Politie Brabant-Noord

Succesvolle informatieavond over woninginbraken

Vught, 11-11-2009

Op initiatief van de gemeente Vught en de politie werd dinsdagvond een avond georganiseerdvoor inwoners van Vught. Ook deCoöperatie Beveiliging Vught en Bewakingsbedrijf Van Gijn waren uitgenodigd. Speciale gast was Evert Jansen, een ex-inbreker die zijn leven heeft gebeterd en onder andere bekend is geworden door het televisieprogramma De Inbreker.

Sprekers waren onder meer: burgemeester Roderick van de Mortel, Marcel de Rouw (buurtcoördinatorvan de politie Vught) en een studente van de politieacademie in Apeldoorn, Brenda van Middelkoop. In Vught is dit jaar tot nu toe 152 keer ingebroken.

Ex-inbreker

Evert Jansen is jarenlang inbreker geweest en was verslaafd aan cocaïne en heroïne. Hij heeft in de gevangenis gezeten en na therapie zijn leven weer op orde. Jansen heeft inmiddels een vrouw en kinderen en helpt nu de maatschappij door het geven van inbraakpreventie-tips.

De voormalig inbreker heeft dinsdagmiddag in verschillende wijken van Vught gelopen en fotos gemaakt, hij deed het voorbereidingswerk van een inbreker. Opvallend was dat er hiervan geen meldingen zijn binnengekomen bij de politie. Evert Jansen spoort burgers dan ook aan op betere sociale controle en bij verdachte situaties altijd melding maken bij de politie.

Conclusies

Uit het betoog van Jansen betoog waren een aantal opmerkelijke conclusies te trekken.

Het wordt inbrekers erg gemakkelijk gemaakt door de volgende zaken:

-slecht afsluiten van de woning

-post hangend uit de brievenbus laat duidelijk zien dat er niemand thuis is

-post op de mat achter de voordeur laat zien dat er niemand aanwezig is

-schuttingen en hoge hagen ontrekken de inbreker aan het zicht. Op die manier kan hij ongemerkt rondlopen en spullen klaarzetten.

-Een inbreker belt gewoon aan of er iemand thuis is en voelt meteen aan de deur onderaan en bovenaan of er extra sloten aanwezig zijn.

-Een niet afgesloten klapraam maakt het gemakkelijk het raam eronder te openen met een bezem die doorgaans gewoon in de tuin te vinden is.

-Door een brievenbus is het doorgaans gemakkelijk het slot van de voordeur open te hengelen met een haak of iet dergelijks.

-Inbrekers gebruiken kliko´s die los in de tuin staan om omhoog te klimmen

-Deze kliko´s worden ook gebruikt om de gestolen spullen onopvallend naar de auto te transporteren.

- Bewoners zien vaak iets dat opvalt in de straat, maar doen er bijna nooit iets mee.

-Als iemand in huis merkt dat er een inbreker aanwezig is, houdt diegene zich meestal stil. Het is echter toch beter om veel herrie te maken en op die manier de inbreker te verjagen. Bel wel meteen de politie.

-Probeer niet fysiek naar een inbreker toe te gaan, hij heeft altijd iets bij zich. Bel meteen de politie.

-Een alarm dat afgaat is vervelend voor een inbreker, hij heeft dan maar beperkt tijd maar ook:

als de inbreker ziet dat er een alarm aanwezig is, gaat hij rustig eerst van buiten af bekijken wat hij denkt mee te nemen alvorens hij naar binnen gaat.

- Een inbreker weet dat hij weinig tijd heeft en zoekt naar zaken die hem weinig tijd kosten.

- Een inbreker probeert altijd te voorkomen dat hij iemand tegenkomt.

- Als je een verdacht persoon in de omgeving opmerkt, probeer dan vriendelijk aan hem te vragen of je hem ergens mee kan helpen en ga niet iets schreeuwen zoals: "He, wat moet je daar?" Dat laatste kan diegene agressief maken, terwijl laten merken dat hij is opgemerkt meer dan voldoende is.

- Het is verstandig in de donkere tijden al rond 17.00 tot 18.00 uur met tijdklokken te werken, om niet te laten merken dat er niemand aanwezig is. Vooral daar let een inbreker op.

Samen tegen inbrekers

Na een succesvolle aanpak in de donkere maanden van de afgelopen jaren, gaat de politie Brabant-Noord ook dit jaar weer de strijd aan met de woninginbrekers. Onder de noemer Samen tegen inbrekers wil de politie wederom samen met burgers het aantal inbraken en inbrekers terugdringen.

Wat houdt het woninginbrakenoffensief in? De politie houdt bekende woninginbrekers scherp in de gaten, agenten in de wijken hebben relevante informatie om zo zoveel mogelijk woninginbraken te voorkomen. Uiteraard is de politie extra aanwezig in wijken waar veel wordt ingebroken. Daarnaast organiseert de politie de komende maanden regelmatig op diverse plaatsen in de regio wijkcontroles. In de districten Den Bosch en Aa en Dommel helpen burgervrijwilligers en preventieadviseurs van de gemeente de politie daarbij. Voor opsporing van en onderzoek naar woninginbrekers maken we extra recherchecapaciteit vrij.

We hebben een speciale website www.samentegeninbrekers.nl gelanceerd. Hier is nieuws te vinden over de acties van de politie, maar ook preventietips en andere wetenswaardigheden over woninginbraken.