Nu werden de 25 miljoen bolbloemen voor gemiddeld EUR 0,29 verkocht. Ten opzichte van vorig jaar is er sprake van zeer grote verschillen tussen de productgroepen. Sommigen brengen aanzienlijk meer op dan vorig jaar. In vrijwel al die gevallen is er dan sprake van een forse aanvoerdaling. In totaal werden nu 12 procent meer bolbloemen aangevoerd dan in week 45 van 2008 en die deden het met nu EUR 0,29 gemiddeld 2 centen minder dan een jaar geleden.

Voor de komende weken is het te hopen dat het mee gaat vallen met de weersomstandigheden. De vroege sneeuwval in Oost-Europa deze week is op zich niet verontrustend mits het er niet met bakken uit de hemel gaat neerdalen. Dat was 2 jaar geleden het geval en gekoppeld aan de toen reeds ingezette recessie in de UK, zorgde dat voor een sterke vraagdruk richting Sinterklaas.
Enige groei in de vraag mag worden verwacht van de Russische Moederdag op 29 november, al heeft die natuurlijk lang niet de impact van de Vrouwendag in maart. Daarbovenop is het reëel te verwachten dat ook de consumentencampagnes, welke door het Bloemenbureau de komende weken worden ingezet in de grootste afzetlanden, gaan leiden tot wat extra consumenten die zich dan toch maar laten verleiden tot de aanschaf van een mooie ruiker. En voor iedereen nu alvast de tip om niet al te lang na te denken over wat de Sint nu weer gaat schenken: met een Bloemenabonnement is iedereen content. Verras iedereen die je écht lief is met een regelmatig bezorgde bos bloemen in 2010. Onderzoek heeft immers uitgewezen dat men zich veel beter voelt met bloemen in de buurt en dat wil toch iedereen!

Tulpen
De tulpenaanvoer ligt maar liefst bijna 50 procent hoger dan vorig seizoen en 25 procent hoger dan vorige week. De prijs bleef er, enkele uitzonderingen daargelaten, niet op en daalde naar EUR 0,15 gemiddeld voor nu bijna 8 miljoen tulpen. Vorig seizoen was dat met EUR 0,19 gezonder voor de producenten. De kwaliteit is onveranderd goed.

De tulpen werden ook in Aalsmeer in grote aantallen aangevoerd deze week op de klok. Een kleine 1 miljoen stuks meer dan de vergelijkbare week van het jaar 2008. Zowel vanaf het zuidelijk half rond als van de ijstulpen zijn er meer dan vorig jaar. De prijzen bleven gemiddeld 4 cent achter ten opzichte van de prijs in 2008. Aparte soorten in kleine aantallen komen nog aan een redelijke prijs maar ook dit valt niet mee.

In Rijnsburg liep het aanbod tulpen verder op en de prijs moest 2 centjes inleveren ten opzichte van week 44. `Yokohama' was goed voor bijna 10 procent van het aanbod en moest genoegen nemen met ruim een dubbeltje. ` Orange Princes' en Prinses Irene' behaalden met respectievelijk EUR 0,27 en EUR 0,21 de hoogste prijzen.

Lelies
De lelieprijzen waren nagenoeg stabiel aan vorige week en, hoewel nog steeds lang geen vetpot, was dat bij een vrijwel gelijk aanbod geen tegenvaller in deze tijden. De aanvoer van Longiflorum daalde concernbreed tot bijna 900.000 stuks en die deden EUR 0,41 gemiddeld. Dat is 2 cent beter dan vorig jaar bij 18 procent minder aanbod. De ruim 700.000 Aziaten deden EUR 0,34 en kwamen zo 4 centen beter uit dan 2008 bij 25 procent minder aanvoer. De 1,8 miljoen LA-hybriden gingen nu voor EUR 0,31 en ook dat is 4 cent hoger dan vorig seizoen bij 5 procent stuksgroei. De Orientals maakten bijna EUR 0,61 voor 2,9 miljoen stuks. Een concernbrede daling van een stuiver bij nu 10 procent meer aanvoer dan vorig jaar.

