Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA wil Google Earth aan banden leggen (11/11/09)

N-VA vraagt een betere bescherming van militaire sites, maar ook van burgersites met een hoge strategische belangrijkheid, zoals kerncentrales, belangrijke opslagplaatsen van gas of olie of zelfs mediazenders. Momenteel kan iedereen deze sites inspecteren via Google Earth. Nochtans gaven door Amerikaanse autoriteiten ondervraagde terroristen al toe Goole Earth te raadplegen in hun voorbereiding van aanslagen. N-VA Kamerlid Patrick De Groote gaat minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom vragen om een aantal strategische doelwitten op te lijsten ter beveiliging van voyeurs op het internet.

Reeds in 2008 zou minister De Crem aan Google Incorporated gevraagd hebben om geen scherpe beelden te maken van locaties in het buitenland waar Belgische militairen verblijven. Bovendien bezorgde hij Google een lijst van 146 militaire locaties waarvan hij de internetbeelden op Google Earth wilde laten vertroebelen. Maar juridisch heeft hij momenteel geen been om op te staan.

Op een parlementaire vraag van N-VA Kamerlid Patrick De Groote antwoordde De Crem dat er nu een wet in de maak is om de verspreiding tegen te gaan van scherpe (resolutie minder dan 50 centimeter) geografische beelden van militaire locaties op het internet. Een goede stap, maar niet voldoende volgens De Groote. Want ook burgersites met een hoge strategische belangrijkheid kunnen als doelwit dienen voor terroristen die hun aanslagen vandaag tot in detail kunnen voorbereiden met behulp van het internet.

De Groote vraagt de Belgische regering in de eerste plaats een lijst op te maken van mogelijke burgerdoelwitten om te vertroebelen. Volgens De Crem zou zon lijst mits toestemming van de minister van Binnenlandse Zaken immers kunnen worden toegevoegd aan de militaire locaties.

Maar ook overleg met de buurlanden is aangewezen. Ook zij zouden hun strategische burgersites moeten beveiligen. Want hoewel men in de Verenigde Staten en Nederland juridisch wel al verder staat, is men ook daar niet altijd even consequent. Zo zijn de satellietbeelden van de Nederlandse marinebasis van Den Helder op Google Earth vertroebeld. Maar de voor ons nabije kerncentrale in het Zeeuwse Borssele is wel haarscherp te zien, zegt Patrick De Groote. Dat is zowel voor Nederland als voor ons een gevaarlijke situatie. Aangezien er volgens minister De Crem in Navo-verband geen eensgezindheid bestaat over de ernst van de veiligheidsproblemen van gedetailleerde geografische informatie op het internet, moet België hier zelf het initiatief nemen.