Wageningen Universiteit en Researchcentrum

11 nov 2009
Nummer: P068

Met ingang van 1 januari 2010 is dr.ir. Robert van Gorcom (53) benoemd tot directeur van het voedselveiligheidsinstituut RIKILT. RIKILT is onderdeel van Wageningen UR (University & Research centre) en doet onderzoek naar de veiligheid en gezondheid van voedsel en diervoeders. Er werken 200 medewerkers. Van Gorcom volgt dr. Andre Bianchi op die zich weer volledig gaat concentreren op het directeurschap van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van Wageningen UR in Lelystad.

Van Gorcom is een in Wageningen opgeleid Moleculair wetenschapper met een PhD van de Universiteit van Amsterdam. Na een loopbaan in de biotechnologie bij verschillende onderdelen van TNO is hij sinds 2000 werkzaam bij Wageningen UR. Vanaf 2002 tot nu was hij manager van de businessunit Veiligheid en Gezondheid van RIKILT en adjunct-directeur van het instituut.

RIKILT doet hoogwaardig onderzoek naar detectie, identificatie, functionaliteit en effecten van stoffen in diervoeders, plantaardige, dierlijke en samengestelde voedingsmiddelen. Het adviseert nationale en internationale overheden bij normoverschrijding, bij incidenten en in crisissituaties en coördineert de laboratoriumondersteuning op het gebied van voeder en voedselveiligheid voor de overheid tijdens incidenten en crises. Verder ondersteunt het RIKILT nationale en internationale overheden met adviezen die betrekking hebben op het vaststellen van normen en richtlijnen en het toelaten van nieuwe agrarische hulpstoffen en voedingsmiddelen van plantaardige en dierlijke oorsprong.Â