In Aalsmeer lijken de lelies in redelijk rustig vaarwater terecht gekomen. De aanvoer in de veilgroep Oriental ligt iets lager dan verleden jaar terwijl ook de gemiddelde prijzen een fractie lager waren. Met EUR 0,59 tot EUR 0,67 per steel waren de prijzen toch redelijk te noemen. Met name zware, witte lelies wilden deze week nog wel eens wat wegzakken in prijs. De aanvoer in de Longiflorum lag deze week ongeveer 8 procent lager dan verleden jaar. De gemiddelde prijzen lagen deze week met ongeveer EUR 0,33 ongeveer 3 cent hoger dan verleden jaar. De roze cultivars uit de 'Sensation-line' brachten maximaal tot rond de 9 dubbeltjes op. 'White Heaven' en 'World White' brachten maximaal tot rond de EUR 0,76 en EUR 0,65 op. De aanvoer in de veilgroep LA/Aziaat lag deze week een fractie hoger dan verleden jaar. De gemiddelde prijzen lagen met ruim 4 dubbeltjes ongeveer 4 cent hoger. Met name zwaar geel, oranje en rood werd deze week over het algemeen redelijk betaald.

De aanvoer in Naaldwijk liep bij de Aziaten aanzienlijk terug in vergelijking met vorige week en nog meer bij vorig jaar. Toen behaalden we een middenprijs van EUR 0,32 en deze week kwamen we uit op EUR 0,39. Rood werd goed betaald met bijvoorbeeld tot EUR 0,61 voor 'Marianne Timmer'. De LA-Hybride aanvoer was gelijk aan vorig jaar. Ook hier was de prijs een stuk beter met EUR 0,34 nu om EUR 0,26 vorig jaar. Rode soorten waren zeer gewild en brachten tot EUR 0,66 op. Longiflorum had eveneens te maken met een stuksdaling. De middenprijs was vorig seizoen EUR 0,39 en EUR 0,43 de afgelopen week. Het aantal éénpitters ziet men de laatste weken flink toenemen op de klok.
De Orientals kenden ook minder aanvoer in Naaldwijk maar wel bijna 20 procent meer dan vorig jaar. Qua prijs was het vorig jaar een beste week met dik EUR 0,71 gemiddeld. Deze week eindigden we met EUR 0,65, maar dit was nog wel 5 cent beter dan vorige week.

In Rijnsburg nam het aantal lelies bij de Oriental en LA-hybriden af terwijl de Aziaten en Longiflorum in stuks toenamen. De prijsvorming was enigszins vergelijkbaar met week 44 maar door iets hogere middenprijzen bij de Oriental en LA-hybriden steeg de middenprijs lelie met 2,5 cent naar EUR 0,45.
De lelies gingen gedurende de hele week vlot van de hand, maar het 1 koops-percentage viel uiteindelijk tegen, wat toch duidt op een beheerste vraag.

Freesia's
De Freesia's kenden met een aanvoerdaling van ruim 4 procent een aanvoer van ruim 3,5 miljoen stuks die gemiddeld van eigenaar verwisselden voor bijna EUR 0,14. Dat is 2 cent minder vorige week en dat is een forse daling. Ook ten opzichte van vorig jaar scheelt het dik 2 centen maar daar is met de aanvoergroei van ongeveer 10 procent veel verklaard.

Irissen
De Irisaanvoer bleef vrijwel stabiel op 1,3 miljoen stuks concernbreed. Een prijsval van 3 centen naar nu amper EUR 0,10 is erg groot in vergelijking met de meeste andere producten. Het ligt bij 7 procent minder aanbod dan vorig seizoen ook 2 cent lager dan toen en dus houdt het bij de irissen niet over.

Calla
De prijsvorming van Calla daalde tot 9 stuivers cocnernbreed bij een daling van 17 procent naar ruim 1 miljoen stuks. Het is vrijwel exact gelijk aan vorig seizoen.

Amaryllissen
De Amaryllisaanvoer steeg wederom sterk tot nu 1,6 miljoen stuks. De gemiddelde prijs daalde naar EUR 0,86 en dat is bij 15 procent meer aanvoer ook 2 centen lager dan vorig seizoen.

In Naaldwijk nemen de aantallen met de week toe en de handel speelt er al aardig op in. Vaak wordt nu al een volle wagen in één keer weggekocht. De prijzen namen door de grotere aanvoer iets af en we kwamen gemiddeld uit op EUR 0,84 deze week. 'Red Lion' liep met 50.000 stelen terug t.o.v. vorig jaar en 'Ferrari' verdubbelde juist met vorig jaar.
In Aalsmeer was de aanvoer van Amaryllis ook deze week weer fors. Met 480 karren stond er deze week ruim 30 procent meer dan verleden jaar. Toch konden er ook nu weer hogere gemiddelde prijzen gerealiseerd worden dan verleden jaar. Met prijzen tussen 8 en 9 dubbeltjes bleven de Amaryllissen ongeveer 5 cent duurder dan verleden jaar.