Gemeente Bussum

Voorbereiden op een GV4?

Nee: voorbereiden op versteviging van regionale samenwerking!

Â

Het gemeentebestuur van Naarden heeft Bussum gevraagd voorbereidingen te treffen voor een fusie en kwartiermakers aan te stellen. Bussum zal daartoe niet overgaan, maar doet een voorstel om op een andere manier met de betrokken gemeenten in overleg te treden.

Â

Kwartiermakers?

Tijdens de behandeling van de zogenaamde Uitstelwet in de Tweede Kamer is nadrukkelijk aan de staatssecretaris de oproep gedaan om te onderzoeken of er ook alternatieven zijn voor de in onze regio voorgestelde fusie. Daaraan werd toegevoegd dat er serieus rekening mee gehouden moet worden dat de Kamer niet akkoord zal gaan met een herindeling die betrokken gemeenten nadrukkelijk niet willen. Wat Bussum betreft neemt ook de regio deze oproep serieus.

Een verzoek om kwartiermakers aan te stellen staat hier haaks op.

Samenwerking

In plaats daarvan is Bussum echter zeker beschikbaar voor overleg over verdergaande vormen van samenwerking, zowel met Naarden, Muiden en Weesp als in breder verband. Hierbij wordt gedacht aan uitbouw en verbetering van bestaande gemeentelijke samenwerking, de mogelijkheid van taakdifferentiatie tussen gemeenten, een servicecentrum en andere verdergaande niet-vrijblijvende samenwerkingsvormen. De gemeenten in de regio, zeker gemeenten met bestuurskrachtproblemen, zijn hier meer bij gebaat zijn dan bij het blijven vasthouden aan het onevenwichtige herindelingsontwerp, dat zou moeten leiden tot een GV4.

Â

Bussum zal met de vier betrokken gemeenten hierover in gesprek gaan. Hierbij kan worden aangesloten bij de komende discussies over toekomstige samenwerking in het Gewest Gooi en Vechtstreek, waarbij burgemeester Schoenmaker een trekkende rol vervult.

Â

Laatste stand van zaken voorgang herindelingsontwerp

Â

De Raad van State heeft op 4 november jl. het advies vastgesteld over het wetsontwerp dat beoogt Bussum, Naarden, Muiden en Weesp samen te voegen. De inhoud van dit advies wordt niet eerder bekend dan nadat de ministerraad een besluit heeft genomen over de verdere behandeling van dit wetsvoorstel.

Â

Â

Â

Â