Faunafonds onderzoekt de mogelijkheid ganzen met Border Collies te verjagen

Persbericht van het Faunafonds, 11 november 2009

Het bestuur van het Faunafonds heeft besloten in zuid-west Friesland een proef te houden, waarbij overwinterende ganzen met Border Collies naar de voor deze vogels begrensde foerageergebieden worden verjaagd.

Jaarlijks overwinteren in ons land ca. 2 miljoen ganzen en 800.000 smienten. Op verzoek van de Minister van LNV hebben de provincies in totaal 80.000 ha begrensd voor de opvang van deze wintergasten. Hiervan is 65.000 ha begrensd op agrarische gronden, de rest wordt ingevuld door terreinen van natuurorganisaties. Buiten deze gebieden moeten grondgebruikers de vogels verjagen om voor een tegemoetkoming van de schade in aanmerking te komen. Zij kunnen daarvoor de hulp van jagers inroepen die, ter ondersteuning van de verjaging, enkele ganzen en smienten mogen schieten.

Het bestuur heeft onder meer besloten tot een grootschalige proef met Border Collies, naar aanleiding van een adviesaanvraag van de provincie Noord-Holland over de mogelijkheden om ganzen met honden te verjagen. De statenfractie van de Partij voor de Dieren heeft hierover voorstellen bij dit provinciaal bestuur ingediend. De proef wordt in de provincie Friesland gehouden, omdat daar een groot deel van de overwinterende ganzen (en smienten) verblijven. In deze provincie is in totaal 29.000 ha als foerageergebied begrensd. In zuid-west Friesland, in de driehoek: Afsluitdijk-Bolsward-Sneek-Workum, is aan grondgebruikers buiten de begrensde ganzenfoerageergebieden gevraagd aan de proef mee te werken. Inmiddels hebben zich 40 grondgebruikers met een gezamenlijke oppervlakte van 1750 ha gemeld. Op deze gronden vindt vanaf begin november tot en met 30 april 2010 intensieve verjaging met Border Collies plaats. Het bedrijf Conquest Border Collies heeft de opdracht van het Faunafonds gekregen de verjaging uit te voeren. Dit bedrijf heeft ruime ervaring met het verjagen van vogels met Border Collies op de luchthaven Schiphol. Oord Faunatechniek is gevraagd de proef te volgen en daarover medio volgend jaar een evaluatie aan het bestuur uit te brengen.

De proef past binnen het takenpakket van het Faunafonds dat onder meer bestaat uit het faciliteren van het beheer van de Nederlandse Fauna door het geven van voorlichting en het stimuleren van onderzoek naar preventieve maatregelen. Het bestuur van het Faunafonds geeft met de proef invulling aan de ambitie van Minister Verburg in de nota Dierenwelzijn. Zij pleit daarin alternatieve preventieve middelen te ontwikkelen om faunaschade te voorkomen en om afschot van schadeveroorzakende beschermde inheemse diersoorten te verminderen.