Gemeente Lelystad

Daling jeugdwerkloosheid in Lelystad

Woensdag 11 november 2009

De jeugdwerkloosheid in Lelystad brengt vanaf juni 2009 voor het eerst een kleine daling met zich mee van 1,8 procent.

Landelijk stijgende trend

Dit in tegenstelling tot de landelijke stijgende trend. De gezamenlijke inspanningen in Lelystad, blijken dus hun vruchten af te werpen. Een mooi voorbeeld van deze inspanning is het Participatieplaza waar vanaf juni 2009 jongeren een uitgebreide intake en begeleiding krijgen en waarvan een belangrijk deel inmiddels is uitgestroomd naar (leerwerk)banen.

Het participatieplaza

De Participatieplaza wil jongeren duurzaam laten uitstromen naar werk. Dat betekent dat jongeren zo gekwalificeerd mogelijk de arbeidsmarkt opgaan en dat hun diploma's goed aansluiten op de (toekomstige) wensen van de arbeidsmarkt. Op het Participatieplaza werken verschillende organisaties samen. De jongere heeft echter maar één aanspreekpunt en dit aanspreekpunt is er van het begin tot het eind om de jongere te begeleiden en te stimuleren.

De resultaten

In juni 2009 waren er zo'n 300 nieuwe jeugdige werkzoekenden in Lelystad. Deze jongeren zijn allemaal aangeschreven door de medewerkers van het Participatieplaza. Inmiddels heeft de helft van deze jongeren een uitgebreid intakegesprek gehad. De meeste van deze jongeren zijn inmiddels in een traject geplaatst.

Meerderheid jongeren geen startkwalificatie

Opvallend is dat de overgrote meerderheid van deze jongeren geen startkwalificatie heeft en een relatief grote afstand tot de arbeidsmarkt. 75 Jongeren doen een zgn. beroeps / branche ondersteuningstraject. Dit bestaat onder andere uit een oriëntatie op wat verschillende beroepen inhouden, een `empowermenttraining' en ondersteuning bij het solliciteren. Dit traject duurt zes weken. 40 Jongeren hebben zich inmiddels aangemeld voor een opleiding. Zij starten op het moment dat voor hen een leer/werkbaan is gevonden. Hiermee zijn Flevotalent Junior en TechnoTalent druk doende.

Betaald werk

Inmiddels hebben bijna 20 jongeren weer betaald werk gevonden voor minimaal een jaar, al dan niet in de vorm van een leer-/werkbaan. Er zijn 15 jongeren die extra scholing nodig hebben in het leren van Nederlands en rekenen, voordat zij naar de opleiding van hun keuze kunnen. Zij starten in november en kunnen in februari 2010 met hun opleiding beginnen. De werkeloze jongeren die nog niet gereageerd hebben op de uitnodiging voor het intakegesprek, worden de komende weken allemaal nagebeld.

Participatieplaza wordt jongerenloket

Met het Participatieplaza is een goede methode neergezet om jongeren duurzaam te begeleiden naar opleiding en werk. De beste elementen uit het Participatieplaza worden meegenomen in het Jongerenloket, dat de komende maanden neergezet wordt. Werk, uitkering en scholing zitten hier op 1 plek en het Jongerenloket wordt daarmee de structurele plek waar jongeren terecht kunnen.

---