Geen vaccin tegen griepconversatie

11/11/2009 14:15

Sogeti Nederland B.V.

Het ministerie van Volksgezondheid en het RIVM hadden beter kunnen kiezen voor een conversatiestrategie rondom de vaccinatie tegen Mexicaanse griep, dan voor de gebruikelijke publicatiestrategie.

"Het gaat erom hoe je de mensen bereikt", zegt Menno van Doorn, directeur van het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie. "Bij de traditionele aanpak geef je een persconferentie, doe je een mededeling en vertalen journalisten die vervolgens. Internet biedt in een conversatiemodel de kans op direct contact. Als je diezelfde mededeling post op een drukbezocht forum, kijken er meteen mensen mee over je schouder en kun je direct reacties verwachten, waar je weer op kunt reageren. Werken met banners, zoals de overheid nu wil op sites, om mensen te verwijzen naar de eigen internetpagina grieppandemie.nl is te weinig. Er zit geen conversatie bij."

Een conversatie aanpak, sorteert volgens Van Doorn veel meer effect. "De snelheid waarmee kennis, geruchten en angstverhalen zich verspreiden op internet is niet bij te houden. De geruchtenmachine draait razendsnel en is niet te keren op een traditionele manier. Tegen griep kun je nog vaccinerend optreden, maar tegen griepconversatie helpt dat niet meer."

"De rust uit informatievoorziening is verdwenen. Er is geen sprake meer van check, check en dubelcheck. Alles staat meteen op internet. Misschien lastig, maar niet te voorkomen. Het is ook juist goed dat mensen zelf op zoek gaan naar informatie. Het monopoly op nieuws bestaat allang niet meer."

Van Doorn vindt het onderscheid tussen betrouwbare en misschien minder betrouwbare sites niet zo relevant. "In beide gevallen worden mededelingen onderwerp van discussie. Zorg dat je je mengt op drukbezochte fora en daar je keuzes, strategie en beleid helder en eenduidig uitlegt. Misschien moet je er in je strategie wel vanuit gaan dat alle ellende op tafel komt en niet denken dat je het achteraf kunt filteren en bijsturen."

In het bedrijfsleven is meedoen aan discussies over je producten al langer in zwang. "Klagende klanten heb je overal, maar het gaat erom hoe je er mee om gaat. Je kunt ook leren van je klanten. In ons boek Me the Media geven we daar tal van voorbeelden van. De ondertitel van het boek is niet voor niets: the rise of the conversation society."

VINT is onderdeel van Sogeti Nederland en een voorloper op het gebied van sociale webstrategie. Regelmatig organiseert het instituut Social Strategy Talks. Me the media is te downloaden via www.methemedia.com/download

Over Sogeti Nederland B.V.

Sogeti is gespecialiseerd in het ontwerpen, bouwen, implementeren en beheren van ICT-oplossingen. Op het gebied van testen en architectuur nemen wij op de Nederlandse markt een dominante positie in. Sogeti levert met gepassioneerd ICT-vakmanschap een bijdrage aan het resultaat van haar opdrachtgevers. Wij streven daarbij naar hechte en langdurige relaties met opdrachtgevers. Hierdoor dragen de ICT-oplossingen van Sogeti structureel bij aan de strategische doelstellingen van klanten. Meer informatie over Sogeti is te vinden op sogeti.nl en op werkenbijsogeti.nl