Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Mexicaanse griep in de prullenbak

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Schermers over Vaccins Mexicaanse griep in de prullenbak

Kamerstuk, 10 november 2009

PG/CI-2965148


11 november 2009

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Schermers (CDA) over Vaccins Mexicaanse griep in de prullenbak (2009Z19228).

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink

Vraag 1

Bent u ervan op de hoogte dat het Nederlands Vaccin Instituut alleen doosjes van honderd vaccins levert, ook als instellingen er minder nodig hebben? 1)

Antwoord 1

De fabrikanten leveren het grootste deel van het vaccin aan het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) af in flacons van 10 doses die in een doos verpakt zitten per 10 flacons. De afleververpakking aan het NVI is inderdaad 100 doses. Een deel van de bestelde vaccins wordt in individuele doses als voorgevulde injectiespuit geleverd.

Vraag 2

Hoe beoordeelt u het feit dat kleine instellingen het advies krijgen om de overgebleven vaccins te delen met andere instellingen of weg te gooien?

Antwoord 2

Om vaccinverlies te voorkomen wordt er bij het bestelproces rekening gehouden met de verpakkingsgrootte. Om die reden heeft het NVI zorginstellingen die weinig vaccin nodig hebben, opgeroepen om met andere zorginstellingen vaccin te bestellen en om samen de vaccinatie van het personeel dat aan de criteria voldoet, te organiseren. Het vaccin kan op die manier met zo min mogelijk verlies vanwege de verpakkingsomvang naar de doelgroepen verspreid worden. Ik ondersteun de wijze van efficiënt bestellen waarbij vooraf samenwerking is gezocht. Er wordt niet geadviseerd om overgebleven vaccins te delen.

In bepaalde gevallen moet een restant van het vaccin vernietigd worden. Dit is nodig om de kwaliteit van het vaccin te waarborgen. Aangebroken flacons die na een vaccinatieronde zijn over gebleven zijn beperkt houdbaar. Als de houdbaarheidstermijn overschreden wordt, moet het restant vaccins vernietigd worden. Dit betreft per flacon dus maximaal 9 doses vaccin. Overgebleven vaccins in gesloten flacons die volgens de geldende kwaliteitseisen zijn bewaard, kunnen tot de expiratiedatum bewaard worden. Deze overgebleven vaccins kunnen later gebruikt worden in de tweede vaccinatieronde of om medewerkers te vaccineren die niet in staat waren om deel te nemen aan de eerste vaccinatieronde of om medewerkers te vaccineren die later in dienst zijn gekomen en die aan de criteria voldoen.

Vraag 3

Is het aspect van de verpakkingsgrootte bij de aanbesteding meegenomen?

Antwoord 3

De vaccinproducenten boden geen mogelijkheid om af te wijken van de standaardproductielijn voor het pandemisch vaccin. De reden hiervoor was dat het schaarse vaccin zo snel mogelijk geproduceerd moest worden om de wereldvraag te kunnen beantwoorden. Nederland bleek een te kleine partij te zijn om daar verandering in aan te kunnen brengen. Wel was de mogelijkheid aanwezig om een klein deel van de bestelling als individuele doses af te nemen. Hier is gebruik van gemaakt zodat met behulp van de individueel verpakte doses de bestellingen zo goed mogelijk afgepast geleverd kunnen worden. Het aantal individuele doses dat Nederland heeft gekocht is hierop berekend.

Vraag 4

Hoe beoordeelt u het feit dat op deze manier honderden vaccins tegen de Mexicaanse griep in de prullenbak dreigen te verdwijnen?

Antwoord 4

De aanname dat er honderden vaccins verloren dreigen te gaan is niet correct. Het is inmiddels bekend dat verschillende zorginstellingen die weinig vaccin nodig hebben, samenwerking hebben gezocht en daadwerkelijk gezamenlijk vaccin hebben besteld. Hierdoor wordt zo efficiënt mogelijk vaccin besteld en gebruikt.
Daarnaast bestaat de vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) uit twee prikken. Er volgt een tweede bestel- en een tweede vaccinatieronde. Vaccin dat na de eerste ronde is overgebleven kan in de tweede ronde gebruikt worden indien het gesloten flacons betreft (zie ook mijn antwoord op vraag 2). De huisarts of zorginstelling kan in dat geval een kleinere bestelling plaatsen voor de tweede vaccinatieronde waardoor het vaccinverlies beperkt wordt. Ten slotte is een deel van de afgeleverde vaccins individueel verpakt zodat daarmee het aantal benodigde vaccins afgepast kan worden.


1) AD, 9 oktober 2009: "Vaccins Mexicogriep in prullenbak"